01. Naam?
Rob van Elleswijk
Typerende foto van Rob van Elleswijk, kopsterk en enorm scorend vermogen. Ditmaal in het shirt van Wilhelmus

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
OSC
sv Voorburg (2x)
TONEGIDO (2x)
Wilhelmus
ADO
BTC
PPSC
Selectie van Vsv TONEGIDO in seizoen 1978-1979 waarmee Rob aan het einde van dit seizoen kampioen van de zondag 4e klasse C KNVB mee werd.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Linker spits en centrum spits

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik kwam graag voor de goal en scoorde regelmatig, zowel met de voet als met het hoofd.
De befaamde topscorerslijst iedere maandag in het Dagblad Het Binnenhof. Op maandag 30 april 1979 stond Rob op de tweede plaats achter een andere Voorburger Ruud Staas.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat waren de kampioenschappen met sv Voorburg, TONEGIDO, Hsv ADO, BTC en het kampioenschap van Nederland met het Haagse zaalvoetbalteam.
BTC 1 seizoen 1984-1985 kampioen van de zondag 4e Klasse C met o.a; Koos Brochard-Ben Brussaard-Peter van Uffelen-Jos Hartog-Ton v/d Veer-John Eckhardt-Jan Guth-Guus van Bodegom-Gerard Durand-Trainer Toon Brakus-Puck Hofland-Hans Heemskerk. William Beurze-Thierry Stanneveld-Peter Baptiste-Rob van Elleswijk-Rob Ouwehand-Aad Kila(niet zichtbaar)-Hannes de Pauw-Dik v/d Meer en Wim v/d Bosch jr.

In de jaren tachtig was ook het Haagse zaalvoetbal enorm populair. Een unieke prestatie leverde het Haagse zaalvoetbalteam toen men zelfs in Nijmegen Nederlands kampioen werd. De selectie van Wout Pronk loog er niet om zeg, wat een schitterende namen!

06. Dieptepunt?
Dat zijn er twee!

De beslissingswedstrijd met sv Voorburg tegen PDK op het veld van VUC waarbij wij voor maar liefst 5.000 toeschouwers ongelukkig met 1-0 verloren.
Rob van Elleswijk namens Wilhelmus in actie. Gaat de  bal er nu wel of niet in? Wel prachtig om te zien die toeschouwers rijen dik langs de kant

En de beslissingswedstrijd met Wilhelmus tegen De Musschen. Aan een gelijkspel zouden wij genoeg hebben om te promoveren maar in een doldwaze wedstrijd verloren we met 7-4. Bij rust stond Wilhelmus nog met 3-2 voor en leel er geen vuiltje aan de lucht.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dan denk ik niet specifiek aan een persoon maar aan Hsv ADO. Die club was in mijn tijd al zo professioneel en alles kon daar ook. Er waren vele prominenten op die club en er hing altijd een gezellige sfeer.
Rob van Elleswijk tijdens zijn periode bij Hsv ADO o.l.v. trainer Melbi Raboen

08. Wie was jouw beste trainer?
Dat zijn er voor mij drie;
Melbi Raboen
Toon Brakus
John Karelse

De selectie van sv Voorburg van trainer John Karelse dat in seizoen 1986-1987 kampioen werd van de zondag 3e klasse A KNVB. Rob zien we op de achterste rij 2e van links naast Jan Linkerhof

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Nee eigenlijk niet. Ik kom wel regelmatig bekenden van vroeger tegen als ik bij mijn kleinzoon bij Forum Sport ga kijken en dan maak je automatisch een praatje met elkaar.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Dat was wel de kampioenswedstrijd met sv Voorburg tegen Lugdunum. Die wedstrijd moesten wij dus winnen maar ik had de pest er in dat Toon Brakus mij juist bij deze wedstrijd op de reservebank zette. Ik was zo kwaad dat ik eigenlijk al op weg naar huis ging maar leider Henk Meere hield mij tegen en zodoende ben ik toch maar de bus ingestapt.
In Leiden kwam sv Voorburg al snel met 1-0 achter en zelf stond ik naast de dugout naast Peter Grotzinger en ik vroeg aan hem een sigaretje. Hij zei “ben jij nou helemaal gek geworden”? Ik zei, geef nou maar want Toon durft mij toch niet weg te sturen. Op een gegeven moment riep Toon dat ik warm moest gaan lopen en hij zag dat ik toen die sigaret uittrapte, maar durfde niets te zeggen.
Ik viel in en binnen tien minuten boog ik met twee kopballen de 1-0 achterstand om in een 1-2 voorsprong. Uiteindelijk werd het zelfs nog 1-3 en was sv Voorburg kampioen.
Was het een tactische zet van trainer Toon Brakus om Rob van Elleswijk te prikkelen? Dat zou achteraf dan geniaal zijn geweest maar Rob was in ieder geval niet blij. Toon Brakus reageer hier even op op Facebook? Zou leuk zijn.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Ik vind het oude Hsv ADO shirt nog steeds het mooiste.
Rob koppend in het prachtige Hsv ADO tenue

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Van Hsv ADO met dat barretje aan de zijkant en ook die prachtige kantine van TONEGIDO.
Rob TONEGIDO aan de Rodelaan voor de prachtige kantine. Prachtige shirts ook en geweldige voetbaltassen van sponsor The Sands

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Nee eigenlijk niet, ik ga wel regelmatig naar mijn kleinzoon kijken die in het eerste elftal van Forum Sport speelt.
Rob tijdens zijn periode bij Wilhelmus

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
De beste keepers vond ik Peter van der Laan bij ADO en Boro Brandl bij sv Voorburg.

Beste spelers is wel heel moeilijk hoor want ik heb met zo veel goede voetballers gevoetbald. Ik zal het proberen ….
Rob Ouwehand
Ton van der Veer
Leo de Caluwé
Barend Heijkoop
Gerard Schultz
Bert Blans
Martin van de Donck
Gerard Durand
Rene van Elleswijk
Carlos Roeleveld
Maarten Rog
Pablo Plak

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb gewoon een hele mooie en gezellige voetbaltijd meegemaakt en daardoor vele unieke mensen leren kennen.

Rob van Elleswijk
18-02-2024

Rob benut namens TONEGIDO een strafschop