01. Naam?
Raymond Flaton
Opgegroeid bij het “kleine” TEDO en uiteindelijk het betaalde voetbal gehaald en met Quick Boys Algeheel Landskampioen bij de amateurs geworden. Kortom, Raymond Flaton (hier op de foto namens Quick Boys aan de bal) heeft een geweldige voetbalcarrière achter de rug en blikt hier met onze 15 vragen op terug. (Bijna alle foto’s in dit item geplaatst komen uit de privécollectie van Raymond)
02. Bij welke club(s) gevoetbald?
TEDO
sv Duinoord
VCS
Wilhelmus
Sparta R’dam BVO
ADO Den Haag
Quick Boys
Eén van de allereerste voetbalfoto van Raymond (staand geheel links) in het prachtige originele shirt van TEDO
03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Verdedigende middenvelder
De talentvolle Raymond Flaton koos voor de toen nog hoog aangeschreven jeugdopleiding van VCS. Deze foto werd ook gebruikt bij de aankondiging van de overgang van Raymond van VCS naar Sparta.
04. Wat was je voor een voetballer?
Een verdediger die altijd op zoek was naar een voetballende oplossing en een (hard) duel niet schuwde
Raymond altijd sterk aan de bal
Oude en gouden tijden in het Haagse amateurvoetbal met de beslissingswedstrijd om het kampioenschap tussen Hsv ADO en VCS voor 3500 toeschouwers
05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Het Algeheel Nederlands Amateur kampioensschap met Quick Boys 1 in seizoen 2003/2004
Quick Boys 1 voor aanvang van de finale om het Nederlandse amateurkampioenschap in 2004
06. Dieptepunt?
Het overlijden van mijn 21 jarige oud teamgenoot ‘Michel van Hooy’ in 2001 na een ongeval op de snelweg bij Naarden.
07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Cees Tempelaar. Hij is zowel bij VCS als ook bij Quick Boys heel erg belangrijk voor mij geweest, gaf mij altijd het nodige zelfvertrouwen en verantwoordelijkheidsgevoel.
Een aantal hoogtepunten in mijn voetbalcarrière heb ik samen met Cees als trainer mogen beleven (kampioenschappen bij VCS).
VCS 1 met trainer Cees Tempelaar in seizoen 1996-1997. Raymond zien we op de voorste rij zittend geheel rechts. Onder leiding van trainer Tempelaar werd VCS twee keer achter elkaar kampioen
Na een aantal succesvolle jaren als hoofdtrainer bij VCS 1 zondag afdeling verdiende hij een transfer naar de mooiste en grootste amateurclub van Nederland “Quick Boys”. Hij vroeg mij om te komen als speler voor de linksback positie. Ging een hele nieuwe voetbalwereld voor mij open daar in de Katwijkse duinpan “Nieuw Zuid”. In mijn derde seizoen bij Quick Boys werd gedurende dat seizoen Cees helaas op non-actief gezet, het lukte hem in die seizoenen als hoofdtrainer niet om zijn geliefde speelstijl, technisch verzorgd voetbal via opbouw van achteruit, erin te slijpen. Botste met wat Quick Boys iconen en Cees trok dus aan het kortste eind. Dat vond ik erg moeilijk want ik wist precies wat Cees wilde bereiken met zijn speelstijl en dat deze doorgaans veelal voor successen had gezorgd. Maar het probleem was denk ik dat hij hiervoor niet de juiste spelers had, niet voldoende spelers in ieder geval.
08. Wie was jouw beste trainer?
Een hele lastige vraag, zowel met Cees Tempelaar als Quick Boys trainersduo ‘Gert Aandewiel / Arjen van de Werf’ heb ik hele mooie successen (kampioenschappen) beleefd. Als ik dan moet kiezen ga ik voor Gert en Arjen. Vanaf het moment dat zij voor de groep (Quick Boys 1) kwamen te staan deden wij mee voor de prijzen in de zaterdag hoofdklasse A met achtereenvolgend twee kampioenschappen als resultaat.
Raymond (rechts) samen met Quick Boys icoon Gert Aandewiel
09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Zekers, allereerst wellicht één van de beste spelers op de laatste man positie uit het Haagse amateurvoetbal, mijn zwager John Kleijn. Daarnaast Wilbert Star (oud QB1 speler), hij komt nog regelmatig bij mij over de vloer en ik bij hem.
Maar goed, wat dat aangaat alle jongens uit de laatste ‘gouden’ Quick Boys periode (algeheel NL kampioenschap) zullen voor altijd vrienden blijven. De kracht van onze selectie was toen onder meer de onderlinge vriendschap. Op donderdagavond na de training tot sluitingstijd in de kantine blijven met z’n allen, biefstukje eten, biertje en met de supporters over de wedstrijd van as zaterdag praten. Jongens zoals Remco Torken. Hendrik van Beelen, Dennis den Turk, Maarten Bak, Marnix van de Gun, Eef Schonenveld, Brian Mussche..etc/.etc.. Wij delen denk ik een bijzonder voetbalverleden met elkaar welke, tot op heden, qua prijzen niet meer is overtroffen door volgende Quick Boys 1 selecties.
We zitten allemaal met elkaar nog in een Whatsapp groep en eind vorige seizoen hebben we nog een reünie gehouden, was toen exact 20 jaar geleden dat we kampioen werden van de hoofdklasse A zaterdag amateurs. Dat was in 10 voetbalseizoenen niet meer voorgekomen bij de club dus enorm feest met duizenden mensen bij langs de weg gedurende een rondrit door Katwijk in een open bus en een waar balkonscéne op het gemeentehuis van Katwijk waarbij zelfs de fontein blauw gekleurd water spoot, onvergetelijk.
Raymond met Quick Boys voor duizenden Quick Boys supporters op het balkon van het gemeentehuis van Katwijk
10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Moeilijke keuze maar dan denk ik DE wedstrijd om het algeheel landskampioenschap in seizoen 2003/2004. De finale wedstrijd hiervan werd gespeeld uit bij-en tegen HSC’21 Brein Hardenberg. De spanning voor deze wedstrijd werd zelfs via het blad ‘Voetbal International’ nog flink opgevoerd via twee grote artikelen.
Wij konden voor het eerst sinds seizoen ‘91/’92 deze titel bemachtigen voor Quick Boys. De titel ‘de Goude Generatie’ overnemen van die QB selectie waar men binnen die club altijd naar refereerde wanneer supporters na een wedstrijd met je kwamen praten. In de week vooraf aan deze finale wedstrijd stond er een groot stuk over HSC’21 Brein in de VI. Daarin werden interviews met diverse spelers gehouden waaronder spitsen ‘Erwin Looms’ en ‘Dennis Sepp’. Ik meen mij te herinneren dat men in dat interview zei dat het team van HSC’21 Brein zo goed was, en vooral deze twee spitsen, dat men net zo goed een willekeurige oma voor de groep kon zetten als trainer en dat zij dan alsnog wel kampioen van Nederland zouden worden. Je kunt je voorstellen dat deze opmerking wel voor den nodige extra motivatie zorgde voor ons om daar “huis te gaan houden” zeg maar en de titel ‘landskampioen van Nederland’ mee naar Katwijk te nemen.
Uiteraard werd dit VI aritkel bij de laatste trainingsavond en tijdens wedstrijdbespreking uitvergroot op het spelersbord gehangen, het stoom kwam echt uit onze oren en zodoende konden wij niet wachten om die gasten aan te pakken!
Zo’n wedstrijd is op zich al memorabel echter duurde deze wedstrijd ook nog eens zo’n 3 uur vanwege onweersbuien waardoor de wedstrijd geregeld werd stilgelegd. Dat speelde ons ook wel in de kaart omdat onze conditie een stuk beter was dan die van de spelers van HSC ‘21 Brein. Het gehele seizoen kregen we specifieke conditie training volgens een zgn Periodiserings programma van Raymond Verheijen. Je zag de ene na de andere speler van HSC’21 Brein gedurende de wedstrijd omvallen met kramp en wij hadden het gevoel of we nog twee wedstrijden konden voetballen.
De lange terugreis was uiteraard één groot feest in de bus. Op de club zelf helaas wat minder want we arriveerden erg laat in de avond bij Nieuw Zuid en net zoals bij vele vissersdorpen, de zondagse rust hè… 😊
11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Van de TEDO “tijgers”. Club waar mijn vader Leo Flaton als ausputzer en aanvoerder van TEDO 1 furore maakte 😊 en ik tot de D jeugd gevoetbald hebt met jongens die het later in de Haagse regio ver hebben geschopt (zoals o.a. Dennis Schroevers, Dennis Kos, Stefan Dekkers, mijn eigen broer Leon Flaton en vast nog meer).
Rechtsonder zien we Raymond in het TEDO shirt met achter hem zijn vader Leo
12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
In de Haagse regio, de VCS kantine. Was altijd een fantastische club, veel gezelligheid en feestjes met die-hard clubmensen en vrijwilligers die nog net niet hun bed daar hadden staan. Mensen zoals Cor Korving, Mevrouw Veugelaars en vele anderen. Ben er heel lang niet meer geweest maar wel vernomen dat de club in dat opzicht is veranderd.
13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Niet echt nee. Zoals eerder aangegeven ben ik als speler in 1996 met Cees Tempelaar meegegaan van VCS naar Quick Boys en sindsdien ben ik bij die club blijven hangen en heb een echt blauw/wit hart. Ik woon inmiddels al wat jaartjes in Katwijk aan Zee, op een steenworp afstand van Quick Boys en het strand. Het voelt ieder keer als een warm bad wanneer ik op sportpark Nieuw Zuid kom. Mijn zoontje Dion speelt uiteraard voor Quick Boys maar in competitie verband speelt hij eigenlijk nooit tegen Haagse verenigingen dus ik kom er dan ook niet meer. Maar ik ben en blijf natuurlijk altijd wel een Hagenees in hart en nieren maar dan woonachtig in Kattuk, “een buitenlander” zoals ze mij hier in Kattuk altijd blijven noemen 😉.
14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keeper:
Peter Kromhout (Quick Boys)
Beste spelers:
René van de Vegt (Sparta R’dam)
Max Tjaden (VCS)
John Kleijn (VCS)
Maarten Bak (Quick Boys)
Hendrik van Beelen (Quick Boys)
Dirk Kuijt (Quick Boys)
Marnix van der Gun (Quick Boys)
Dennis den Turk (Quick Boys)
Remco Torken (Quick Boys)
Frans Danen (ADO Den Haag)
Raymond met VCS kampioen
15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik denk dat ik op een hele mooie voetbalcarrière kan terugkijken. Toch blijft het knagen dat ik het in het betaalde voetbal niet heb gered. Ik wijt dat voornamelijk aan domme pech als gevolg van blessures (hamstring/lies) welke ik opliep op die momenten dat het er net om gaat om die stap te maken, zowel bij Sparta als ook bij ADO Den Haag.
Eentje die altijd pijn blijft doen is dat ik zwaar geblesseerd raakte op het moment dat ik uitgenodigd werd voor een trainingsstage bij FC Crystal Palace in Engeland, wie weet wat dat ooit had kunnen worden? Maar goed, al met al kan ik den ik wel op een mooie voetbalcarrière terugkijken.
Ik heb wedstrijden tegen Ajax 1, Feijenoord 1, Nederlands Elftal (onder bondscoach en mijn jeugdheld Marco van Basten) mogen spelen. Mooie verenigingen waarvan ik het shirt heb mogen dragen als zeker ook met de mensen waarmee ik heb gespeeld, de trainers, de supporters en een ieder die daaraan hebben bijgedragen ben ik hen enorm dankbaar voor!
En last but not least, mijn ouders die altijd stad en land met mij zijn afgereden om waar-en wanneer dan ook ervoor zorgde dat ik weer tegen dat balletje aan kon trappen.
Raymond namens TEDO in actie tijdens ons Haagse Voetbalhistorie Toernooi
Raymond Flaton
07-04-2024