01. Naam?
Ramona van der Harst
Ramona in seizoen 2010-2011 Landskampioen met de dames van RCL

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Begonnen vanaf mijn 5e jaar bij SVV Scheveningen.
Op mijn 12e jaar naar KFC’71 (Delft)
Op mijn 16e & 20e jaar naar RCL (Leiderdorp)
Op mijn 18e & 24e jaar naar RVVH (Ridderkerkk)
Op mijn 28e jaar naar FC Rijnvogels (Katwijk)
Zaalvoetbal ZVV Den Haag vanaf mijn 18e
KNVB teams vanaf o.12 jaar t/m o.16 jaar

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Rechtermiddenvelder. Ik ben overigens bij Svv Scheveningen begonnen als keepster maar omdat we iedere wedstrijd met grote cijfers wonnen verveelde ik me dood in de goal, dus heb ik op een gegeven moment toch maar gekozen om te gaan voetballen.

04. Wat was je voor een voetballer?
Stofzuiger op het middenveld met inzicht en mooie steekpasjes

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat zijn er heel wat….
– Eerste interland met KNVB meisjes onder de 15 tegen Duitsland

– Mijn debuut in Vrouwen 1 van KFC’71 2003/2004

– Kampioen eerste klasse KFC’71 Vrouwen 2003/2004 met promotie naar de Hoofdklasse (je zou denken dat het toch logisch is, maar toen had je in het vrouwenvoetbal 6 eerste klassers die tegen elkaar gingen strijden voor twee plekken in de hoofdklasse)

– Kampioen eerste klasse RCL Vrouwen 2005/2006 met promotie naar de Hoofdklasse

– Kwartfinale KNVB Beker winnen van FC Twente met RCL Vrouwen in het seizoen 2010/2011 (in dat seizoen werd FC Twente ook kampioen van de Eredivisie, helaas moest ons tweede team het op nemen in de halve finale tegen AZ omdat de KNVB ons twee wedstrijden lied spelen binnen 48 uur en we streden nog volop voor het kampioenschap die we uiteindelijk ook hebben behaald door een beslissingswedstrijd te spelen tegen BE Quick 28, wie weet hadden we de finale wel behaald….!!)

– Kampioen van Nederland met RCL Vrouwen 1 2010/2011

– Kampioen Hoofdklasse FC Rijnvogels Vrouwen 2018/2019

06. Dieptepunt?
Vlak voor mijn 15e verjaardag heb ik mijn voorste kruisband afgescheurd. Hierdoor was ik zeker 1,5 jaar eruit door te revalideren en wedstrijdritme op te doen.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat zijn er een aantal:

Liesbeth Migchelsen. Zij was mijn assistent trainster bij RCL in het jaar dat we kampioen werden. Liesbeth was een boegbeeld voor het vrouwenvoetbal. Helaas is zij veel te jong (in mei 2020) overleden aan de gevolgen van kanker.

Sandra van Tol samen meegevoetbald bij RVVH ook een boegbeeld voor het vrouwenvoetbal. Ze heeft 83 interlands gespeeld en is nu assistent trainer bij Feyenoord vrouwen.

En natuurlijk Sarina Wiegman niet te vergeten! Ze was mijn trainster vroeger bij de KNVB 0.12. Wat zij afgelopen 5 jaar neer heeft neergezet met het Nederlands elftal is natuurlijk helemaal top! Voor het eerst Europeeskampioen 2017 (ik heb alle wedstrijden gezien) en tweede worden op het WK 2019 (ook hier heb ik de halve finale en de finale gezien) en dit jaar gaat ze Europeeskampioen worden met Engeland! Hier mogen we als Hagenezen best trots op zijn!

08. Wie was jouw beste trainer?
Henk Poortvliet (KFC’71 & KNVB)
Hans de Winter (RCL)
Wim Bouckaert (FC Rijnvogels)
Jerry van Toor en Rene Havermans (Zvv Den Haag)

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja genoeg! Echt te veel om op te noemen!

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Op dit moment Danielle van der Donk (ze speelt nu in het Nederlands elftal, maar toen ik tegen der speelde, speelden ze bij Willem 2)

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het groene thuis tenue van SVV Scheveningen

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De oude kantine van SVV Scheveningen.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Als ik tijd heb ga ik wel eens een wedstrijdje kijken van ADO Den Haag vrouwen.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
1. Kelly Steen
2. Sandy van der Water
3. Sandra van Tol
4. Romy Scherpenzeel
5. Félicienne Minnaar
6. Nikki de Roest
7. Kim Zethoff
8. Kitty Susan
9. Priscilla de Vos
10. Sandra Muller
11. Jannette van Belen

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ja zeker! Ik wil graag mijn lieve ouders bedanken voor hun goede zorgen. Mijn moeder maakte altijd de lekkere sportmaaltijden en deed de was. Mijn vader reed me altijd over naar toe. Samen hebben we ondertussen wel heel Nederland gezien en ze waren standaard mijn vaste supporters.

Ramona van der Harst
10-07-2022