01. Naam?
Rob Blankenstein
Zo vader zo zoon! Speelde Henk Blankenstein in de jaren vijftig in het gouden eerste elftal van VCS, zoon Rob (staand 6e van rechts) deed dat in de jaren zeventig ook. Broer John Blankenstein (†) behoorde overigens lange tijd bij de nationale en internationale top van de scheidsrechters.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Bij VCS (1962 -1983) en Celeritas uitstapje van 2 jaar (1980-1982)
Tijdens het voetballen bij VCS trainde ik al samen met Gerard van der Mark de pupillen waarvan diverse spelers later deel uitmaakten van het zo succesvolle VCS 1 (o.a. Rob de Lange, Marcel Haak, Richard van der Vaart en Ronald Hes).
Rob, staand geheel rechts, als jeugdtrainer van VCS. Vraag aan onze lezers……. zien we nog bekenden op deze foto?

Na het stoppen met selectievoetbal ben ik verder gegaan als jeugdtrainer. Eerst bij Duinoord en vervolgens bij Quick Steps waar ik ook nog interim hoofdtrainer ben geweest (door tijdelijk uitvallen van hoofdtrainer John Vente). Vervolgens hoofdtrainer bij De Flamingo’s, hoofdtrainer bij MVKV (later gefuseerd met KRV en nu als FC Rijvogels uitkomend in de 3e divisie), VVP en mijn trainers carrière heb ik afgesloten bij Hoek van Holland.
Seizoen 1985-1986. Rob Blankenstein als trainer bij De Flamingo’s

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Linksback/ centrumverdediger (voorstopper)

04. Wat was je voor een voetballer?
Een redelijke voetballer met een goed linkerbeen die op basis van wilskracht en techniek probeerde om een tegenstander uit te schakelen en met name bij hoekschoppen en vrije trappen in aanvallend opzicht probeerde gevaarlijk te worden in de zestien van de tegenstander. Enkele van mijn trainers waren Henk Jans, Huub Scherpenisse, Enoch van der Burg en Pim van der Maas.
Rob geheel rechts op de foto tijdens de wedstrijd Quick – VCS

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Kampioenschap in de A1 van VCS. Helaas bij de senioren nooit een kampioenschap mee mogen maken. Wel onder Huub Scherpenisse (humor was de basis voor hem!) een paar geweldige seizoenen mee gemaakt met goede resultaten alleen kwamen we steeds net te kort om te promoveren.

06. Dieptepunt?
Degradatie met VCS uit de 3e klasse in het seizoen 1977/1978 na een gelijkspel thuis tegen Tediro waarin we uit 22 wedstrijden 22 punten haalden en de nummer twee in de eindstand 25 punten had gepakt !

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
John Rietveld. Niet omdat hij mijn trainer is geweest maar vooral omdat hij deel uitmaakte van het VCS uit de jaren zestig met onder meer Pleun Strik, Wim Doesburg, Frank van Hagen en Jan Kleijn (vader van John) en trainer Koos Krassenburg (vader van zanger Frans/Golden Earring) en ik als klein jongetje zijn voetbaltas mocht dragen en daardoor gratis bij de tegenstander naar binnen kon. John was daarnaast ook nog een hele goede 1500 meter loper en behaalde diverse kampioenschappen. Een unieke persoonlijkheid die verhalen kon vertellen over vroeg waardoor het steeds mooier werd !
Zeg je de familie Blankenstein dan zeg je VCS! In de prachtige historie van deze club kwamen wij dit voetbalkrantje tegen waarop o.a. ook de vader van Rob (Henk) is te zien. En wat te denken van de historische namen als Piet Fens, Hans Kattenburg, Bep van Es en jan de Fouw. GE-WEL-DIG!

08. Wie was jouw beste trainer?
Als je het voetbalinhoudelijk bekijkt was dat Enoch van der Burg (woonde in Vlaardingen). Een uitstekende trainer die door de trainingen goed kon vertalen hoe er zondags gevoetbald moest worden.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Pieter Donath (Blauw Zwart) via het (burger-) defensie elftal, Peter Benoist (VCS) en Hans Vrolijk (VCS). Daarnaast nog wat goede bekenden/vrienden zoals o.a. Jan Post en Kees Mol.
Rob tijdens zijn vele functies die hij na zijn actieve voetbalperiode heeft bekleed.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
In de A jeugd toen we als kampioen voor promotie op eigen veld tegen ODS (Dordrecht) speelden voor de opstap naar de nieuw te vormen regionale klassen (voorloper van wat nu divisies heet). Ik scoorde toen uit een vrije trap de winnende treffer (2 – 1).

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het shirt van Quick Hg met het haantje (doet met altijd denken aan het shirt van Tottenham Hotspur).

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
VCS en de oude kantine van Celeritas. Daarnaast twee cafés waar destijds met name op de donderdagavond na de training half voetballend Den Haag kwam t.w. de Troubadour (hoek Dedemsvaartweg/Hengelolaan) en de Cardinaal ( van Zwarte Wil aan het Renswoudeplein).

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
In het weekend meestal een voetbalwedstrijd in het Westland (Monster of Verburch). Ik woon namelijk al weer 11 jaar in Poeldijk. Daarnaast doe ik het nodige voor de site Haagse Topsport.nl en HHAV (Het Haags Amateurvoetbal) met name video interviews van de ADO Den Haag mannen en vrouwen.
Rob (staand 2e van links) in VCS 1. Op de voorste rij zien we o.a. 4e van rechts Koos van Dullemen

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keepers:
Wim Doensburg (VCS)
Ron van der Burch (VCS)
Cees Drewes (Celeritas)

Spelers:
VCS spelers: Ron Bronsgeest, Joep Pronk, Jan de Jong en Koos van Dullemen. Verder bij het burger-defensie team spelers als Pieter Donath (Blauw Zwart), Hans Verhagen (Tonegido en ADO), Wim van Laar (VIOS en ADO), Max Burgemeestre (ADS), Aad Winkels (Wilhelmus een VELO) en Hans Zoet (LENS)
Uit de tijd dat de echte Haagse Courant nog bestond en veel aandacht aan het amateurvoetbal besteedde

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik denk dat onze voetbal generatie heel dankbaar mag terugkijken op de periode die wij hebben meegemaakt met veel publiek en nog het echte verenigingsleven met respect voor elkaar en ook voor de tegenstanders. Tijden veranderen en ik wil niet zeggen dat de amateur voetballers tegenwoordig niet genieten van het spelletje maar het is een voorrecht geweest om juist in die periode te hebben mogen voetballen, aber das war einmal !
Rob Blankenstein anno 2024 waarin hij voor de site Haagse Topsport.nl en HHAV (Het Haags Amateurvoetbal) met name video interviews van de ADO Den Haag mannen en vrouwen doet. Hier interviewt hij ADO Den Haag trainer Darije Kalezic 

Rob Blankenstein
28-01-2024