01. Naam?

Rini Toet

02. Bij welke club(s) gevoetbald?

Inmiddels 52 jaar bij W.I.K. en een aantal jaren in Haags afdelingselftal.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?

Rechtsbuiten en rechtshalf.

04. Wat was je voor een voetballer?

Ik had een enorme conditie en snelheid. Als rechtsbuiten startte ik altijd op het juiste moment, ik kan me niet herinneren dat ik ooit buitenspel heb gestaan. Ik had een prima trap in mijn rechtervoet en was goed in het één keer raken en één tegen één tegen de keeper van de tegenpartij was meestal wel een doelpunt.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?

Behalen van de HC Cup halve finale in 1984 en kampioen van Nederland met het Haagse afdelingselftal in 1988.

06. Dieptepunt?

Verliezen van de genoemde halve finale. In minuut 98 stonden we nog met 1 – 0 voor. In de laatste seconde viel de 1 – 1. Vervolgens met 1 – 3 verloren in de verlenging. Jarenlang ziek van geweest.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?

John Nieuwenburg senior. Die vond ik ook beter als zijn zoon die nog bij AJAX heeft gespeeld.

08. Wie was jouw beste trainer?

Dat waren er drie: Coos Hübscher, Ben Moelker en John Rietveld.

WIK 1 in seizoen 1986-1987 met gehurkt tweede van rechts Rini Toet.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?

Af en toe speel ik nog mee met veteranen 1 waarin nog mensen spelen waarmee ik in de selectie heb gespeeld. Deze mensen beschouw ik als vrienden. Binnen W.I.K. heb ik vele voetbalvrienden die ik al meer dan 50 jaar ken, maar ook in de jongere W.I.K. generaties lopen vrienden van mij rond. Ton Boevink is een goede vriend van mij.

10. Was vroeger echt alles beter?

Het voetbal van 45 jaar geleden, toen ik mijn eerste wedstrijd in W.I.K. 1 speelde was heel anders als nu. Wij kwamen destijds met vier jongens van 16/17 jaar in het eerste elftal en dat werd ons door mensen die moesten afvallen niet in dank afgenomen. Dus in die tijd had je ook al, laat ik het netjes beschrijven, (lichte) incidenten. Ik kan me nog herinneren dat de linies destijds wat minder op elkaar speelden, als middenvelder liep je je dan ook echt het schompes. Anno 2019 spelen alle linies kort op elkaar en daar zie je het tegelijkertijd wel eens fout gaan, dat moet je namelijk wel kunnen spelen! Ik denk dat in het hedendaagse voetbal echte leiders in het veld ontbreken, in de diverse generaties waarin ik in het eerste heb mogen spelen hadden we altijd wel één of meerdere leiders die de lijnen uitzetten en op het juiste moment konden temporiseren en e.e.a. tactisch konden beïnvloeden. Dit soort spelers zie je nauwelijks meer.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?

De jubileumshirts van W.I.K. en DHC vind ik geweldig. Het reguliere shirt van Celeritas (Leyweg) bevalt mij ook wel.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?

DHC, Duindorp sv, ODB en W.I.K. Ik heb niets met die glazen bakken.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?

Ik voetbal af en toe zelf nog in W.I.K. VE1. Ben vrijwilliger bij mijn voetbalclub W.I.K. welke binnenkort honderd jaar bestaat en ben na het jarenlang geven van trainingen onlangs gestopt als vrijwillig trainer.

14. Vroeger meer clubliefde dan tegenwoordig?

De tijden zijn veranderd. Ik zie bij W.I.K. een geweldige groei qua vrijwilligers en dat is wel eens minder geweest. Op het grote WIK-jubileum veteranentoernooi van 9 juni 2019 fluiten bijvoorbeeld meerdere jongen van de WIK-selectie meerdere wedstrijdjes. Dit is mijns inziens tevens een vorm van clubliefde. Dus clubliefde is er nog wel, ook bij de vele voetbalvrienden en vriendinnen die al jarenlang bij W.I.K. bivakkeren. In de selectie hebben we gelukkig nog voetballers met een W.I.K. hart, alhoewel ik zeker van mening ben dat er de laatste jaren wel erg gemakkelijk van onze vereniging naar een andere club is overgestapt. Wat mij irriteert is dat men vervolgens gaat wijzen, het schijnt altijd aan anderen te liggen. In de spiegel kijken kan absoluut geen kwaad.

15. Wil je nog ergens op terug komen?

Waar ik van baal is de wijze waarop de KNVB heeft gemeend e.e.a. inzake de 4e en 3e zondag klasse denkt te gaan organiseren. Dat er wat moet gebeuren is duidelijk, echter voor de manier waarop heb ik geen goed woord over.

Rini Toet
12 mei 2019