01. Naam?
Ron de Jager
(foto uit privécollectie van Ron de Jager)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
SVV Scheveningen 1975-1990 en 1993-1999
SV’35 1990-1991
Rijnsburgse Boys 1991-1993

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Als aanvaller vanaf links in een vrije rol……

04. Wat was je voor een voetballer?
Dat over jezelf zeggen is lastig. Maar toch een poging: een lepe, snelle en beweeglijke aanvaller loerend op een steekbal. Ik kon ook met links aardig uit de voeten komen waardoor ik m’n tegenstander aan beide zijden kon passeren.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Met Svv Scheveningen in het seizoen 1995-1996 Algeheel landskampioen bij de amateurs. Tevens werd ik in dit seizoen topscorer met 31 doelpunten en in het landelijk klassement voor beste amateurvoetballer van het jaar eindigde ik op de tweede positie.

06. Dieptepunt?
De verloren beslissingswedstrijd om het kampioenschap tegen FC Lisse in het seizoen 1996-1997. Het werd uiteindelijk 4-3 na verlenging. Wat daar is gebeurd met scheidsrechter (koeke)Bakker is niet te beschrijven. Wij kregen drie strafschoppen tegen en twee zuivere 2 strafschoppen werden ons ontnomen.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
John Blok, wij voelden elkaar in het veld blindelings aan…..

08. Wie was jouw beste trainer?
Martin Jol uiteraard, die haalde het beste in je naar boven. Hij was tactisch ook zeer sterk. Daarnaast heb ik van Joop van Toor (Scheveningen A1) en Arie Curver (Rijnsburgse Boys) ook het nodige opgestoken.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Wat versta je onder vrienden? Dat is voor iedereen anders. Met een aantal spelers speel ik nog wekelijks op Scheveningen. Als je elkaar een tijd niet heb gezien, dan is het bij het ‘treffen altijd goed en haal je oude herinneringen op.
Een paar weken geleden heb ik wel echte voetbalvriendschap mogen waarnemen bij het afscheid nemen van onze oud keeper bij Svv Scheveningen Piet van der Toorn. Ongekend!

10. Was vroeger echt alles beter?
Vroeger ging het wel meer om het voetbal spelletje zelf. Het aantal balcontacten dat wij op straat hebben gehad, wordt tegenwoordig niet meer geëvenaard. Er zijn veel meer andere randvoorwaarden bij komen kijken. Ik vind het voetbal er fysieker op geworden, maar technisch niet beter.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Uhhhh dat is dan het shirt van SV de Jagers.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Dat was toch echt de oude kantine van Svv Scheveningen.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ja hoor, ik volg het tot bepaalde hoogte. Altijd als eerste kijken wat Scheveningen en SVC’08 heeft gedaan. Daarnaast ben ik bij HBS klassieke veteranen op zaterdag actief. Een leuke competitie met o.a. Ajax, Sparta, Quick, HVV, AFC etc.

14. Vroeger meer clubliefde dan tegenwoordig?
Min of meer, maar ook dat heeft met de verandering van de tijd te maken. Er zijn nog spelers die hun club trouw blijven maar het betreft wel een minderheid.

15. Wat betreft je voetbalverleden, wil je nog ergens op terugkomen?
Mensen vragen wel eens waarom ik niet benaderd ben voor het betaalde voetbal. Dat was wel het geval maar ik heb zelf FC Den Haag twee keer afgezegd. Ik heb dit bewust voorbij laten gaan en heb daar geen spijt van.

Als we (mijn broer Marcel en ik) één ding anders hadden moeten doen dan betreft dat de zomervakantie van 1996 hahaha. Achteraf bekijk je zaken soms anders. Het is allemaal gelukkig goed afgelopen met het algehele kampioenschap anders hadden we tot op de dag van vandaag dat verwijt gekregen… en dat realiseer je je op dat moment niet. De waarheid is wel dat wij vanuit de club (Svv Scheveningen) ruim van tevoren te horen hadden gekregen dat vanaf 15 juni de zomerstop zou ingaan en we dus vakantie konden gaan boeken. Echter door de vele afkeuringen (strenge winter) speelde we pas op 22 en 29 juni tegen Baronie voor het Algeheel kampioenschap bij de amateurs. Dit is iets wat nu niet meer zal gebeuren met die kunstgrasvelden.

Ron de Jager
21 juli 2019