01. Naam?
Rinus Taal
Eén van de vele hoogtepunten in de geschiedenis van Duindorp SV! Seizoen 2005-2006 de halve finale van de ooit zo befaamde Haagsche Courant Cup tussen Duindorp SV en topamateurclub Haaglandia. Rinus Taal (namens Duindorp SV links op de foto) maakte deze happening als voetballer mee. Sterker nog, hij scoorde in deze wedstrijd twee keer voor Scheveningse club.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Duindorp SV
Hsv ADO
Svv Scheveningen
Duindorp SV
HS Texas DHB (zaterdag)
Duindorp SV (zaterdag en zondag)
Rinus (staand 2e van links) in de jeugd van Duindorp SV

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Centraal op het middenveld. Later kwam ik op de laatste man positie te spelen puur voor het aansturen van de jongere spelers.
Talentje Rinus Taal (staand 2e van rechts) gescout door Hsv ADO

04. Wat was je voor een voetballer?
Een speler die altijd voor de winst speelde. Als dit niet goedschiks ging dan maar kwaadschiks, als we maar wonnen! Door dat laatste heb ik in de wedstrijd wel regelmatig “een kaartje” gepakt met een te harde overtreding. Kaarten kreeg ik ook vaak door praten tegen de scheidsrechter. Die liepen ook vaak bij mij in de buurt omdat ik centraal op het middenveld liep.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Sowieso alle kampioenschappen die ik heb behaald, zowel in de jeugd als bij de senioren.
Rinus (voorste rij geheel rechts) kampioen in de jeugd van Duindorp SV
Duindorp SV, o.l.v. trainer Herman Kooijenga en Karel Oosterbaan, op zaterdag 21 mei 2011 kampioen van de 4e Klasse C na de 3-0 gewonnen beslissingswedstrijd tegen sv Houtwijk op het veld van Quick. Rinus zien we onder het rechter spandoek.

Een ander hoogtepunt, niet alleen voor mij maar ook voor Duindorp SV, was in het seizoen 2005-2006 het behalen van de halve finale van de Haagsche Courant Cup. Op een volgepakt “Houtrust” moesten wij tegen Haaglandia van trainer John de Wolf.
Helaas strandde dit voetbalsprookje voor ons want we verloren met 2-4. Al met al is dit voor mij nog steeds een mooie herinnering, ook omdat ik in die wedstrijd beide doelpunten uit een penalty scoorde.

06. Dieptepunt?
Ik moet eerlijk bekennen dat ik geen echte dieptepunten heb meegemaakt. Misschien is mijn enige minpuntje dat ik veel te vroeg gestopt ben met selectievoetbal. Iedereen voorspelde mij dat ik nog langer zou doorvoetballen dan onze echte aanvoerder Bas Boelhouder maar omdat ik de 3e helft te leuk ging vinden besloot ik op 33-jarige leeftijd te stoppen met selectievoetbal.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dan denk ik toch wel mijn broertje “Pietje” Taal. Hij was veel te goed voor Duindorp SV en kon dus veel hoger spelen, maar hij koos ervoor om altijd samen met mij te spelen.
En verder natuurlijk aan al mijn kameraden waarmee ik heb samen gevoetbald. Voetbal was (en is) voor mij plezier maken en kameraadschappen opbouwen en dat is aardig gelukt in de loop der jaren.
Op de foto voorste rij in het midden gezamenlijk de broer Rinus en Piet Taal

08. Wie was jouw beste trainer?
Ik heb van elke trainer wel wat geleerd maar Sjaak de Bruin, Karel Oosterbaan en Bennie de Roode zijn toch wel mijn voetbalvaders. Van hun heb ik voetbal en bier drinken geleerd hahaha…
Met het illustere trainers trio Bennie de Roode, Sjaak de Bruin en Karel Oosterbaan

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Héél veel voetbalvrienden! Ik heb bijna heel mijn leven bij Duindorp SV gevoetbald en deze club is voor mij nog één van de weinige echte volksclubs in Den Haag. Bij deze club bestaat nog “ons kent ons cultuur” en ook daarom is het altijd gezellig aan de bar.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Dat zijn er twee!

1. De al eerder genoemde halve finale voor de Haagsche Courant Cup tegen Haaglandia.

2. Op zondag 1 mei 2005 onze kampioenswedstrijd bij HMC uit. Nadat we daar met Duindorp SV met 1-2 wonnen moesten we onder politiebegeleiding van het terrein af worden gehaald omdat ze bij HMC niet blij waren met ons kampioenschap. Het grote kampioensfeest hebben wij toen tot in de kleine uurtjes in de Duindorp SV kantine gevierd.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het rood-wit-blauwe HS Texas DHB shirt waarin wij toen speelde.
HS Texas DHB 1 (zaterdag), kampioen in de 4e klasse B seizoen 2000-2001. Achterste rij v.l.n.r; Nico Oosterbaan, Roy Zuurmond, Bert Verbaan, Arie Schaap, Erwin van de Kruk, Henk Pronk, Arne de Jong, Anton Vink, Ton van de Veer (trainer), Karel Oosterbaan (trainer), Dirk Korenbrits en Frank de Sno. Middelste rij v.l.n.r; Rinus Taal, Hannes Gerritsen, Leon Baak, Stef Ekkel, Amin Hadiddi, Michel Harteveld en Michel Simonis. Vooraan v.l.n.r; Kees de Sno, René de Niet en Huib de Jong.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Met stip op 1 onze kantine van Duindorp SV. Toen ik nog op zondag speelde was er na iedere thuiswedstrijd wel feest in de kantine en ik merk nu dat dit bij thuiswedstrijden van de zaterdag 1 nog steeds het geval is.
De volle en gezellige kantine van Duindorp SV

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Jazeker wel. Ik speel nog steeds bij de veteranen van Duindorp SV en het leuke daarvan is dat ik dan regelmatig tegen oude bekende tegenstanders van vroeger speel. Maar dit gaat er dan nu een stuk relaxter aan toe haha.
Veteranen- en vriendenteam van Duindorp SV

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Het zijn er een paar meer maar bij deze in willekeurige volgorde:

01. Marco Harteveld
02. Roy Zuurmond
03. Bas Boelhouwer
04. Marco Finkelnberg
05. Andrew Zuurmond
06. Mike Baak
07. Michel Harteveld
08. Daryll Schaap
09. Piet Taal
10. Erwin van der Kruk
11. Danny Pronk
12. Maurice van der Toorn
13. Ron van Duivenbode
14. Stef Ekkel
15. Ricardo van Gorsel

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Mijn voetbalverleden waren mooie tijden en ben blij dat ik dit heb mogen meemaken. Bijna iedere week speelde we wel een derby op het heetst van de strijd maar daarna volgde er bijna altijd wel een gezellige derde helft.

Het enige waar ik wel van baal dat is niet het verleden maar de toekomst. Ik ben bang dat er over een jaar of tien de echte kleine volksclubs niet meer bestaan en we in Den Haag alleen nog maar van die grote “voetbalfabrieken” over zijn. Het “ons kent ons gevoel” gaat hierbij dan ook verdwijnen.

Wij zijn een aantal jaren geleden bij Duindorp SV begonnen met een project om het jeugdvoetbal naar weer een fatsoenlijk niveau te brengen, zodat er weer doorstroming komt van echte Duindorpers naar het eerste elftal. De jeugdafdeling blijft immers de aorta van de vereniging. Ik moet zeggen dat we daarmee aardig op weg zijn want de jeugdafdeling (en het jonge kader van de club) van Duindorp SV groeit als kool. Hiermee willen wij voorkomen dat wij als club dadelijk ook niet tot het Haagse voetbalverleden gaan horen.
Rinus Taal al jaren betrokken bij de jeugdopleiding van zijn Duindorp SV

Rinus Taal
21-04-2024

Terugkijkend op zijn voetbalverleden raakte Rinus Taal enthousiast over onze website over de Haagse voetbalhistorie en wil hij ons hiermee met zijn bedrijf Kwaliteit Kozijnen Holland als sponsor financiële ondersteuning geven. Een geweldig gebaar dus van Rinus, waarvoor wij hem enorm bedanken.

Wilt u meer informatie over Kwaliteit Kozijnen Holland? Klik dan hier om de website van KKH te bekijken.