01. Naam?
René Vreeswijk

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
BTC
Hsv ADO
FC Den Haag
BTC
Celeritas

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
De spits positie

04. Wat was je voor een voetballer?
Was wel een allround speler, kon aardig koppen, had in beide benen een goed schot, rechts iets beter. Kon de bal ook aardig vasthouden. En ging als spits altijd de strijd aan met de voorstopper/laatste man. Had ook wel een aardig inzicht in het spelletje.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Heb wel een paar hoogtepunten:
Met BTC verschillende kampioenschappen meegemaakt waarvan er één tegen GDA mij het meeste is bijgebleven. Ik heb nog nooit zoveel mensen zien huilen dus was volgens mij was dit verschrikkelijk voor GDA.
Mijn debuut in de Eredivisie op 23 februari 1975 als 18 jarige tegen FC Twente

Met het betaalde C-Elftal van FC Den Haag landskampioen geworden en in dat seizoen ook nog de bekerfinale gespeeld met Den Haag. Die verloren we helaas van Sparta.

06. Dieptepunt?
Dat is in 1976 geweest. Het ging allemaal vrij goed met mijn carrière en maakte zelfs al deel uit van de A-selectie van FC Den Haag. Omdat er tijdens de voorbereiding een aantal spelers van het C-elftal geblesseerd waren en een aantal vanwege vakantie afwezig waren moest ik met dit team een oefenwedstrijd spelen tegen Excelsior. In die wedstrijd liep ik een dubbele beenbreuk op en daarna ben ik eigenlijk nooit meer op het niveau gekomen als voor deze wedstrijd.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Rinus Loof, destijds trainer van Hsv ADO / FC Den Haag. Hij heeft mij heel veel bijgebracht. Ik kwam als “pikkie” van BTC over en had in principe nog nooit van mijn leven getraind, althans zoals het moest. De trainingen van Rinus waren bijzonder zwaar. Daardoor viel ik ook ontzettend af, zo erg zelfs dat mijn moeder op gegeven moment zelfs verbood om naar de ADO-trainingen te gaan. Gelukkig kwam zij daar al snel op terug.

08. Wie was jouw beste trainer?
Nou ik heb wel wat trainers gehad en daar zaten goede maar ook slechte bij. Ik hield van trainers die relax waren en wisten wat ze deden. Om er een paar te noemen waar ik wel wat mee had: Hans Hillenbregt, Rinus Loof, Anton Malatinsky, Henk Baggerman en Peter Hoet.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Nou vrienden, laten we zeggen heel veel kennissen. Na het voetballen waren er voor mij andere dingen belangrijker, maar het is altijd een genot om jullie jaarlijkse Haagse Voetbalhistorie bij te wonen. Dan kom je al die bekenden van vroeger weer tegen en komen alle herinneringen weer naar boven.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Ik heb regelmatig met BTC tegen WIK gespeeld, dat waren altijd aardige derby’s! Bij WIK liep ene Ger Ponsen, wat een vervelende speler (in de goede zin van het woord) was dat zeg. Ger was echt zo’n plakker, hij hield mij de gehele wedstrijd vast. Echter na de wedstrijd dronken we gewoon samen een biertje alsof er niets gebeurd was. Dit kan je nu niet meer voorstellen. Mooie tijden waren dat!

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het rood-groene shirt van Hsv ADO maar toch ook wel het shirt van BTC.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ik had het altijd wel naar mijn zin in de oude kantine van BTC. Voor de corona ging ik af en toe nog wel eens kijken bij ODB, daar is het ook altijd wel gezellig.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Nee eigenlijk niets meer, buiten het feit dat ik af en toe bij ODB ga kijken.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Bij FC Den Haag heb ik natuurlijk een mooie periode meegemaakt en met uitmuntende spelers getraind en af en toe meegedaan. Maar ook bij de amateurs mooie tijden meegemaakt met hele goede voetballers. Ik zal er best wel een hoop vergeten (sorry daarvoor) maar bij deze mijn selectie van de amateurspelers:

Beste keeper, dat zijn er twee!
Peter Meefout en Koos Brochard, beide bij BTC. Peter omdat hij zo rustig was in de goal en Koos was juist het tegenovergestelde.

Spelers:
Simon Brandsen (Celeritas)
Bas Dorlas (BTC)
Puck Hofland (BTC)
Henk Baggerman (BTC)
Marcel van der Toolen (Celeritas)
Dick van de Wulp (FC DEN HAAG/BTC)
Hannes de Pauw (BTC)
Hans Dieke (Celeritas)
Tscheu la Ling (FC Den Haag/BTC)
Louis Tolhuizen (BTC)
Eric Versteeg (BTC)
Ton Kraamwinkel (BTC)
Jan Keus (BTC)
Mario Koswal (Celeritas)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik denk wat onze generatie heeft meegemaakt dat die mooie voetbaltijd nooit meer terugkomt. Daarom ben ik zo blij dat ik daar deel van heb uitgemaakt.

René Vreeswijk
09-01-2022