01. Naam?
Rob Dorlas

Het item “De 15 vragen aan” wordt mede mogelijk gemaakt door Bolman Cleaning Services BV
02. Bij welke club(s) gevoetbald?
O.D.B.
Wilhelmus
U.V.S.
V.U.C.
ODB Welpen 1 met staand v.l.n.r; Ronnie Dorlas, Bert v/d Boogaard, Wim Brochard, Theo Damen, Hannie de Lange, Rinus Waldsmit en Joop de Lange (leider). Zittend: Ger Jue, Ronnie de Vos van Steenwijk, Erwin Heijmans, Robbie Dorlas, Rene Zwennes en Bennie van Gerven.

Staand: Rene Vrijmoedt, Hennie Dorlas(leider), Robbie Dorlas, Erwin Heijmans, Hannie de Lange, Theo Koegler, Ronnie de Vos van Steenwijk en Tinus Brochard(grensrechter). Zittend: Pieter van Gelder, Jaap Moerman, Arie Kuiper, Wim Brochard, Fransje Leyendekker, Jantje Pronk, Arie Spaans en Joop Brochard (jeugdbestuur).

Toen ik 6 jaar was ben ik in de welpen begonnen bij ODB. Vanaf mijn 15e speelde ik al in de seniorenselectie. Op deze leeftijd maakte ik ook mijn debuut in het eerste elftal (ik mocht laatste kwartier invallen tijdens een reservebeurt in een vriendschappelijke wedstrijd), dat vond ik geweldig uiteraard. Heb een paar jaar in het tweede gespeeld, vanaf mijn 18e had ik een vaste plek veroverd in het eerste elftal. Op mijn 24e naar Wilhelmus, ik wilde hogerop spelen. Wilhelmus speelde in de hoofdklasse, toendertijd het hoogste amateurniveau, wat nu de 2e divisie is. In mijn nadagen (op mijn 38e) weer terug naar ODB. Werden we meteen kampioen van de 4e klasse en twee jaar later warempel promotie naar de 2e klasse via nacompetitie, op mijn 40e. Toen vond ik het zat, ben ik gestopt met selectievoetbal. Ik heb nog 10 jaar met veel plezier bij de veteranen gevoetbald tot mijn 50e. Door diverse factoren (o.a. knie werd steeds minder) ben ik toen definitief gestopt. Overigens, hoewel ik elders ging voetballen, ben ik wel altijd lid gebleven van ODB. En dat ben ik nog steeds.
Staand v.l.n.r; H. van Ginkel (leider), Jan Eversdijk (trainer), Freek Jansen, Wieteke Gunthermohr, R. Houterman, H. Heemskerk, T. Emmerik, H. de Jong (verzorger) en J. Brochard (grensrechter). Zittend; Pop Koegler, Bas Dorlas, J. Hendriks, Theo Heskes, Rob Dorlas, J. de Haas en Koos van de Graaff jr.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Voorstopper, later laatste man.

04. Wat was je voor een voetballer?
Strijdvaardig, altijd voor de volle 100% inzet (dat werd met de paplepel ingegoten bij ODB). Goed gevoel voor de positie, coachte/organiseerde veelvuldig, iets dat m.i. een must is voor een centrale verdediger. En ik kon aardig koppen, zowel verdedigend als aanvallend.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Spelen met Wilhelmus bij ons thuis in Voorburg tegen het Ajax van trainer Johan Cruijff, op een mooie zomeravond in augustus 1986. Een jongensdroom kwam uit, Cruijff was mijn idool, en spelen tegen o.a. van Basten/Rijkaard/Wouters/Muhren is ook wel bijzonder. Dit was aan de vooravond van het seizoen 1986-1987, Ajax won dus met dit elftal de Europacup 2 in mei 1987.

06. Dieptepunt?
Zeer zware knieblessure tijdens vriendschappelijke wedstrijd ADO-Wilhelmus (maart 1987). Knie uit het gewricht, ik wist toen nog geeneens dat dat überhaupt kon. Dat betekende dus dat mijn linkerknie een soort kwartslag was gedraaid naar de buitenkant en nu aan de zijkant zat. Daardoor kruis- en kniebanden finaal afgescheurd, alsmede het kniekapsel. Het enige wat nog OK was is je meniscus, zei de chirurg na de bijna twee uur durende operatie. Wonder boven wonder is het, na een lange revalidatie, toch weer redelijk goed gekomen. Gelukkig kon ik gewoon mijn werk nog blijven doen, als straatmaker zit ik natuurlijk constant op mijn knieën. En het voetballen ging langzamerhand ook weer. Al heb ik daardoor wel een paar procentjes aan kwaliteit ingeleverd, ik heb nooit meer het niveau aangetikt van voor mijn blessure.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Ik heb zo in de loop der jaren wel wat mooie mensen leren kennen die absoluut in de categorie “wereldman” thuishoren. Maar als ik nu iemand specifiek noem, doe ik de anderen tekort.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ruud de Groot bij Wilhelmus en UVS. Maar van elke trainer heb ik wel wat opgestoken hoor.
Wilhelmus 1 in seizoen 1986-1987 o.l.v. trainer Ruud de Groot. Staand: Lau v/d Boogaard(leider), Ruud de Groot(trainer), Egmond Blinker, Marijn Mokveld, Paul Osenga, Henri Pouw, John v/d Zwan, Wim Schaap, Chris Strang, Ted van Berkel, Hans Taal(verzorger) en Jim Hulsker(bestuur).
Zittend: Jos van Weers, Rene Jansen, Rene Bierhuizen, Goof Metaal, Rob Dorlas, Frans Sjardijn en Felix Ruiterman.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja, teveel om op te noemen

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Tja, tegen de ene had je het wat moeilijker dan tegen de ander, lag ook wel eens aan je eigen fysieke gesteldheid/voorbereiding natuurlijk…. Er springt niet echt een naam bovenuit als ik er over nadenk.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
ODB: blauw shirt, witte broek, blauwe kousen

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Tja, ik lees in deze rubriek vrij regelmatig dat het bij ODB vroeger nogal gezellig was, dus daar ga ik dan ook maar voor, hahaha.
Staand: Klaas Krul(leider), John Rietveld(trainer), Ron Houterman, Eus v/d Berg, Wieteke Guntermohr, Bas Dorlas, Henk Baggerman, Frans de Wilt, Koos v/d Graaf sr.(bestuur) en Hans Pelgrim (verzorger). Zittend: Aad de Hilster (grensrechter), Koos v/d Graaf jr., Rinie Koegler, Leen Roos, Jan Hendriks, Chris Wareman, Robbie Dorlas, Erwin Zegeling en Joop de Haas.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Jaja, zaterdagochtend ga ik naar de wedstrijden van mijn kleinzoons (9 en 5 jaar) die bij Westlandia spelen. Ook ga ik regelmatig naar wedstrijden van of Quick, HBS, Duindorp en ODB kijken. Ook af en toe naar Scheveningen en SVC ’08.
Staand: Bas Koegler, Pop Koegler, Karel Zwarts, Aad v/d Beek, Jan Toepoel, Robbie Dorlas, Jan Koegler, Willem Koegler, Ronnie Vissers, Hans v/d Elst, Wim de Graaf, Thoe Dusbaba en Jan Keizer. Zittend: Bas Dorlas, Gerrit v/d Berg, Basje Denie, Joop de Haas, Henk Verdonk, Herman Massing, Toon Storm, Dick Doorschodt en Dennis Marijt.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
In clubverband keeper-verdedigers-middenvelders-voorhoede:
Marijn Mokveld
Cees Zegeling
Aad Andriessen
Ron de Vos van Steenwijk
Paul Osenga
Richard Linnenbank
Marcel Tolsma
Theo Dusbaba
Ed Greuter
John van der Zwan
Henri Pouw
Bert Dusbaba
Hans van Leeuwen
Felix Ruiterman
Frank Roosa
Toine Linders
Wout Holverda
Hans de Kruijs
Frans Sjardijn

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik prijs me gelukkig dat ik nog van de laatste generatie ben, die in zijn jeugd nog lekker op straat kon voetballen. Geboren en getogen in de Schilderswijk, voetbalden we bijna iedere dag op straat, heerlijk was dat. Volgens mij is dat het belangrijkste verschil met nu, vroeger had je meer liefhebbers.
Vandaar ook dat ik wel eens een toernooitje of wedstrijd heb meegedaan voor een café, die horeca-toernooien waren er veel in de jaren ‘70 en ‘80. En in die jaren werd ook veel bedrijfsvoetbal gespeeld, dus deed ik mee met de straatmakers van de gemeente Den Haag.
Straatmakerselftal in de finale in het Zuiderparkstadion. Staand: David van Viersen(grensrechter), Theo Godschalk(coach), Jaap Ham, Jan v/d Berg, Bas Dorlas, Karel Zwarts, Henk Baggerman en Paul Walburg. Zittend: Ben Reigersberg, Boudewijn van Dijck, Peter Gordeau, Wim de Waal, Wim van Mourik en Robbie Dorlas

Voor de Oude Haagsche Glorie heb ik ook regelmatig gespeeld. Het hoogtepunt daarvan vind ik de wedstrijd tegen het Oud Nederlands Elftal ter gelegenheid van het 100-jarig bestaan van Quick.

En verder heb ik ook jaren meegedaan met een soort van “Schevenings elftal”, dat was een elftal dat al een hele tijd bestond met voornamelijk Scheveningers en een enkele Hagenees. Onder de bezielende leiding van Karel Oosterbaan deden we mee met veteranentoernooien en soms een wedstrijd. Tja, het kwam wel eens voor dat de as van dat team Ton Bakhuis-Ron Cramer-John Blok-Ron de Jager was. Dus je begrijpt dat we af en toe wel eens een toernooitje wonnen. Maar dat was niet het belangrijkste. Het spelletje zelf en de onderlinge verbondenheid en humor in de derde helft waren dat wel.

Rob Dorlas
06-11-2022Wilhelmus – RCH