01. Naam?
Raymond de Grood
Al vanaf 1983 komen we de naam van Raymond de Grood in de A-selectie van de eens zo mooie Haagse voetbalvereniging RAVA tegen. Na bijna bijna 20 jaar selectievoetbal (en heel veel doelpunten) nam Raymond, na afloop van het seizoen 2001-2002, tijdens de laatste competitiewedstrijd RAVA 1 in afscheid. Echte clubmensen daar moeten we trots op zijn en nog één keer volop in de schijnwerpers van de Haagse voetbalhistorie zetten. Op de foto gaat Raymond op de schouders met voor hem zijn zoon Victor. Tevens ook mooi dat we hiermee de voetbalvereniging RAVA ((Raphael Afdeling Voetbal en Atlethiek) aandacht kunnen geven.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Allen bij RAVA. Op het veld en in de zaal
Raymond de Grood (voorste rij geheel links) kampioen met de pupillen 1 van RAVA. Met toen al als zijn leider Peter Hess (staand geheel rechts), het RAVA-icoon die als een rode draad door Raymond zijn voetbalcarrière loopt. Dat geldt hetzelfde voor zijn teamgenoot Peter Wigleven (achterste rij 3e van links).

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Spits
Raymond (staand 4e van rechts) met RAVA A 1 kampioen. Dit succesvolle elftal bestond verder uit zijn latere teamgenoten in RAVA 1 Jack Krabben, Marcel Elbers, Arthur Starrenburg en Peter Wigleven. Peter Hess was de leider van van dit team.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik denk een echte spits, een beetje allround zeg maar. Ik kon aardig koppen en scoorde veel.
Dagblad “Het Binnenhof” van maandag 25 april 1993 met hierin het eindklassement van de Haagse topscorerslijst met Raymond op een prachtige tweede positie

Mijn andere specialiteit was de verre ingooi, daar hebben we met het elftal wel vaak door gescoord. Vooral op het kleine RAVA veld, toen we nog in het Zuiderpark speelden, was een ingooi in de buurt van de achterlijn hetzelfde als een corner.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat zijn er twee.
1. De kampioenswedstrijd tegen Kranenburg die we met 3-2 wonnen waarbij ik 3 keer scoorde.
RAVA 1 o.l.v. trainer Frank Bijloos kampioen in seizoen 1992-1993 van de zondag 4e Klasse C KNVB.

(van onze website www.haagsevoetbalhistorie.nl bij de historie van RAVA)

2. In seizoen 1994-1995 het niet degraderen uit de zondag 3e Klasse vind ik ook een hoogtepunt. We stonden voor de laatste competitiewedstrijd 2 punten achter op Concordia, Delfia en Cromvliet. In de laatste competitieronde verloren Concordia en Delfia allebei hun wedstrijd en wij wonnen van Cromvliet. Daardoor eindigden we met vier ploegen met evenveel punten onderaan. In een halve competitie wonnen we twee wedstrijden en speelden we één keer gelijk. Daardoor handhaafden wij ons in de derde klasse.

06. Dieptepunt?
In seizoen 1990-1991 de verloren beslissingswedstrijd tegen Quick Steps om het kampioenschap in de 4e klasse. Wij hadden een paar punten voorsprong verspeeld in de laatste paar competitiewedstrijden en eindigden daardoor gelijk met Quick Steps. Ik had tot die tijd zelden een wedstrijd door een blessure gemist en juist toen was ik op het einde van de competitie geblesseerd geraakt.
In de beslissingswedstrijd (op Hemelvaartsdag donderdag 9 mei 1991 voor ruim 3.000 toeschouwers op het complex van Wilhelmus te Voorburg) ben ik nog wel gestart, maar nadat onze keeper al snel een rode kaart kreeg en er dus een speler gewisseld moest worden, ben ik er al weer snel uit gegaan.
Precies 25 jaar na de verloren beslissingswedstrijd tegen Quick Steps in 1991 werd de wedstrijd RAVA tegen Quick Steps, met alle oudgediende uit die tijd, nog één keer herhaald en uiteraard op foto vastgelegd.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Naast mijn ouders, die er altijd bij waren, denk ik bij RAVA direct aan Peter Hess en Nico van Lieshout. Peter Hess is vanaf mijn jeugd regelmatig mijn leider geweest en later ook nog een paar jaar bij RAVA 1.
Met Nico van Lieshout heb ik zelf nog een paar jaar samen gevoetbald, zowel op het veld als in de zaal. Nico heeft zich altijd voor RAVA en nu nog voor sv Houtwijk ingezet op alle mogelijke manieren, vooral voor de jeugd, onmisbaar voor een vereniging.
Seizoen 1985-1986 A-selectie RAVA

08. Wie was jouw beste trainer?
Dat waren er een paar. Als eerstejaars B junior kregen we met Ruud Wams voor het eerst een betaalde jeugdtrainer bij RAVA. In de 2 jaar B en 2 jaar A junioren heeft een goede jeugdtrainer veel invloed op de ontwikkeling van een speler.

In de senioren hebben we met Frank Bijloos als trainer de beste resultaten gehaald en zijn we kampioen geworden. Later ook nog een paar jaar training gehad van Ton Boevink. Die was natuurlijk goed voor de sfeer en dat waren ook hele leuke jaren. Wij hadden in de jaren dat Ton trainer was al een wat ouder elftal en het belangrijkste was in die jaren dat iedereen fit bleef en dat de sfeer goed was.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Nu heb ik nog het meeste contact met Fred van Tilborg, Martin van Peursen en Ronald Verweij. Onze kinderen zijn even oud en met hen heb ik jaren in de jeugdbestuur gezeten en/of ben met hun trainer en leider geweest van de jeugdelftallen bij RAVA of later sv Houtwijk.
Een aantal spelers van vroeger kom ik nog wel regelmatig tegen en jaarlijks is er een soort reünie van oud RAVA leden waarbij er ook altijd wel een aantal aanwezig zijn.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
De eerde genoemde wedstrijden tegen Kranenburg en Cromvliet.
In de laatste competitieronde tegen Cromvliet dacht iedereen dat we al gedegradeerd waren, maar we wonnen die belangrijke wedstrijd met 5-4 en ik scoorde vier keer. Cromvliet was sowieso wel één van mijn favoriete tegenstanders, ik speelde meestal wel goed tegen hen. Net zoals tegen Quick Steps en GDS speelden we er met RAVA bijna jaarlijks tegen.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Natuurlijk het oranje-zwart van RAVA. Er waren niet veel verenigingen die in die kleuren speelden en het viel altijd wel op.

Verder het oude rood-groene ADO shirt. Ik vond het wel mooi dat ADO Den Haag een paar jaar geleden het oude ADO weer als uit tenue droeg.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De oude RAVA kantine in het Zuiderpark. Omdat we het complex samen met VVP bespeelden, waren de weekenden altijd zo ingedeeld dat alle RAVA elftallen tegelijk uit of thuis speelden. Op zondag was het dus altijd gezellig druk.
Oude Haagse voetbalhistorie tijden herleven! Herinnert u de kantine van RAVA (en VVP) nog in het Zuiderpark?

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Weinig. Ik ga alleen nog regelmatig bij mijn oudste zoon kijken die nu in een vriendenelftal bij RAS speelt.
Topscorerslijst in de Haagsche Courant van 17-12-1990 met Raymond op de eerste positie

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Omdat er bij ons zelden een speler van een andere vereniging bij kwam en er bijna nooit iemand naar een andere vereniging vertrok, hebben we jarenlang met een vaste groep de basis van het eerste elftal gevormd. Later hebben we met vrijwel dezelfde spelers nog een paar jaar op zondagochtend in RAVA 3 gespeeld. Alle genoemde spelers zijn dus afkomstig van RAVA.

Voor de beste keeper hoef ik niet lang na te denken, dat was Chris Hoogeweij

In de verdediging:
Marcel Elbers
Rob van Grol
André van Kleef
en Jack Krabben als voorstopper of spits.

Op het middenveld:
Paul van Leeuwen
Peter Wigleven
Patrick van der Snoek
Arthur en Gerard Starrenburg
Nico van Lieshout.
En als jeugdspeler die mocht invallen heb ik ook nog wel met Henk Heemskerk samen gespeeld. Dat was binnen RAVA toch wel iemand waar je als jeugdspeler tegenop keek.

Voorin:
Michel van Dongen
Peter van Kleef
Robin Imhann
Jack Krabben
André Scholtes.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik vind het heel leuk wat jullie met de site doen en hierdoor zo veel aandacht voor het Haagse amateurvoetbal blijft. Ik kijk wekelijks op de vaste rubrieken en er komen regelmatig weer oude herinneringen naar boven als je al die artikelen leest.

Raymond de Grood
24-03-2024