01. Naam?
Ronald van Wijk
De K.r.s.v. Vredenburch was vroeger een tweede huis voor Ronald van Wijk. Op 22-jarige leeftijd stond hij, tijdens de gloriejaren van de Rijswijkse club, aardig in the picture gezien ook dit grote interview met hem in de krant.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Ik ben begonnen op mijn 7de bij KRSV Vredenburch, hier heb ik 15 jaar gespeeld.
Vervolgens twee jaar SV Voorburg
Drie jaar bij VUC
en uiteindelijk de laatste twee jaar weer bij Vredenburch.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Ik heb rechtsbuiten, spits, midden-mid en laatste man gespeeld. Naarmate ik ouder werd ging ik steeds meer naar achter. Mijn favoriete positie was in de voorhoede. Niets is toch mooier dan een beslissend doelpunt te maken.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik ga het proberen…… Een fysiek sterke speler met karakter, goed spelinzicht. Neusje voor de goal. En ik ging graag de strijd aan. Vergelijkbaar met types Franco Baresi/Zlatan Ibrahimovic..
Ronald tijdens zijn periode bij Hsv VUC

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Ik heb er meerdere, maar mijn eerste hoogtepunt was toen ik geselecteerd werd voor de Haagse Jeugd. Ik was destijds 14 jaar.

Mijn tweede hoogtepunt was het kampioenschap met Vredenburch naar de 3de klasse. Dit was mijn eerste kampioenschap die ik mee mocht maken in het seizoen ‘89/’90. Dit kampioenschap was goed voor deze club, die veelal bestond uit vrijwilligers en een grote trouwe aanhang.

06. Dieptepunt?
Mijn dieptepunt was absoluut mijn hersenvliesontsteking toen ik 28 jaar was. Als mijn vader mij destijds niet op zijn rug (dit overigens tegen het advies van de huisarts in) naar het ziekenhuis had gebracht. Had ik dit nu niet meer na kunnen vertellen! Ik heb toen bijna 3/4 jaar moeten revalideren. De arts zei dat ik er niets aan over had gehouden, maar mensen in mijn omgeving denken hier toch anders over… haha

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat is Marc Breuer, we hebben elkaar leren kennen bij Vredenburch toen ik vanuit de jeugd bij het 1ste kwam te spelen. Sindsdien hebben we vaker bij verschillende clubs gespeeld. Inmiddels zijn we al ruim 35 jaar vrienden. Maar dit geld eveneens voor Cindy van Teunenbroek en Pierre Schultz. Zoveel mooie, leuke, sportieve herinneringen overgehouden aan deze goede ouwe tijd!! Maar het besef hoe bijzonder deze periode was komt achteraf/nu pas.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ik heb een aantal trainers gehad zoals o.a. Ben van Dam, Frank Bijloos en Slobadan Dutina. Het langst heb ik getraind onder Frank Kuyl. Ik heb onder iedere trainer een goede tijd gehad. Maar Frank Kuyl vond ik de beste trainer. Frank was altijd gedreven. Hij begreep het spelletje.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ik heb nog steeds heel goed contact met Marc Breuer, Pierre Schultz (waar ik wekelijks nog mee loop) en Cindy van Teunenbroek (nu beter bekend als Dj Cindyboy)

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Ik speelde bij Sv Voorburg met o.a. Dick Sloos, Pierre Schultz, Dennis Manschot, Jeffrey Zwarts en Wim Verwoerd. We hadden 9 wedstrijden gespeeld en 27 punten. We moesten thuis tegen GDA. De eerste helft werden we compleet weggespeeld en gingen we met een 4-1 achterstand de rust in. We wonnen uiteindelijk met 5-4. In dit jaar werden we ook kampioen.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Toch wel het tenue van Cromvliet.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Dat was destijds zeer zeker de kantine van Vredenburch. Zoveel gezellige momenten en mooie feestjes meegemaakt. Oa. Sinterklaas vieren met Marc Breuer die op een paard de kantine in kwam, het paard gleed uit en trapte vervolgens het hele interieur van de kantine kapot. De kantine bij VUC was overigens ook top hoor.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Vanwege mijn werk en een lieve kleindochter heb ik het voetbal achter mij gelaten.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Koos Brochard
Dick Sloos
Danny Kettenis
Richard Verschelden
Pierre Schultz
Eduard van der Star
Ronald van der Sman,
Marc Breuer
Cindy van Teunenbroek
Theo Adegeest
Andre Postma

Reserve spelers: Marcel Buitendijk, Richard Urgert, Marcel Evers, Ron Bentvelzen, Gualbert Oude Essink

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Nou nog een leuke anekdote dan ….
We waren met Vredenburch op trainingskamp in Eindhoven. Buiten het trainen hadden we natuurlijk ook tijd voor wat ontspanning. Dus gingen we op vrijdagavond met de selectie naar Stratumseind in het centrum van Eindhoven. Om 00.00 uur moesten we weer verzamelen om terug te keren naar het complex. Eenmaal terug gekomen besloten Cindy van Teunenbroek, Ronald van der Sman, Marc Breuer en ondergetekende om ‘ongemerkt’ (althans, dat dachten we) via de brandtrap terug te gaan naar het centrum. Maar de auto stond voor het complex. Dus kon de motor niet aangezet worden. Cindy achter het stuur, auto in z’n vrij en de rest duwen. Eenmaal begonnen met duwen had Cindy het stuurslot nog niet van de auto gehaald, dus we duwde de auto zo de bosjes in. Uiteindelijk toch gelukt. Tot 05.00u hebben we vervolgens in Eindhoven de bloemetjes buitengezet.

Bij terugkomst zat Frank Kuyl ons op te wachten. We kregen allemaal een boete. En we moesten ons om 09.30u alweer op het trainingsveld melden en om 14.00u een wedstrijd spelen tegen de plaatselijke vereniging. Volgens mij was deze tegenstander samengesteld uit Ex-Tbs’ers. Met een flinke kater werden we ook nog eens compleet de vernieling ingetrapt.. Maar het was een weer een onvergetelijk trainingsweekend!

Ronald van Wijk
01-10-2023