01. Naam?
Ramon Pavon
Eind jaren negentig / beginjaren tweeduizend beleefde we gouden tijden op Kijkduin met de prestaties van Kranenburg. Ramon Pavon scoort hier namens Kranenburg tegen RKAVV in de halve finale om de Haagsche Courant Cup.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
DSO
DWO
Wilhelmus
Feyenoord
ADO Den Haag
Hsv ADO (amateurs)
Kranenburg
FC Lisse
Wilhelmus
DSO

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Spits. Al speelde ik ook veel vanaf de zijkant, zowel links als rechts.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een snelle, explosieve aanvaller. Ik speelde veel op intuïtie en was daardoor onvoorspelbaar. Dat was overigens ook een nadeel. Ik scoorde vaak en kon aardig koppen ondanks mijn lengte. Verdedigen kon ik niet. Als ik dat deed pakte ik meestal geel.
De tijd vliegt! Ramon in 1987 zittend 3e van rechts met bal.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Allereerst mijn jaren bij Feyenoord en 4 interlands met Oranje O-17.
Wat was het mooi toen er nog Haagse jeugd selecties waren en wat kende Den Haag toen nog vele goede voetballertjes die het ene na het andere toernooi wisten te winnen zoals hier een Internationaal toernooi in Frankrijk.

Daarnaast was de stage bij Atletico Madrid in 1994 onvergetelijk, ik was toen pas 18 jaar oud. Dit was op verzoek van een Spaanse makelaar die spelers zocht met een Spaans paspoort (destijds had ik 2 paspoorten).

De finale om de landstitel bij de A-jeugd (toen Coca Cola Cup) met Feyenoord tegen Ajax in een bijna vol Philips Stadion was ook mooi.
Verder was het leuk om een keer topscorer van Den Haag te worden.

06. Dieptepunt?
Ik miste met Kranenburg ooit de Haagsche Courant Cup finale door een gele kaart te pakken in de halve finale, vlak voor tijd. Ik had in de wedstrijden daarvoor steeds gescoord en maakte er ook 2 in die halve finale, tegen RKAVV. Toen ging ik nog even meeverdedigen en pakte dus geel, m’n vijfde van het seizoen en dus geschorst voor de finale. Die finale was destijds zo’n beetje de wedstrijd van het jaar dus ik baalde enorm. We wonnen die uiteindelijk van ‘s-Gravenzande door een winnende goal van Michel van Deene.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dan wil ik hier graag de naam van Ger Fens van Kranenburg noemen. Ik kon jaren met hem meerijden tussen Zoetermeer en Kijkduin toen ik zelf nog geen rijbewijs had. Gerry is een echt voetbaldier en was heel waardevol voor mij in die tijd.

08. Wie was jouw beste trainer?
Bijna iedereen die met Martin Jol gewerkt heeft noemt hem als de beste, dat zegt wel iets. Martin zorgde ervoor dat je als speler met je borst vooruit liep, hij gaf iedereen veel vertrouwen. Ook technisch bracht hij je constant dingen bij en tactisch was ie heel slim. Verder heb ik Dick Advocaat bij de Oranje jeugd mee mogen maken. Bikkelhard en duidelijk. Da’s wel de grootste, qua naam dan…

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Nee, maar als ik iemand van vroeger tegenkom is dat altijd heel leuk. Je hebt toch iets bijzonders gedeeld met elkaar en dat schept voor altijd een band.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Ivan de La Pena, FC Barcelona jeugd, maakte grote indruk op mij. Ik wist niet wat ik zag. Maar ook Seedorf en Kluivert waren echt heel goed en braken kort daarna door bij Ajax 1.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het is hier al vaak genoemd, maar het klassieke ADO shirt. Rood met groene baan (toen met Duijvestein als sponsor), witte broek en witte kousen. Dat straalde echt kracht uit. Een mooi tenue is heel belangrijk. Het lelijkste tenue vond ik dat van Wilhelmus, geel – zwart gestreept, dat vond ik niks.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Dat zijn er veel, het was in Den Haag toen vaak heel gezellig. De kantine van Kranenburg op Kuikduin dan, vooral als op donderdag de gordijnen dicht gingen….

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Zelf speel ik nog iedere week met DSO (35+ competitie) in de regio. En ik zit altijd met m’n zoon Joaquin op de tribune bij ADO, dat is vaste prik en heel gezellig.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Dit is toch wel de leukste vraag. Ik heb keuzes moeten maken en dan vooral op het middenveld. Dan besef je ook dat je met veel echt goede spelers hebt gespeeld.

1. Ricardo Darsan (ADO Den Haag, ADO, Kranenburg)
2. Melvin Plet (ADO)
3. Virgilio Teixeira (ADO Den Haag)
4. Marcel Koning (ADO Den Haag)
5. Giovanni van Bronckhorst (Feyenoord)
6. George Boateng (Feyenoord)
7. John de Jong (Wilhelmus)
8. Maurice Steijn (ADO Den Haag)
9. Martin Abbenhuis (Kranenburg)
10. Zier Tebbenhoff (Kranenburg)
11. Bobby Petta (Feyenoord)

En verder moet ik ook echt nog wel noemen Rene van Oosten, Michel van Deene (Kranenburg), Carlos Roeleveld, Wim Bordewijk, Raymond Rijntjes (ADO), Bert Dusbaba (ADO, Kranenburg) en Edwin Grunholz (Kranenburg).

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Achteraf is het jammer dat ik vroeg gestopt ben met spelen van selectie voetbal. Ik was pas 27 jaar, veel te vroeg natuurlijk maar de koek was op. Gelukkig vond ik op lager niveau bij DSO het plezier weer terug en daar speel ik nu dus nog steeds.
Ik vond het leuk hieraan mee te doen. Bedankt voor de uitnodiging, Rob!

Ramon Pavon
12-03-2023