01. Naam?
Ricardo Maal
Ricardo Maal hier als aanvoerder van zijn geliefde GONA stijlvol in actie tegen RKDEO (alle foto’s hier geplaatst komen uit de privécollectie van Ricardo)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Quick Steps
ADO
Scheveningen
Kranenburg
ADO Den Haag (amateurs)
Cromvliet
VCS
GONA
Semper Altius

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Ik heb overal op het middenveld en in de verdediging gespeeld, maar het meeste voelde ik me op m’n plek als verdedigende middenvelder.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een speler met een groot loopvermogen die het spelletje denk ik wel aardig zag. Volgens mij vond een spelverdeler het wel prettig om een speler als ik achter zich te hebben. Ik deed het loopwerk en kon een balletje inspelen.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat zijn er wel meerdere, maar als ik er twee uitpik..

1. Met de A-jeugd van Scheveningen werden we ongeslagen kampioen waardoor de A-jeugd landelijk ging spelen. Best een prestatie van trainer Jan Nolten want hij moest jongens die afgevallen waren bij ADO gaan mixen met jongens die vanaf de fjes al samenspeelden bij Scheveningen. Het eerste draaide in die tijd in de top van Nederland mee waardoor er ook bij ons altijd veel publiek kwam kijken. Wij speelden namelijk onze thuiswedstrijden vlak voor het eerste, waardoor er bij ons dus ook veel toeschouwers langs de lijn hadden stonden.

2. Daarnaast het kampioenschap in de 3e klasse met GONA. Een aantal jaren daarvoor begonnen met een samengesteld elftal die als het ware de oude garde bij GONA opvolgde. Dat team zat vol met jongens die redelijk konden ballen, maar ook met een aantal stronteigenwijze karakters. Kampioen worden lukte maar niet. Onder trainer John Baven leerden we eigenlijk wat onze kwaliteiten wel en niet waren. Wij dachten eigenlijk altijd wel het spel te kunnen maken terwijl onze kwaliteiten toch iets anders lagen en het lukte John Baven om ons meer resultaatgericht te gaan spelen. Dat resulteerde dus in het seizoen 2009-2010 op een kampioenschap.

06. Dieptepunt?
Dat ik op m’n 33e vanwege een chronische ontstekingsziekte abrupt moest stoppen met voetballen. M’n longfunctie was zo laag geworden dat het gevaarlijk werd. Pas vier jaar later was het zo ver onder controle dat ik weer een beetje op recreatief niveau kon voetballen.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
GONA was toch wel m’n cluppie geworden en als ik aan die tijd terug denk dan komt direct de naam Mick Mallander bij me naar boven. GONA was maar een klein clubje en draaide maar op een klein groepje mensen die alles voor de club deden. Een daarvan was Mick. De liefste man van de wereld, tot dattie een biertje op had en iemand zich negatief uitlaatte over de club haha.

08. Wie was jouw beste trainer?
Van iedere trainer steek je wel wat op natuurlijk. John Grunholz die jonge spelers als ik regelmatig speelminuten in Kraneburg 1 gunde, Kees Kroon kon je in de bespreking doen geloven dat je zo goed was dat je van Real Madrid kon winnen. Met Eki Korte heb ik 6 jaar bij verschillende clubs fijn gewerkt. Maar ik kies dan toch voor John Baven, precies om eerder genoemde reden. Bovendien was (is) John een bijzonder mens met legendarische besprekingen. Jongens die onder hem gespeeld hebben weten precies wat ik bedoel.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
De jongens waar ik nu nog bij Semper Altius speel beschouw ik wel als m’n vrienden ja. Alhoewel….elke donderdagavond proberen ze weer een alcohollist van je te maken, dus of je dat nou echte vrienden kan noemen haha.

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Vroeger had elke club die in de 2e of 3e klasse speelde altijd wel een paar spelers die de kwaliteiten hadden om makkelijk op een hoger niveau te spelen. Zo heb ik tegen veel goede voetballers gespeeld. Maar ik was altijd wel gecharmeerd van de broertjes John en Frank Gelauf. Pure voetballers waarvan Frank (helaas veel te jong overleden) mij het meeste aansprak.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Zonder twijfel het rood-groene shirt van Hsv ADO.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Het zijn de mensen erin die de kantine gezellig maken. Wat dat betreft kan ik zeggen dat we bij GONA een gezellige tijd hebben gehad. En nu bij Semper moet uitbater Wim ook regelmatig zeggen.. “jongens, nu echt het laatste drankie he want ik wil ook een keer naar huis.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
De drie zoontjes van mijn vriendin kunnen leuk voetballen en spelen bij Duindorp SV, dus daar ga ik vaak kijken. En daarnaast voetbal ik nog 7 x7 bij Semper Altius.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Ik kan natuurlijk het volledige elftal van Kranenburg opnoemen, maar ik beperk me maar even tot de spelers van de clubs waar ik vaste basisspeler was.

1. Stephan Verheij. Als hij fit en in vorm was hoorde hij denk ik bij de 3 beste keepers van de regio op dat moment.

2. Danny van der Sande. Een bijtertje van een rechtsback, klein en dun maar sterk en snel en altijd de bal naar de goede kleur spelend.

3. Maurice den Heijer. Bijna geen kopduel van te winnen die lange draadnagel

4. Tommie Wiegman. Een leider in daden, altijd voorop in de strijd.

5. Yoni Sackman Kon werkelijk op elke positie spelen, denk het grootste talent waar ik ooit mee gespeeld heb.

6. Dennis Mallander Pure voetballer en een lieve jongen die er ook geen probleem mee had om je door midden te schoppen.

7. Carlo Lanza Ook zo’n pure voetballer, ideale verbinding speler. Helaas blessuregevoelig

8. Paul Janssen Alleskunner op de linkerflank

9. Patrick Petrici Misschien op het moment dat ik met ‘m speelde z’n beste tijd voorbij maar je zag aan alles hoe goed deze man geweest is.

10. Jerry van Laar Een plaag voor tegenstanders, medespelers, scheidsrechters en trainers, maar in vorm een van de beste spelers van de regio op zijn positie.

11. Robert van Vliet Nog zo’n portret waar trainers wanhopig van worden. Maar als je hem dan met die stelten als een hinde met passen van 7 meter voorbij tegenstanders zag rennen, of belangrijke goals zag maken, dan wist je ook dat trainers niet om hem heen konden.

Ongetwijfeld doe ik nog spelers tekort die ook makkelijk in die rijtje hadden kunnen staan, maar deze kwamen het eerste in me op.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik ben blij dat ik nog een tijd heb meegemaakt dat het voetbal leefde, want ik denk dat het nu allemaal toch een stukje minder is. Al zouden spelers van voor mijn generatie hetzelfde zeggen, en spelers van nu zouden dit over 10 jaar ook weer zeggen.
Leuk in ieder geval dat je met je website de herinnering levend houdt!

Ricardo Maal
5 juni 2022