01. Naam?
Ronald Kubitza
Dat waren op zondag nog eens tijden! De derby Hsv SOA tegen Paraat. Keeper Ronald Kubitza (rechts dus) heeft dit allemaal meegemaakt en naast de mooie herinneringen (gelukkig) ook foto’s en krantenknipsels hiervan bewaard.

Het item “De 15 vragen aan” wordt mede mogelijk gemaakt door Bolman Cleaning Services BV

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Hsv S.O.A
FC Den Haag
B.T.C
H.S Texas D.H.B.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Keeper maar in de 35+ competitie speel ik al een tijdje als laatste man.

04. Wat was je voor een keeper?
Ik vind het wel een beetje moeilijk om over jezelf te oordelen maar denk wel dat ik een allround keeper was. Specialiteiten? Achh in het ene was ik net iets beter dan in het andere.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dan noem ik er een paar! Uiteraard alle kampioenschappen en promoties met Hsv SOA 1.
Het eerste elftal werd Hsv SOA werd, o.l.v. trainer Ben Wareman, op 12 april 1987 kampioen van de 1e Klasse B van de H.V.B. door met 1-1 (treffer Madjo Dewus) gelijk te spelen bij TAMUVONA. Met dit kampioenschap keerde SOA weer terug in de zondag Hoofdklasse. De jonge Ronald zien we hier in het gele keeperstenue.

Buiten die kampioenschappen dan toch ook wel de onterechte verloren halve finale van de Haagsche Courant Cup tegen VELO. De grensrechter gaf later zijn fout toe waardoor wij, met “het kleine SOA, de finale tegen VCS misliepen. Ondanks dit was die halve finale voor ons een enorme happening.

Ander hoogtepunt was mijn uitnodiging / selectie om te komen keepen bij FC Den Haag.
Ook één seizoen bij Hsv SOA samen spelen met Tscheu la Ling zie ik als een hoogtepunt. Wat een geweldenaar was hij.

06. Dieptepunt?
Mijn dieptepunt is dan toch achteraf het afslaan van het contract van 4e keeper bij FC Den Haag. Op het moment dat ik dat deed raakte in dat seizoen zowel Rene Stam als tweede keeper Ron Sinteur zwaar geblesseerd. Stom van mij want wie weet hoe het dan had kunnen aflopen met mijn keeper carrière.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dan kom ik toch weer terug op Tscheu la Ling. Zo’n grootheid die bij zo’n klein cluppie kwam spelen. Hoe groot hij in het Nederlandse voetbal was kwamen we op zondag bij de wedstrijden wel achter want fans van hem vanuit heel Nederland kwamen gewoon naar hem kijken. En moet je zeggen, bij Hsv SOA kon hij er echt nog wel wat van hoor.

08. Wie was jouw beste trainer?
Van iedere trainer leerde je wel wat en heb er ook heel wat gehad. Maar voor mij persoonlijk als keeper was Manus van Dijk, die mij 2 x per week door weer en wind aanpakte, toch wel de beste.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Bij elke Haagse vereniging waar ik kom daar kom je dan meestal wel een bekende tegen maar met mijn echte vrienden voetbal ik nog steeds elke week in de 35+ competitie. Bovendien zien we elkaar buiten het voetballen om ook geregeld.

10. Wie vond je de beste spits (van welke club) die tegen jou scoorde?
Ik denk Michel Lier. We speelde tegen ADO ook weer voor de HC cup en stonden 1-3 voor waarna hij binnen een korte tijd het genoeg vond en 3x scoorde en wij dus 4-3 verloren.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Uiteraard de groen/witte shirts van S.O.A en het groen/geel van ADO/Den Haag.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ik denk dat elke volle kantine gezellig is maar de oude kantines van ODB, WIK en de oude van SOA op Kijkduin ademde echte voetbalsfeer. Ook die van DHC overigens, dat is net een bruine kroeg.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik voetbal natuurlijk zelf nog op zondag bij sv Wateringse Veld en ga soms op zaterdag bij mijn neefje kijken in de jeugd van Verburch en mijn schoonzoon speelt bij PGS/Vogel, dus ik volg het nog wel allemaal.

14 A. Wie waren volgens jou de drie beste amateurkeepers uit jouw tijd in het Haagse amateurvoetbal?
In mijn beginjaren Carlo l’ Ami.
Later Michel Lorsheijd
En aan het einde Henk de Zeeuw

14 B. De tien beste voetballers (mogen er ook een paar meer zijn) waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Bij BTC o.a:
Rob Ouwehand
Ton van der Veer
Rob van Elleswijk
William Beurse
Frans Ludwig.

Bij HS Texas DHB o.a:
Ally Houwelingen
Jan Lobel jr
Ron Loof
Peter Zwarts
Bouk Scholte
Ronald Rijncent

Bij SOA zaten toch ook wel flinke toppers hoor zoals:
Joop Ludwig
Madjo Dewus
Rob Vrolijk
Willem Moerland
Sander Jansen
Sammy Rijaard
Jeffrey Hagendijk
Martin Kipp jr
Richard Kipp
Frans Kubitza
Ton Timmers
Ben Schermer
Michel Wareman
Kees Toorenburg
en Tscheu la Ling.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Wil jou de complimenten geven hoe jij het Haagse voetbal nog steeds in leven houdt. Lees graag jouw rubrieken en natuurlijk al vanaf het begin doen wij met S.O.A mee aan het Haagse Voetbalhistorie Toernooi. Ik zeg dus, lekker zo doorgaan!

Ronald Kubitza
04-12-2022