01. Naam?
Richard Walther
In de derby Die Haghe – DUNO zien we spits Richard Walther hier stijlvol in actie. Alle foto’s hier geplaatst komen overigens uit het privéarchief van Richard.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
VCS (van 1969 t/m 1975)

VUC (van 1975 t/m 1977)

Die Haghe (van 1977 t/m 1991)

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Ik ben ooit begonnen als keeper omdat de rest niet wilde keepen. Daarna snel vanuit de trainingspartijtjes tot speler gebombardeerd. In de jeugd als spits en in de beginjaren senioren wisselend als aanvallende middenvelder en als spits gespeeld. Daarna eigenlijk altijd als spits, dat was ook mijn favoriete positie.

04. Wat was je voor een voetballer?
Best moeilijk om dat over jezelf te zeggen maar als het dan toch moet: een technische, lepe spits (sommige vertaalden dit als luie spits, haha), daarnaast kopsterk. Ik vond mezelf trouwens helemaal niet lui, ik probeerde er op het juiste moment 100% te zijn.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Sorry Rob, maar dan moet ik er meerdere noemen:

1. In de jeugd van VCS een toptijd gehad en debuteren in het 1e van VCS op 16 jarige leeftijd met de “grote jongens”, zoals Cees Mol en Han Houwaart.

2. Toernooien, wedstrijden en reizen met het Haagse jeugdelftal, in het bijzonder de reis naar Duitsland in 1974, tijdens de WK voetbal, zaten we samen met het Argentijnse team in het hotel, trainden we, speelden we wedstrijden tegen regionale elftallen en bezochten we wedstrijden van het roemruchte Nederlandse elftal met o.a. Cruijff (held).

3. Wat me ook bijgebleven is, een wedstrijd met VUC tegen de IJsselmeervogels (pffff, wat een topteam was dat toen) in Zeist t.b.v. het praktijk examen van een aantal betaald voetbalcoaches (o.a. Han Berger, toen trainer van FC Utrecht), zij deden de tactische voorbespreking en de coaching tijdens de wedstrijd van beide teams. Tijdens die wedstrijd werd me pas echt duidelijk dat met name het fysieke element een zeer belangrijk onderdeel van voetbal is.

4. Daarnaast waren de verkiezingen/uitreiking als topscorer van de regio Den Haag persoonlijke hoogtepunten, en natuurlijk meerdere kampioenschappen en promoties.

06. Dieptepunt?
Bij promotie hoort helaas in een voetballeven soms ook degradatie. Met Die Haghe ben ik een keer gedegradeerd, gelukkig zijn we het jaar erop direct weer gepromoveerd.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Zonder anderen te kort te doen, gaan mijn gedachten uit naar twee spelers:
Ron te Slaa, het was heerlijk om met Ron te spelen en moeilijk om tegen Ron (Rijswijk, VIOS) te spelen, hij was een echte libero en een zeer goede voetballer. Fysiek heel sterk wat hij overigens meestal niet nodig had omdat hij de voetballende oplossing koos, ging tot verdriet van zijn medespelers en trainer vaak aan de wandel in het eigen strafschopgebied (haha, ging bijna altijd goed!). Ron was daarnaast een superaardige persoon (is nog vaak in mijn gedachten), die helaas veel te jong op 53 jarige leeftijd is overleden. Een groot gat achterlatend voor zijn vrouw Janouska, de kinderen en zijn grote vrienden en kennissenkring.

Kees de Groot, de helaas kortgeleden overleden voetbalvriend van Die Haghe. 14 jaar samen gevoetbald in Die Haghe 1. Als middenvelder was Kees een topper! Hij had veel kwaliteiten maar was met name een strijder met onuitputtelijke energie en was onze indicator voor het bekende “tandje erbij”. Kees was zeer belangrijk voor het team. Daarnaast was hij, naast dat hij een prettige persoon was, tot vlak voor zijn overlijden altijd druk bezig om “zijn cluppie” op veel vlakken te ondersteunen. Een groot gemis dus voor zijn familie, de club en voor mij persoonlijk.

08. Wie was jouw beste trainer?
Als je tot en met je 35e jaar voetbalt komen er natuurlijk veel trainers langs, ik zal ze niet allemaal noemen maar van John van der Lubbe bij VUC tot o.a. Ger ter Horst (als speler actief geweest bij o.a. Sparta), Dick van der Toorn, Jan Tazelaar en Wim de Jong bij Die Haghe.
Elke trainer heeft natuurlijk zijn specifieke kwaliteiten en aanpak. Die aanpak past soms goed bij jou als speler en soms minder goed. Van bovengenoemde trainers waren er voor mij twee die er bovenuit staken en waarmee ik de beste klik had: Dick van der Toorn en Wim de Jong, waarvan Wim, als ik echt moet kiezen, mijn beste trainer was (ook één van mijn beste vrienden dus misschien niet helemaal objectief, haha). Wim heeft wel het complete plaatje maar heeft met name een aanpak die 100% werkt met spelers die onder zijn begeleiding een collectief vormen wat uiteindelijk de beste resultaten oplevert. Zijn resultaten als trainer bij alle clubs waar hij heeft gewerkt spreken natuurlijk voor zichzelf.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja, veel vrienden en bekenden uit het voetbalwereldje. Daarnaast, nadat ik ben gestopt met actief voetbal ben ik gaan tennissen, competitie, toernooien, altijd samen met Ton Koemans (oud keeper HBS), ook een superleuke tijd waar je dus ook weer veel oud voetballers tegenkomt. Nu zijn we regelmatig op de golfbaan te vinden waarvoor hetzelfde geldt!

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Zijn er meerdere geweest maar ik vermeld er drie:
1. Ron te Slaa, om redenen zoals eerder vermeld.
2. Voorstopper van de IJsselmeervogels, kansloos verhaal, haha.
3. Voorstopper van Katwijk, waar ik ook weinig tegen kon inbrengen.
Van de laatste twee kan ik helaas geen namen noemen want die heb ik direct weggegooid.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Ik ben een liefhebber van gestreepte shirts, dus kies ik het verticaal zwart-wit gestreepte shirt van VUC.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De gezelligheid komt denk ik voor mijzelf altijd voort uit de groepsgezelligheid en minder uit bijvoorbeeld de faciliteiten of de staat van de kantine. Dus hebben we het als “Die Haghe Fans” (naam van de groepsapp waarin we elkaar op de hoogte houden en stimuleren om aanwezig te zijn) prima naar ons zin in de nieuwe kantine (de oude is helaas in 2013 door brand verwoest) van sv Die Haghe. Door bovenvermelde groepsgezelligheid vind ik de HBS kantine ook top. Ik kies echter toch voor de oude Die Haghe kantine, daar was het vroeger altijd erg gezellig en lekker vol (er kwamen vroeger natuurlijk ook veel meer fans op wedstrijden af).

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Jazeker wel! In principe ben ik, voor en na de onderbrekingen door de shit corona tijd (rommelt helaas nog door), sowieso altijd bij de thuiswedstrijden van Die Haghe aanwezig, samen met een vaste groep oud spelers/vrienden o.a. Theo Mol, Jan van der Veer, Ruud van Steveninck, Bert en broer Hans Stiemsma, Casper Sterk, Peter Jansen, Douglas Roos van Raadshooven, Raymond Wittmaekers, Bob Kootwijk, Bert Prins, Wim de Jong, Hans Honders, Hans van Belle, Albert Zwart, Hans van der Starre, Dick van der Harst en Kees de Groot (RIP).

In geval van een derby pakken we vaak ook de uitwedstrijd mee (door de horizontale switch van een aantal 1e klas zondag clubs, zoals VUC, heb ik begrepen dat we er volgend seizoen weer een aantal leuke potjes bij hebben). Wel even handhaven natuurlijk!

Daarnaast pak ik af en toe een wedstrijdje bij HBS en Quick mee. Ik vind het bijvoorbeeld ook leuk om bij het “in memoriam Cees IJspelder toernooi” te zijn. Het toernooi is vernoemd naar DUNO-icoon Cees IJspelder senior. Een superleuk en goed georganiseerd toernooi waar je veel oud voetballers waar je ooit mee of tegen hebt mogen voetballen uit het Haagse tegenkomt, zoals bijv. Cees IJspelder Jr., Wim de Jong, Chris Willemsen en Hans Lamens.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Het plaatje in mijn hoofd is breed, ik zou meerdere elftallen kunnen samenstellen maar ik moet een keuze maken, dus neem me niet kwalijk als je hier niet bij staat. Hieronder de spelers die het eerst bij mij naar boven komen en door alle jaren heen de meeste indruk op mij gemaakt hebben:
1. Hans Galjé (Haags jeugdelftal)
2. Dick Maalsen (Die Haghe)
3. Wim de Jong (Die Haghe)
4. Ron te Slaa (Haags jeugdelftal)
5. Casper Sterk (Die Haghe)
6. Ruud Wetzel (VCS, VUC en Haags jeugdelftal)
7. Kees de Groot (Die Haghe)
8. Rob Alkemade (VUC)
9. Karel Bouwens (VUC)
10. Kees Mol (VCS en VUC)
11. Jan Groenenberg (Die Haghe)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik ben ongetwijfeld een heleboel mensen vergeten te noemen maar neem me dat aub niet kwalijk, het is de leeftijd, haha. Daarnaast moet ik Wim de Jong en Raymond Wittmaekers bedanken voor het meedenken en de foto-aanvullingen.

Rob, nogmaals bedankt voor de uitnodiging om hieraan mee te doen. Ik vond het superleuk om weer eens terug in de tijd te duiken, er komt dan weer van alles bovendrijven. Voetballen doe je niet alleen! Dus wil ik iedereen die mijn tijd op de voetbalvelden tot zo een leuke tijd hebben gemaakt (en nog steeds), bedanken.
En veel succes met al het werk dat jullie van de Haagse voetbal historie erin stoppen om de historie levend te houden.

Richard Walther
24-04-2022