01 Naam?
Henk Martin (1953)
Erg leuk dat nu ook “oud” scheidsrechters uit de Haagse regio hun medewerking willen verlenen aan ons populaire item “De 15 vragen aan”. Bij deze een geweldige foto van vier scheidsrechters van heel lang geleden namelijk v.l.n.r; Henk Martin, Calvin Corion, Jan de Pauw en Piet Hofman.
De bekende Haagse scheidsrechter Henk Martin floot ruim veertig jaar met veel plezier zijn wedstrijden.

Het item “De 15 vragen aan” wordt mede mogelijk gemaakt door Bolman Cleaning Services BV

02 Bij welke club(s) gevoetbald?
Bij sv DHBRK, zo’n heerlijk klein HVB cluppie die helaas al lang geleden werd opgeheven.

03.Wat was je voor een type voetballer en wat was je favoriete positie in het veld?
Ik speelde op de voorstopper positie. Ach, man uitschakelen en bal afgeven he haha.

04. Wanneer begon je als scheidsrechter, wat was de reden dat je ging fluiten en wat voor een type scheidsrechter was je?
Dat was in het jaar 1974. Als voetballer had ik veel commentaar op de scheidsrechter en toen dacht ik bij mezelf, dat kan ik zelf veel beter! Zodoende ben ik gaan fluiten en vond dit nog leuk ook.
Ik was een voetbaldenkend scheidsrechter die met praten en respect voor elkaar probeerde te laten voetballen.

05. Wat is zowel als voetballer en als scheidsrechter je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Ach als voetballer heb ik niet veel hoogtepunten gekend hoor. Wat mij dan te binnen schiet is dat ik ooit scoorde voor sv DHBRK 1 in een competitiewedstrijd tegen Robin Hood. Scoren was voor mij ook zeldzaam dus dit is mij dan wel bij gebleven.

Als scheidsrechter;
Heb vele topwedstrijden in het amateurvoetbal mogen leiden maar mijn echte hoogtepunt is toch wel dat ik in 1994 met de Hsv ADO jeugd mee mocht naar Japan om daar wedstrijden te begeleiden.
Tevens werd ik daar uitgenodigd om deel te nemen aan een groot International toernooi. Ik kwam daardoor op verschillende prachtige plaatsen in Japan om wedstrijden te mogen begeleiden.
De bekende Haagse scheidsrechter Henk Martin floot ruim veertig jaar met veel plezier zijn wedstrijden. Hier bij aanvang van een competitiewedstrijd tussen RKAVV en ??

06. Je dieptepunt als voetballer en als scheidsrechter?
Als voetballer;
Ik kreeg ooit onterecht 8 weken schorsing. Ik hoger beroep werden deze gelukkig door de HVB terug gebracht naar drie wedstrijden.

Als scheidsrechter;
De degradatie uit de Hoofdklasse van de KNVB (groep1) kwam wel hard bij mij aan. Gelukkig promoveerde ik na één seizoen weer terug naar groep 1 KNVB.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbal- en scheidsrechters verleden denkt?
Bij mijn “voetbalcarrière” zou ik echt niet weten.
Als scheidsrechter was de Italiaanse scheidsrechter Pierluigi Collina mijn grote voorbeeld. Een geweldige man met zijn kale hoofd en grote indrukwekkend ogen en met het juiste overwicht op de spelers.

08. Hoe kijk je terug op het fluiten in de toenmalige Haagse Voetbal Bond?
Vroeger zeiden ze altijd; ‘als je je als scheidsrechter in de HVB makkelijk staande wist te houden dan kon je wel eens een grote worden’. Ik heb daar zeker profijt van gehad want daarna heb ik door geheel Nederland de mooiste derby’s mogen begeleiden. Als scheidsrechter heb ik gewoon echt een toptijd gehad.

09. Nog vrienden overgehouden uit je actieve voetbal- en scheidsrechters-periode?
Zeker weten! Met een aantal ga ik zelfs nog steeds privé goed om. Bovendien kom je altijd wel ergens oud collega scheidsrechters tegen waarmee je dan een praatje mee hebt. Ik ben overigens ook nog steeds lid van de HSV (Haagse Scheidsrechters Vereniging).

10. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het oude rood-groene Hsv ADO shirt. Ik heb in het verleden ooit nog eens Hsv ADO tegen TONEGIDO mogen leiden. Beide prachtige clubs speelde toen nog in de zondag Hoofdklasse van de KNVB.

11. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De kantine van ODB, altijd een supergezellige derde helft.

12. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ja ben, samen met Henk Ebben, begeleider van de ballenjongens bij de profs van ADO Den Haag.
En om fit te blijven loop bij Haag atletiek nog een beetje hard .

13. Wie waren volgens jou de 11 beste ‘Haagse’ scheidsrechters uit jouw tijd?
In willekeurige volgorde:
Hans Krouwel
Henk Ebben
Sjaak Oosterlaken
Mario van der Ende
Arie Ratsma
Jan de Pauw
Peter Jutte
Hajo Vis
Rene Straatman
Louis Wagner
Ik zou er nog wel veel meer kunnen noemen. Iedere scheidsrechter had wel een eigen stijl.

14. Kun je een elftal samenstellen met Haagse amateurvoetballers waar je het als scheidsrechter moeilijk mee had (A) en een elftal met de beste Haagse amateurvoetballers die je ooit floot (B)?
A. Nee dat zou ik echt niet weten. Ieder elftal begeleidde ik op mijn eigen stijl. Natuurlijk liepen er wel “schoffies” tussen maar om die hier nu te gaan noemen.
B. Ik heb ooit een selectie-elftal van de HVB gefloten, wat waren die toen goed. Vlak daarna won dat team toen een groot toernooi in Zeeland. Echter de namen van de spelers van dat team weet ík helaas niet meer.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je Haagse voetbal- en scheidsrechters-verleden?
Als voetballer heb ik een mooie tijd gehad en als scheidsrechter een top tijd! Op mijn gehele voetbaltijd kijk ik nog dikwijls met vreugde en trots op terug.

Henk Martin
29-01-2023