01. Naam?
Ricardo van der Spek
HPSV 1 in het prachtige tenue in seizoen 1989-1990. Staand v.l.n.r; Henny Meijer (grensrechter), Jan de Grooth (voorzitter), Jos van Dalen, Nico v.d. Kruk, Henk v.d. Woude, Peter Klomp, Sjaak de Bruijn, Maarten Rog (trainer) en Paul Oosterweghel. Zittend v.l.n.r; Guus Nussy, Ricardo van der Spek, Leo Alberts, Peter van Oosten, Nico Vermeer, Eric Hulsker, Erica van Eekeren (verzorgster), Richard de Leeuw en Arie Klomp.

02 A. Bij welke club(s) gevoetbald?
Quick Steps
RVC
HPSV
DEVJO
Semper Altius

02 B. Bij welke club(s) trainer geweest?
VUC (jeugd)
OLIVEO (jeugd, O23)
Die Haghe
DHL (TJC)
HPSV (hoofdtrainer)

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Linksachter (5)

04. Wat was je voor een voetballer?
In de jonge jaren linkerspits (nr 11). Daarna linksachter (5) en centrale verdediger (4). Ik maakte als linkerspits vooral gebruik van mijn snelheid en als er ruimte achter de verdediging lag, voelde ik mij als een vis in het water. Als linksachter heel taakbewust en man uitschakelen. Een teamplayer.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden? (qua voetballer en trainer)
Als voetballer het kampioenschap DEVJO 1990-1991. Ik was, komende van HPSV, dat seizoen het Oosteinde op komen lopen en we werden dat jaar meteen met nieuwe trainer Bob Kootwijk kampioen in de 4e klasse.
DEVJO 1 van trainer Bob Kootwijk in seizoen 1990-1991 met Ricardo op de achterste rij derde van rechts

Als trainer het 1e seizoen HPSV als hoofdtrainer. HPSV bungelde al jaren als nummer laatst in de 4e klasse en door hard werken met staf en spelersgroep gingen we dat seizoen punten pakken om vervolgens niet als laatste te eindigen.

06. Dieptepunt?
Als speler van A-Regionaal RVC het internationale jeugdtoernooi van RVC 1984. Dit was een gerenommeerd toernooi waar diverse betaald voetbalclubs uit binnen- en buitenland act de préséance gaven. Wij speelden de openingswedstrijd op vrijdagavond tegen Borussia Mönchengladbach. Ik had er zin in en liep enthousiast het sportpark Irene op. Dat enthousiasme was gauw getemperd toen ik niemand van mijn elftal zag. Bleek ik me vergist te hebben in het verzameltijdstip en zaten ze al in de kleedkamer. Daardoor stond ik in plaats van basis in de wissel…….Doodziek !!!! zacht uitgedrukt

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Rinus Damen. Mijn leider bij RVC B-regionaal. Eigenlijk de belichaming van de club RVC. Klasse, Humor, winnaarsmentaliteit.

08. Wie was jouw beste trainer?
Dan moet ik er toch twee noemen:

1, In de jeugd Jan Reurings. Voetbalvakman die moeiteloos een pass over 40 meter op je stropdas voordeed.

2. Bob Kootwijk bij DEVJO. Ook voetbalvakman die qua oefenstof en tactisch inzicht zijn tijd ver vooruit was. Ook een echte people manager.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Jazeker! Cisco Robles uit de DEVJO periode is nog steeds een goede vriend van me en we gaan nog steeds regelmatig bij elkaar op visite. Daarnaast kom ik nog vaak op de amateurvelden oude bekenden tegen. Blijft leuk!

10. Wat is als voetballer en als trainer je meest memorabele wedstrijd?
Als voetballer de kampioenswedstrijd DEVJO – ADO seizoen 1990-1991. We hadden 1 punt nodig om kampioen te worden. Ik stond centraal achterin samen met Philip Steenvoorden. De spits van ADO was volgens mij Richard Kanters. Die had er het seizoen er voor geloof ik 30 ingeschoten. Wij fluisterden van twee kanten in zijn oor: “ Als je alleen maar probeert op ons doel te schieten, gaan je achillespezen op sterk water “. We speelden 0-0 en waren kampioen.

Als trainer de bekerwedstrijd HPSV – GDA uitslag 6-5. Wij waren de underdog aangezien GDA met nieuwe trainer Ronald Paats en een aantal versterkingen zwaar favoriet was. We stonden met rust 4-0 voor! Na de rust, waar iedereen een stormloop van GDA verwachtte, stonden we na een kwartier door twee counters met 6-0 voor. Daarna was het kaarsje bij ons uit en werd het nog 6-5. Ik smeekte de scheidsrechter om af te fluiten want als de wedstrijd nog 3 minuten langer had geduurd hadden we ‘m verloren hahahaha.
Ricardo als trainer bij HPSV

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
DEVJO en RVC shirt. In ieder geval zwart/rood.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De “oude” kantine van RVC die destijds achter veld 2 was gelegen. Daar werden feesten gegeven met optredens van o.a. Anita Meyer. Ik denk dat er zo’n 500 man/vrouw stond in de kantine toen. Bizar!

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Weinig. Ik moet je zeggen dat ik als hoofdtrainer van HPSV bij clubs kwam waar ik als speler nooit geweest was. Daar heb ik wel de achteruitgang van het Haagse amateurvoetbal van dichtbij gezien. Schrijnend.

14 A. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Keeper:
Ronald van der Helm (DEVJO) “rooie”

Spelers:
Rene Biegel (RVC)
Frans Danen (RVC)
Ed Roos (RVC)
Jan Vink (RVC)
Philip Steenvoorden (DEVJO)
Wim Westenberg (DEVJO)
Ed Haring (DEVJO)
Paolo Sobral (DEVJO)
Peter Klomp (HPSV)
Arie Klomp {HPSV)

14 B. De beste keeper en tien beste voetballers die je als trainer hebt meegemaakt?
Keeper:
Fred van ‘t Hof (Die Haghe)

Spelers:
Iliass Errahali (VUC)
Stefan v/d Ploeg (OLIVEO)
Sem van Venrooij (OLIVEO)
Max Huurman (OLIVEO)
Bob Ruigrok (OLIVEO)
Niels van der Spek (HPSV)
Mike v/d Burg (HPSV)
Adil el Fakih (HPSV)
Danny Flothuis (HPSV)
Tom van der Pot (Die Haghe),

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Als je deze vragen beantwoordt, ga je vanzelf weer terug in de tijd en realiseer je je weer wat een mooie tijd dat is geweest. Is toch een groot deel van je leven en is ook een deel van hoe je wordt gevormd als mens. Ik ben niet zo gauw van “vroeger was alles beter” maar de sociale binding die er toen bestond in verenigingen is eigenlijk bijna weg. Zeker in het “Haagse”. Ik kijk er met trots op terug en had het voor geen “goud” willen missen.
Ricardo tijdens zijn laatste “job” in de Haagse voetbalwereld als trainer van HPSV

Ricardo van der Spek
17-12-2023