01. Naam?
Rob de Ruijter (1956)
Prachtige foto van de wedstrijd sv Wassenaar tegen ASC 28 op oktober 1979. Een grote kans voor ASC op de 0–2, maar het harde schot wordt gestopt door Rob de Ruijter ten koste van een hoekschop.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Op het veld altijd bij SV Wassenaar.
Overigens heb ik nooit in Wassenaar gewoond, maar mijn opa en oma woonden in de Albertinestraat met uitzicht op veld 3 van sv Wassenaar. Vanuit Den Haag en later Zoetermeer bracht mijn vader me naar Wassenaar of ik ging met de bus. Hij overleed toen ik 15 jaar was en vanaf die tijd ging ik op de fiets en later op de brommer naar Wassenaar. En toen ik mijn rijbewijs had met de auto van mijn moeder.
Op 10 september 1966 speelde ik mijn eerste wedstrijd met pupillen 3 tegen RKDEO. Uitslag 2-0. Goed te zien dat de palen en de lat van vierkante houten palen waren. Ook de pupillenlatten zijn goed zichtbaar.

Later toen mijn zoons bij SEV gingen spelen heb ik met andere ouders en vrienden een aantal jaren bij SEV recreatief in de zaal gevoetbald, meestal als veldspeler.

Het jaar 1969, mijn eerste kampioenschap met de pupillen 1 van sv Wassenaar. Ik sta derde van links. Helemaal links de leider dhr Wanrooij en uiterst rechts Han van der Heiden. Zittend derde van rechts zien we Dick Peschar.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Als kind was ik vaak ziek door astmatische bronchitis waardoor ik wel keeper “moest” worden, omdat ik snel benauwd werd met hardlopen. Ik zat in Scheveningen op de Eerst Nederlandse Buitenschool en in een klas lager zat André Lorsheijd (WIK). Op het schoolplein mochten we voetballen in de pauzes. Ik heb daar een redelijke basistechniek gekregen. André was met afstand de beste voetballer, maar van de andere kinderen mochten hij en ik nooit in één team spelen, “omdat het met jullie tweeën samen nooit opgaat”. Bovendien was mijn oom keeper bij sv Wassenaar en dat vond ik ook wel interessant.
Eerstejaars A-junior bij sv Wassenaar in het seizoen 1973-1974. Op de foto staand vlnr leider Piet Bekooij, Bert van Werven, Gerard de Leeuw, Rob Niezen, Rob de Ruijter en Cor Reyerse.
Gehurkt: Albert van Biezen, Rob van Polanen, Leo Plugge, Gert-Jan van der Toorn, Herman Boutkan en Ton Papo.

04. Wat was je voor een keeper?
Ik probeerde zoveel mogelijk de bal te vangen. Tegenwoordig zie je veel keepers stompen, waardoor een “tweede kans” ontstaat of er een hoekschop weggegeven wordt. Dat schijnt door de lichtere ballen te komen. Volgens een verslag in een voetbalplakboek uit mijn jeugd stond ik intuïtief meestal op de juiste plek. Ik denk dat dat wel klopte. Verder was ik niet bang om van de lijn af te komen om ook buiten het strafschopgebied de bal te onderscheppen.
Verslag in de krant van de wedstrijd VVSB–Wassenaar (3-2) op 16 april 1978. VVSB werd een week later kampioen, het begin van de opmars naar top bij de amateurs. Veel publiek!

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Natuurlijk waren de kampioenschappen in de jeugd leuk. Vooral het kampioenschap met de A1 in 1975 was geweldig. In een klasse met de A1 teams van o.a. Quick, DSO, Rijswijk en HBS werden we ongeslagen kampioen met slechts twee gelijke spelen. Vooral bij thuiswedstrijden was er veel publiek langs de lijn, ongekend voor jeugdwedstrijden!

Met sv Wassenaar 1 ben ik in 1985 kampioen geworden in de hoofdklasse HVB en gepromoveerd naar de 4e klasse KNVB. In de vierde wedstrijd van het seizoen raakte ik echter ernstig geblesseerd waardoor mijn inbreng in het kampioenschap niet erg groot was.

Erg leuk vond ik de uitnodigingen van de Wassenaarse Oranjevereniging om in 1982 en 1984 samen met Jan Jongbloed beurtelings het doel te verdedigen bij de penaltybokaal voor de plaatselijke scholen. Er kwam veel publiek op af, vooral doordat Jan Jongbloed twee WK-finales achter de rug had. Mijn favoriete keeper in die tijd was Jan van Beveren, maar Jongbloed bleek een uiterst aardige kerel te zijn en hij vertelde zonder enige arrogantie over zijn ervaringen in West-Duitsland en Argentinië.
Rob in actie op Bevrijdingsdag 1984 penaltybokaal voor penaltyschieten samen met Jan Jongbloed voor Wassenaarse scholieren.

Ook de wedstrijden op 5 mei eind jaren ’70 met het Wassenaarse elftal vond ik erg leuk. De beste (?) spelers van Blauw Zwart en Wassenaar waren ervoor uitgenodigd. In 1976 speelden we tegen het Nederlands studentenelftal in hun voorbereiding voor het WK in Uruguay en een jaar later tegen een selectieteam met spelers uit West 2.

06. Dieptepunt?
Hierboven al genoemd: op woensdag 12 september 1984 speelden we een competitiewedstrijd uit tegen Delft. Het veld was vochtig en na ongeveer 20 minuten spelen onderschepte ik een aanval en had de bal in handen. Direct daarna zag ik de spits van de tegenpartij met zijn knieën naar voren inglijden. Met een ambulance ben ik naar het Reinier de Graaf-ziekenhuis gebracht. Daar werden diverse interne kneuzingen geconstateerd en ik moest een week in het ziekenhuis plat blijven liggen.
Sv Wassenaar 1 seizoen 1976-1977. Staand vlnr leider Nico Vrijburg, Bert Bekooij, Wim Bogaard, Albert van Biezen, Joep Elligens, John van der Vlekkert, Ton Papo, Rob de Ruijter en Ron van der Kooij.
Gehurkt: Cees van der Ploeg (grensrechter), Peter Kruyt, Bert van Werven, Gerard de Leeuw, Herman Boutkan, Joop Lintelo en trainer Hans Buitenweg.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Ik denk dan onmiddellijk aan Piet Bekooij. Jarenlang was hij het gezicht van de jeugdafdeling bij sv Wassenaar. En jarenlang ook leider van de A1. Hij stond bijna letterlijk dag en nacht klaar voor de vereniging en voor de jeugd. Vele jaren was hij ook mijn keeperstrainer en van iedere training maakten wij een wedstrijdje en mede daardoor ontwikkelde ik me en liet hij mijn zelfvertrouwen groeien. Ik ging een jaar vervroegd over van de jeugd naar de selectie en daarvan maakte ik gebruik om nog een jaar extra bij hem de keeperstrainingen te volgen.
Het kampioenselftal van sv Wassenaar A1 in 1975. Staand vlnr: leider Piet Bekooij, Hans van der Burg, Gert Bergink, Kees van Veelen, Peter Wanrooij, Rob de Ruijter en Rob van Polanen. Gehurkt: Ton Papo, Bert van Werven, Gert-Jan van der Toorn, Ron Pannen, Jan Willem Groeneveld en Ron van der Ploeg.

In mijn “tweede voetballeven” bij SEV, maakte Nico de Kleijn indruk op mij. In de “15 vragen” van 8 oktober 2023 wijdde Pim Westgeest ook al enige woorden aan hem. Nico was een vrijwilliger die iedere vereniging zou willen hebben. Hij was als een spin in het web en regelde alles wat op zijn pad kwam, een soort Haarlemmer olie.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ton Lobel is één jaar trainer van Wassenaar geweest (1978-1979). In eerste instantie passeerde hij mij voor het eerste elftal, omdat ik volgens hem te laat terug kwam van vakantie. Na een paar wedstrijden stond ik echter weer in het eerste elftal en speelde ik misschien wel de beste wedstrijden in mijn loopbaan. Vooral de wedstrijd tegen ADO (de club van Lobel!) dat volop in de race was om het kampioenschap staat mij nog goed bij. Wij wonnen met 1 – 0 op een donderdagavond en in die wedstrijd was ik “onpasseerbaar”.
Thuiswedstrijd tegen titelkandidaat ADO op 10 mei 1979 overwinning met 1 – 0. Op de foto vlnr Wout Pronk van ADO en Wim Bogaard, Piet van Veelen, Rob de Ruijter en Jan Borkus van Wassenaar.

Hans Buitenweg was de beste trainer als het op sfeer aankwam. Het lukte hem om een echt team te smeden. Daarnaast was hij belangrijk voor de hele vereniging. Naast de selectie trainde hij ook de overige senioren en de A1 en hij organiseerde voor de hele vereniging een “Variathon”, een soort zeskamp (á la het spel wat toen door de NCRV op televisie uitgezonden werd) en tennisvoetbaltoernooien voor alle seniorenleden van het eerste t/m het 13e (!) elftal.
Sv Wassenaar 1 seizoen 1977-1978. Staand vlnr Theo Dikstra, Cees van der Ploeg (grensrechter), Rob de Ruijter, Bert van Werven, Joep Elligens, trainer Hans Buitenweg, Albert van Biezen, Jan Borkus, Wim Bogaard en Herman Boutkan. Gehurkt: Charles van der Ven, Rob van Polanen, Bert Bekooij, Ron Pannen, Ton Papo, Hans Remmerswaal, cor Pot en leider Nico Vrijburg.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Uit mijn tijd bij sv Wassenaar vooral veel kennissen. Dat ik relatief ver van de vereniging woonde, speelt daarbij een rol.

Bij SEV is dat nu wat makkelijker. Bij wedstrijden van het eerste elftal spreek ik vaak Frank Dobbe (RKAVV, Tonegido en SEV), Ton Speelberg (Semper Altius). Met Pieter Donath (Blauw Zwart) en René Bon met wie ik vele jaren in de jeugdcommissie van SEV gezeten heb ga ik 3 á 4 keer per seizoen naar wedstrijden op een wat hoger niveau bijvoorbeeld SteDoCo, ASWH, Ter Leede, Katwijk, Rijnsburgse Boys, HBS enz.
Zaalvoetbal bij SEV met o.a Pieter Donath (links vooraan) en René Bon (rechts staand). Rob staat in het midden.

10. Wat is jouw meest memorabele wedstrijd ooit?
In een wedstrijd thuis tegen ASC kwamen we met 0 – 1 achter. In de tweede helft drongen we ASC terug, maar in de counter waren zij veel gevaarlijker en ik kreeg meer te doen dan de keeper van ASC, maar zij scoorden niet, mede doordat ik niet bepaald een zwakke dag had en alle één op één duels won. In de 89e minuut scoorden wij de gelijkmaker en in de laatste minuut maakten we zelfs de winnende treffer, 2 – 1.
Sv Wassenaar 1 seizoen 1979 – 1980. Staand vlnr: Rob Wessel (grensrechter), Charles van der Ven, Rob van Polanen, Jan Borkus, Ron van der Ploeg, Theo Dikstra, Rob de Ruijter, Wil Koot en Hans Remmerswaal (verzorger). Gehurkt: Cor Pot, Albert van Biezen, Rob Gijsbertse, Johan den Haan, Bert Bekooij en Piet van Veelen.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het rood-groene shirt van ADO vond ik erg mooi en ook het shirt van OLIVEO.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Het is erg jammer dat sv Wassenaar er nu zo slecht voor staat maar “ooit” was het daar echt goed en gezellig. Ook op trainingsavonden was het tot ver na twaalf uur lekker vol. En ’s ochtends om half 7 weer op hè! Nu vind ik de nieuwe kantine van Graaf Willem II VAC mooi en sfeervol.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Jazeker! In 1992 ging mijn zoon Erwin en twee jaar later mijn andere zoon Diederick bij SEV voetballen en werd ik ‘voetbalvader’, (assistent)trainer, leider en wedstrijdsecretaris bij de jeugd. Later ook leider van SEV 2 en SEV 1. Bij het 50-jarig bestaan van SEV schreef ik samen met Pieter Donath het jubileumboek met foto’s van Rik Driessen. Van 2014 t/m 2021 ben ik voorzitter van SEV geweest. Nu organiseer ik iedere maand met een aantal enthousiaste vrijwilligers een “buurtresto” in de SEV-kantine voor ouderen uit de (ruime) omgeving van de SEV-velden.
Dagblad Het Binnenhof: selectie sv Wassenaar in seizoen 1982-1983

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Natuurlijk nooit mee samengespeeld, maar mijn voorganger bij sv Wassenaar, Han Clement vond ik een bijzonder goede keeper. En een aardige kerel!

Beste spelers:
Rob van Polanen
Ron Pannen
Wim Bogaard
Joep Elligens
Bert Bekooij
Ron van der Ploeg
Ernst van der Ploeg
Sjaak Laarman
Ton Papo
Hans Wessel
Richard Wessel
Theo Dikstra
Albert van Biezen
Harry Remmerswaal
Pim Westgeest (bij het Wassenaarse elftal)
Pieter Donath (Wassenaarse elftal)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Een anekdote: zowel in de jeugd als later in het eerste heb ik heel veel samengespeeld met Rob van Polanen, een technisch heel sterke speler. In het kampioensjaar met de A1 speelden we uit bij SV Voorburg, een concurrent. Terugspelen op de keeper mocht toen nog. Vlak voor tijd werd hij met de bal aan de voet op ongeveer 3 à 4 meter voor het doel door meerdere spelers van Voorburg omsingeld. Op een gegeven moment riep hij naar mij: “Ga nou toch eens vrijlopen joh!” Op zich een vreemde opmerking tegen je keeper, maar zonder te twijfelen rende ik mijn doel uit naar de penaltystip en riep: “Ja, kom maar!” en Rob speelde “terug” naar voren. Even later was het tijd en hadden we met 1-2 gewonnen. In de kleedkamer waren de trainer en leider “boos” op ons, maar die “act” konden ze niet lang volhouden.
Rob de Ruijter van 2014 t/m 2021 voorzitter van SEV

Rob de Ruijter
11-02-2024