01. Naam?
Ron Ridderhof

02 A. Bij welke club(s) gevoetbald?
Texas
ESDO
Hsv ADO
BMT
Telstar
VIOS
SVPTT
Quick Steps (zaterdag en zondag)

02 B. Bij welke club(s) trainer geweest?
Begonnen in 1993 bij Quick Steps za. (4 jaar), Quick Steps zo. (2 jaar), jaartje rust, Quick Steps za. (3 jaar), Gda za. (3 jaar), Quick Steps za. (3 jaar), Oranjeplein/Postduiven zo. (2 jaar), jaartje rust, GDA zo (ass. 1 jaar), SVH (3 jaar), jaartje rust, Quick Steps za (ass. nu 4 jaar).

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Rechter spits

04. Wat was je voor een voetballer?
Een snelle rechtsbuiten, die met rechts graag een voorzet gaf, of na een schaarbeweging met links ook aardig hard op het doel kon schieten.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden? (qua voetballer en trainer)
Als voetballer op 16 jarige leeftijd debuteren in het eerste elftal van BMT samen met mijn oom Wim Vink die als spits in deze wedstrijd twee keer scoorde uit twee voorzetten van mij. Een paar jaar later werd ik,samen met mijn broer Wim, opgepikt door profclub Telstar waar wij een kans kregen ons te bewijzen. In mijn eerste proef wedstrijd voor Telstar scoorde ik meteen vijf keer. Na een mooi jaar met mooie wedstrijden toch niet geslaagd en weer terecht gekomen in het Haagse amateur voetbal.

Als trainer alle periode titels, promoties en kampioenschappen die stuk voor stuk hoogtepunten waren. Maar mijn persoonlijke hoogtepunt was natuurlijk de competitie wedstrijd SVH 1 – Taurus 1 in 2015 waarbij al mijn zoons Daina, Struan en Rowan in de basis stonden. Was best een unieke gebeurtenis denk ik. Daarna is dat wel vaker gebeurd. Ook bij Quick Steps, waar we nu met z’n vieren zitten.

06. Dieptepunt?
Dieptepunt als speler toch wel de zware knie blessure die ik opliep in 1983 bij SVPTT, waardoor ik bijna tien jaar heb lopen sukkelen en nooit meer op het hogere niveau heb kunnen spelen. In 1992 kwam er bij Quick Steps een eind aan mijn actieve voetbal periode.

Dieptepunt als trainer was toch wel het moment dat ik na in het eerste jaar bij Oranjeplein/Postduiven kampioen te zijn geworden, in het tweede jaar na wederom een uitstekende start, en in de winterstop tweede stonden, na een serie van drie nederlagen ontslagen werd. Achteraf een uitermate slecht besluit, want er werd geen wedstrijd meer gewonnen, en het jaar erna zelfs gedegradeerd. Als we deze klus af hadden kunnen maken had Oranjeplein/Postduiven op zeker richting eerste klasse gegaan.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Eerlijk gezegd niet één direct, maar als ik goed nadenk komen er wel veel namen naar boven, maar dat zijn er weer teveel om op te noemen.

08. Wie was jouw beste trainer?
Dat was in de jeugd bij BMT Theo van Teulingen, die voor zover ik het me herinner het beste in mij boven kon halen. Een aardige man die ik nog steeds regelmatig zie bij het ijshockey (Hijs Den Haag) waar wij met het hele gezin al jaren wekelijks komen.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Geen echte wat je noemt boezem vrienden, wel heel veel kennissen.

10. Tegen welke tegenstander (voetballer) had je het altijd moeilijk?
Poehhh, dat is zo lang geleden. Ik weet wel dat ze het af en toe moeilijk hadden met mij haha

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Dat lijkt mij niet zo moeilijk. Het rood wit gestreepte Quick Steps shirt, hoewel ik het totale tenue als het aan mij zou liggen wel iets zou moderniseren of aanpassen. Het rood/wit en blauw van Atletico Madrid vind ik nóg mooier.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De kantine van destijds Oranjeplein/Postduiven en nu dus van sv Madestein vind ik de mooiste en gezelligste kantine. Zo met dat terras, en in het midden langs het veld. Jammer alleen dat er de laatste jaren op voetbal gebied niet veel te feesten is geweest.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ben nog steeds trainer bij Quick Steps, en hoop nog wat jaartjes in de voetballerij bezig te blijven. De tijd zal leren of dit bij Quick Steps is. Maar daar terug komen zal altijd het geval zijn.

14 A. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
De beste keeper waar ik mee heb gevoetbald was de helaas veel te vroeg overleden Rene van Loon, die ik als medespeler maar ook als trainer heb meegemaakt.
De beste tienspelers waar ik mee samen heb mogen voetballen zijn.
Boes Kruis (BMT)
Harrie Sowinango (BMT)
Wim de Graaf (BMT)
Wil Dorland (BMT)
Hugo Lochtenberg (VIOS)
Wim van Laar (VIOS)
Ton Lensink (VIOS)
Peter Verwijs (Quick Steps)
Peter Arens (Quick Steps)
En natuurlijk mijn broer Wim Ridderhof bij BMT, VIOS en Telstar

14 B. De beste keeper en tien beste voetballers die je als trainer hebt meegemaakt?
De al eerder door mij genoemde Rene van Loon die eigenlijk alle kenmerken bezat die een goede doelman moet hebben. Sterk in de lucht, niet bang, ondanks zijn forse bouw toch atletisch en zowel sterk op de lijn als goed uitkomend. Kortom een keeper die veel clubs wilde hebben.
De tien beste spelers waar ik als trainer mee heb mogen werken zijn.
Mathijs Bekker (GDA zaterdag)
Wim Ridderhof (Quick Steps)
Bas van Trier (Quick Steps)
Mike Dors (Quick Steps)
Joop Hoogerheide (Oranjeplein/Postduiven)
Jim van Gilst (Oranjeplein/Postduiven)
Wesley Brederode (Oranjeplein/Postduiven)
Michael Nieuweburg (Oranjeplein/Postduiven)
En natuurlijk mijn zoons Daina en Struan die de clubs waar ik zat, Quick Steps, Oranjeplein/Postduiven, en SVH met hun inbreng een kwaliteit-impuls gaven.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Best lastige vragen allemaal, maar ben er door heen gekomen. Voetbal is al zolang de rode draad in mijn leven dat het best moeilijk is om het weer op een rijtje te krijgen allemaal. Vooral bij de laatste twee vragen zal ik best mensen zijn vergeten, maar de reserve bank is altijd goed bezet geweest bij mij.

Belangrijk voor mij is het feit dat als ik het allemaal over zou mogen doen, ik het vanaf mij jeugd precies hetzelfde zou doen. Met andere woorden, ik ben tevreden hoe alles is gelopen.
Blijf gezond allemaal en hopelijk tot in het nieuwe seizoen als we weer heerlijk van het spelletje kunnen en mogen genieten.

Ron Ridderhof
18-04-2021