01. Naam?
Marcel van Ekelenburg.
Marcel van Ekelenburg bij aanvang van de wedstrijd Quick Steps – KMD. Alle foto’s in dit item komen uit het privéarchief van Marcel. Als wij het goed hebben is deze foto gemaakt door Quick Steps fotograaf Cor den Heijer

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
KMD Wateringen
Quintus Kwintsheul

03. Wat was je voor een voetballer en wat was favoriete positie in het veld?
Ik heb alle posities gespeeld, ook als keeper.
Tja ik was erg lening in het veld, ik was volgens mij de eerste die een overslag inworp deed omdat ik ook op turnen zat.
Marcel als turner

Als ik scoorde deed ik ook altijd een arabier salto, dat was in die tijd best wel apart. Maar ja, ik ben ook anders he haha. Ik maakte de onmogelijkste doelpunten, omhalen, afstand schoten .. 1 keer was de mooiste . vanuit de zijlijn werd de bal voorgezet in een aanval ik moet me eigen een halve slag draaien in de lucht en met een omhaal in de kruising , wat een pracht doelpunt was dat. Maar het gebeurde ook soms dat ik twee meter voor het goal stond en dan de bal over schoot schot… dat was dan weer minder. Maar pas op latere leeftijd (na mijn 30ste) ging ik beter spelen, daarvoor was ik veel te gehaast. Ik heb tot mijn 45ste nog gevoetbald laatste jaren waren 7 tegen 7. Ik ben overigens ook nog (assistent) trainer geweest bij KMD de C1 en de A2 .

04. Wanneer begonnen als scheidsrechter en wat was de rede dat je wilde gaan fluiten?
Ik ben in 1993 begonnen als scheidsrechter bij de KNVB. Ik had niet echt een reden om te gaan fluiten. In het begin (31 jaar) dacht ik, nou ff 4 jaar fluiten en dan betaald voetbal in, nou dacht het niet dus! Ik was te oud en deed het niet volgens de richtlijnen van de KNVB. Je moest een kruiwagen hebben en die had ik niet en heb ik ook nooit gehad.
Bovendien moest je lid zijn van de Haagse scheidsrechters vereniging (HSV) en dat was ik ook niet. Wat een bepaalde soort mensen kwamen daar, heel veel hielen likken en stoelpoten onder je stoel vandaan zagen. Nee niet mijn soort mensen. Sorry dat ik misschien iemand daar mee pijn doe maar zo voelde ik dat wel. Daarom duurde het ook zo lang voordat ik promoveerde.
Wat voor soort scheidsrechter ik was /ben?… In het begin floot ik alles volgens de regels, ik maakte daar op het veld niet veel vrienden mee denk ik zo achteraf. Ja de KNVB vond het prima. Dat duurde eigenlijk zo’n 11 jaar toen ging het slecht met mijn relatie en ging in 2005 scheiden. Vervolgens leerde ik het uitgaanscircuit ontdekken en werd ik rustiger( ja echt waar haha ), ook in het veld. Op zaterdag avond /’s nachts stappen tot 4/5 uur en daarna heerlijk relax een wedstrijdje fluiten. Ik zat in een flow en promoveerde ineens snel naar groep 3 en groep 2.
Op dat moment ging ik ook verslagen voor het Haags Amateur Voetbal schrijven over de wedstrijden en de avonden stappen ervoor. Het “tikkie geven en tikkie ” krijgen deed zijn intrede bij mij. Dat was voor mij toen een ideale stap richting speler en clubs. Tegenwoordig is dat niet meer te doen, allemaal een kort lontje. Ik ook trouwens.
Ik kan nog uren schrijven hierover.

05 A. Zowel als voetballer als scheidsrechter je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Als scheidsrechter is mijn hoogtepunt toch wel dat ik geheel zonder “kruiwagen” als 50-jarige naar groep 1 promoveerde. Dat was voor mij een geweldige belevenis. Maar wist ik veel wat ik moest doen. Eerst dus je diploma halen voor groep 1 … de springplank voor het betaalde voetbal voor scheidsrechters. Die heb ik dus ook gehaald en daar ben ik eigenlijk ook wel trots op . Was focking zwaar en had daarvoor nihil komma 0 getraind.

06. Dieptepunt als voetballer en als scheidsrechter?
Dieptepunt als voetballer heb ik niet gehad, als scheidsrechter wel een paar.
Heb ooit een klap van een speler van sv De Jagers gekregen. Ik toonde hem de rode kaart (neerhalen van een doorgebroken speler van Westlandia). In eerste instantie was ik helemaal verbouwereerd, dat duurde 5 seconden … Vervolgens wilde ik die Turkse speler achterna maar werd tegen gehouden door spelers. Ik sloeg me daar echter doorheen, en ging achter hem aan en toen kwam er een supporter die gaf mij een trap. Ik pakte toen de corner vlag en zei wie nu in de buurt komt steek ik neer !!. Dat was in een wedstrijd voor de toenmalige Haagse Courant Cup.

Mijn tweede dieptepunt was de degradatie van groep 1 naar 2 en in dat zelfde jaar ook nog eens naar groep 3. Gewoon omdat ik niet volgens de reglementen van de KNVB floot. Ik floot namelijk hoe de spelers en de clubs het wilde en dat was een verademing volgens vele clubs. Maar dat mocht dus niet van de scheidsrechtercommissie.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Eigenlijk moet ik dan zeggen, zoals vele scheidsrechters dat zeggen, de Italiaanse scheidsrechter Collina. Maar heel eerlijk, toen ik begon met fluiten keek ik er eigenlijk nooit naar. Ik ben ik Marcel van Ekelenburg. Ik heb geen voorbeeld van scheidsrechter nodig. Tot slot van rekening moet je het toch allemaal zelf doen.

08. Hoe kijk je terug op het fluiten in de toenmalige HVB Klasse
Dat was wel een moeilijke tijd hoor. Pittige wedstrijden en er waren toen nog veel scheidsrechters. Veel concurrentie dus. Zoals hier eerder aangegeven promoveerde ik maar niet omdat ik geen lid was van de HSV. Dat was wel erg frustrerend.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ik heb geen echte vrienden, je beste vriend is je partner (mijn vrouw Sandra). Zij is er altijd voor mij, ze staat altijd voor mij klaar. Vrienden zuipen je ijskast leeg en naaien je vrouw haha!
Overigens, als scheidsrechter ben je toch bijna altijd een eenling.
Marcel van Ekelenburg was ook de allereerste scheidsrechter in de Haagse regio die met een webcam zijn wedstrijden floot

10. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Ik weet nog wel vroeger het Laakkwartier uitshirt tegen Nieuwerkerk, dat was toen roze. Toen een speler van HMSH in de wedstrijd tegen mij zei; “je bent toch geen homo? Ik zei toen tegen hem “wie loopt er hier nou in het roze te voetballen”? Was super toen in die tijd, dat kon toen allemaal nog zonder gezeik. Maar om op de vraag terug te komen…. Dat vond ik wel een uniek shirt.
Ik vind dat ik zelf als scheidsrechter wel een mooi shirt heb. Wit met rood en zwart met rood en alles afgestemd op elkaar. Ik hou er wel van om goed gekleed voor de dag te komen.
Marcel in seizoen 2022-2023 voor aanvang van de wedstrijd sv Madestein – MVV’27

11. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ik vind dat tegenwoordig de gezelligheid in de voetbalkantines soms ver te zoeken is. Echter als scheidsrechter word ik wel vaak goed ontvangen. Vroeger was er wel degelijk verschil en er zijn echt wel clubs waar het gezellig is met een zangertje enzo. Maar mijn mening is dat je als scheidsrechter niet te lang mag blijven hangen. Maximaal een half uurtje.
In het Westland is het wel altijd gezellig en als je hoger fluit kom je in het land ook best wel gezellige kantines tegen.

12. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ja zeker wel. Ben nu 61 jaar en fluit nog steeds. Als ik dan een echte Haagse derby moet fluiten zonder rapporteur dan kan ik lekker mijn eigen wedstrijd fluiten. Daar haal ik nog steeds mijn plezier uit. Het leuke is dan, je kent dan bijna iedereen en zij kennen mij ook en dan weten ze ook meteen dat ze kunnen en mogen voetballen.

13. Wie waren volgens jou de 10 beste Haagse scheidsrechters
Dat zou ik echt niet weten. Ik had geen voorbeeld als scheidsrechter en ik deed het op mijn manier. Ik kon ook bijna geen andere scheidsrechters. Ik was “blue” en naïef in die tijd.

14 A. Stel een elftal samen met Haagse amateurvoetballers waarmee je je als scheidsrechter het niet gemakkelijk mee had.
Dat is een mooie vraag zeg pff. Negatieve.. Er waren wel “ratten” bij zeg pff. Het liefst noem ik geen namen maar wil er dan toch wel één aanhalen; Ricardo van Gorsel. Ik zal hem netjes formuleren; een plaag voor iedereen in het veld, ook voor mij dus. Iedereen was bang voor hem, dat snap ik dan echt niet. Ik hield dan nog soms zijn handen boven het hoofd maar niets hielp, zonde hoor. Ik moet eerlijk bekennen dat hij toch wel wat kapot heeft gemaakt bij mij helaas.

14 B. Stel een elftal samen met de beste Haagse amateurvoetballers die je gefloten hebt.
Iedere week maak ik wel spelers mee die voetballend een positieve indruk maken bij mij. En dan denk ik zelf wel eens …zal ik nou eens een elftal samenstellen met spelers die in mijn ogen goed waren. En nu kom jij ook met deze vraag haha. Joh, ik heb eerlijk gezegd helemaal geen verstand van voetballen. Vooral vroeger, zo’n 20/25 jaar geleden, waren de clubs echt Haags, ruwe bolster blanke pit. Toen werd er nog gestreden, gevochten en opgelost in het veld in de beruchte 4 klasse D op zondag, waar ik toen floot. Jopie Ludwig en de Grunholdjes kan ik me nog goed herinneren.

Ik floot eens LENS tegen SOA… ik gaf als jonge scheidsrechter (en dus nog aardig bleu) SOA een vrije schop en bleef vervolgens voor de bal staan zodat Joop Ludwig de vrije trap niet kon nemen. Dit duurde volgens Joop te lang en toen zei hij de legendarische woorden; Joh scheids pleur is op dan schiet ik hem ff in de kruising. En wat denk je…… BAM, die bal vliegt zo de kruising in. Zo krijg je respect van mij, geweldig!
Maar ook bij TEDO, TEMPO, ORANJE BLAUW, MAASSTRAAT en ORANJEPLEIN liepen toen allemaal, volgens mij, hele goede voetballers hoor.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ja zeker wel. Scheidsrechters waren in het verleden en nu nog in principe concurrenten van elkaar, maar ook wel collega’s. Niets is minder waar want indirect willen we allemaal promoveren en gunnen we elkaar een lager rapport dan dat jezelf hebt gescoord, anders promoveer je niet. En als je nu in de lagere regionen zit, zoals ik nu, dan kom je er bijna niet meer uit. Tenzij je dus echt volgens de regels fluit.
Als je weet dat je een rapporteur hebt dan weet je dat je tot de 60ste minuut altijd kan staken, of door een blessure of dat je denkt dat je het slecht doet … Kijk maar, de meeste wedstrijden die gestaakt worden zijn hiervan een gevolg! Ik zal hiermee wel geen vrienden maken, maar die heb ik toch niet. En als ze eerlijk zijn tegen hun zelf dan weten ze dat ik gelijk heb.

Marcel van Ekelenburg
23-04-2023