01. Naam?
Rob de Lange
Rob de Lange (rechts) in 1988 tijdens een proefwedstrijd voor het Engelse Scunthorpe United Football Club. Links aan de bal de legendarische Kevin Keegan.

02 A. Bij welke club(s) gevoetbald?
VCS
DHC
RVC

02 B. Bij welke club(s) trainer geweest?
RVC
Tonegido
VVSB
DHC (nu nog steeds)

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Centraal op het middenveld

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was niet snel maar wel een speler met overzicht en goede traptechniek.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden? (qua voetballer en trainer)
Zo dat is moeilijk kiezen zeg. Als speler zou je denken één van m’n kampioenschappen maar ik kies dan toch voor het winnen van de Haagsche Courant Cup finale in 1993 met RVC. Op een bomvol VIOS terrein was tegenstander ADO zwaar favoriet. Ik weet nog wel dat vijf trainers uit de Haagse regio in de Haagsche Courant een voorspelling moesten geven en vier van hen zeiden dat ADO makkelijk zou gaan winnen. Alleen Jan de Jong voorspelde dat RVC ging winnen en dat deden we dus ook met 3-1.
Overigens was de beleving in Den Haag voor dit HC Cuptoernooi in die tijd fantastisch. Iedere dag werd er bij Aad Kila in de koffietent nergens anders overgesproken. Toevallig had ik juist in dat weekend van de finale met de familie Euro Disney geboekt omdat ik dacht dat we die finale toch niet zouden halen. Balen dus want eigenlijk wilde ik deze wedstrijd natuurlijk niet missen. Frans Annokee, de toenmalige sponsor van RVC, zei toen; “Rob jij moet gewoon die finale spelen” en liet mij toen heen en weer vliegen. Achteraf gelukkig allemaal niet voor niets geweest haha.

Tsja hoogtepunt als trainer, ook dat vind ik heel moeilijk. Bij zowel Tonegido, VVSB en DHC heb ik ook vele mooie momenten meegemaakt. Ik kies dan toch voor mijn eerste prijs als trainer en dat was in het seizoen 2000-2001 het kampioenschap van Nederland met het tweede elftal van Tonegido.

06. Dieptepunt?
Ondanks dat we met DHC thuis met 4-1 wonnen van Quick 20 miste we toch de promotie naar de Derde Divisie. We maakten in de 82e minuut de 4-0 en Quick’20 had helemaal niets meer in te brengen. Omdat we uit met 4-0 hadden verloren leek het op een verlenging uit te gaan lopen. Dit leek voor ons allemaal gunstig te gaan verlopen want onze tegenstander had ook al drie keer gewisseld en zaten er helemaal doorheen. Echter totaal onverwacht maakte zei in de blessuretijd de 4-1 met een afstand schot wat van richting werd veranderd. Echt ongelofelijk!

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Guus Haak bij DHC.

08. Wie was jouw beste trainer?
Dan is mijn antwoord geen verrassing meer; Guus Haak dus. Ik heb zoveel geleerd van deze man. Als hij als trainer het veld op kwam stonden wij al met 1-0, zo’n grote uitstraling had deze man.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja gelukkig wel haha..

10. Tegen welke tegenstander (voetballer) had je het altijd moeilijk?
Met DHC speelden we altijd voor de prijzen maar wat ik weet is dat we het uit bij UVS altijd heel moeilijk hadden. Zij waren zeg maar altijd een soort angstgegner voor ons.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het RVC-shirt. Prachtig dat rood-zwart gestreepte shirt en dan die witte broek.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De kantines van RVC en ODB.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Uiteraard! Ben trainer bij DHC.

14 A. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Dat zijn er heel veel geweest en dus ben ik bang dat ik er hier een aantal vergeet op te noemen. Voor diegene die ik dus ben vergeten…. alvast sorry hier voor!

Als speler:
Keeper; Robert Hendriks
Veldspelers; John van Otterloo, Sjef de Poorter, Leo Rontberg, Rene van Delft, Harry de Jong, Raymond van Otterloo, Erik Wolf, Marcel Haak, Bas Steffens, Michel Lier en 1 extra speler Patrick Heijmans.

14 B. De beste keeper en tien beste voetballers die je als trainer hebt meegemaakt?
Ik zet er geen spelers bij waar ik nu mee werk.
Keeper; Ik heb het geluk gehad om met echte top keepers te mogen werken. Ook qua instelling waren dit absolute winnaars, als zei alle vier groter waren geweest dan hadden zei 10 jaar in het betaald voetbal gespeeld. Ik heb het dan over Lemmy Stevens (Tonegido), Patrick de Groot (Tonegido) Marcel IJzerdoorn (VVSB) en Mark Smit (DHC). Hier uit kiezen is echt niet te doen!

Veldspelers;
Bij Tonegido; Mark Moen, Harry de Haas, Gilbert Taument, Eelco Meijer en Edwin Grünholz
Bij VVSB; Geert van der Weiden, Maurice Fransen en Vladimier Jozic
Bij DHC; Jeffrey Jongeneelen en Kevin den Os

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Nee hoor Rob. Veel succes met de dingen die je doet.

Rob de Lange
29-11-2020