01. Naam?
Simon Taal
Of het nou een voetballer, trainer of scheidsrechter is ….. Ze hebben allemaal een eigen verhaal over hun belevenissen uit hun prachtige Haagse voetbalperiode. Zo ook scheidsrechter Simon Taal want ondanks dat hij nooit op het hoogste niveau heeft gevoetbald en heeft gefloten is hij overal bekend en zou hij met zijn ruim dertig jaar ervaring als scheidsrechter wel een boek kunnen schrijven.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Duindorp SV
Quick Steps

03. Wat was je voor een voetballer en wat was favoriete positie in het veld?
Weinig techniek, motorisch gestoord en grote mond! Ik stond graag achterin dan zag ik anderen mooie acties maken!

04. Wanneer begonnen als scheidsrechter en wat was de rede dat je wilde gaan fluiten?
Ik begon in de laatste jaren bij Duindorp naast het voetballen met fluiten dat zal zo rond 1990 geweest zijn. Toen vond ik fluiten al leuker dan voetballen omdat ik daar (naar mijn mening) beter in was!

05 A. Zowel als voetballer als scheidsrechter je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Ik heb alleen hoogtepunten als scheidsrechter. In het voetbal ken ik wel een aantal hoogtepunten maar die speelden zich vooral af in mijn dromen!

Als scheidsrechter heb ik de laatste derby van DOSR tegen WVC gefloten voor zo’n slordige 2.500 toeschouwers. Daarnaast mocht ik bij de wedstrijd Tonegido – HBS finale Haagsche Courant Cup als invaller assistent- scheidsrechter bij Angelo van Loenen optreden. Ook daar waren minimaal 2.500 toeschouwers aanwezig.

06. Dieptepunt als voetballer en als scheidsrechter?
Als voetballer was mijn absolute dieptepunt een wedstrijd bij een toernooi van GONA in de jeugd van Duindorp SV waar we een scheidsrechter hadden die naar mijn mening zo gemeen was, dat ik besloot hem elke keer te corrigeren op punten waarop hij naar mijn mening een loopje met de regels nam. Bij het geven van een totaal onzinnige strafschop liep ik bij het uitmeten van de afstand van 11 meter vlak naast de scheidsrechter mee om ook de stappen te controleren! Gevolg was dat ik uit het veld gestuurd werd! Bij het toenmalige Duindorp SV werd je dan geschorst door de club, dat kostte mij dus 2 wedstrijden en dat voor een daad van verzet. Ik vond dat zwaar onterecht!

Als scheidsrechter is mijn dieptepunt ook terug te voeren naar een daad van verzet! Scheidsrechters krijgen regelmatig rapportages over hun functioneren van rapporteurs van de KNVB. In vrijwel elke rapportage stond dat ik onvoldoende optrad tegen kleine overtredingen, ik moest meer waarschuwingen geven en niet schromen om 2 keer geel te geven dat ging me zo de keel uithangen dat ik besloot de wedstrijd DOTO-Heinenoord alle kleine overtredingen conform de regels van de KNVB te gaan bestraffen, met als gevolg dat ik met 15 gele kaarten en 4 rode kaarten van het veld stapte! Ik heb toen overigens wel een berichtje gestuurd aan de KNVB met het verzoek om de kaarten te laten vervallen, ondanks het feit dat bijna alle kaarten terecht waren, veel kaarten had ik echter normaliter nooit gegeven. De tuchtcommissie ging hier gelukkig in mee en seponeerde alle kaarten.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbal- en scheidsrechters verleden denkt?
Voor wat betreft mijn voetbalverleden denk ik dan aan Ruud Pronk onze leider in de pupillen en de C-junioren hij stelde zich altijd heel bescheiden op en bemoeide zich nooit met voetbalinhoudelijke zaken! Dit leidde overigens wel tot het niet doorstromen van wel degelijk aanwezig voetbaltalent in onze lichting. Die talenten gingen later alsnog richting het 1ste elftal dus alles kwam alsnog goed!

Voor wat betreft mijn scheidsrechter verleden denk ik gelijk aan Arie de Jager die bij Scheveningen de scheidsrechters regelde, hij is aan ALS overleden en ik sprak hem vlak voordat hij overleed op de tribune van Scheveningen ik schrok me een ongeluk toen hij begon te praten, hij kon nauwelijks nog uit zijn woorden komen als gevolg van zijn ziekte. Een gouden kracht voor Scheveningen en bovenal een wereldman!

08. Hoe kijk je terug op het fluiten in de toenmalige Haagse Voetbal Bond?
De HVB dat was vaak wildwest, ik heb regelmatig wedstrijden geleid die volgens de huidige maatstaven nooit binnen de reguliere tijd beëindigd zouden zijn! Wonderbaarlijk is wel dat ik in al die jaren dat ik fluit, nog nooit op het bondsbureau ben geweest voor een strafzaak! Ik ben in al die jaren (ruim 35 jaar) wel 1 keer fysiek aangevallen door een speler van Postalia die mij een knietje trachtte te geven, gelukkig draaide ik net op tijd weg

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ik ken heel veel mensen, maar ben geen vrienden-mens! Mijn zoon zei vroeger altijd dat ik iedereen die mij groette altijd maestro noemde en dat gebeurde bij een gemiddeld wandelingetje wel zo’n 10 keer.

10. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het vroegere shirt van Holland Sport (wit met groene strepen) en dat van Hsv ADO (rood met een groene baan in het midden).

11. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Het vroegere thuishonk van voetbalvereniging De Zwarte Schapen op Ockenburgh

12. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ben nog steeds actief als jeugdscheidsrechter want ik blijf een liefhebber. Verder kom ik nog regelmatig bij Quick en HBS op zondag omdat ik dan zelf niet hoef te fluiten, goed niveau en mooie clubs!
In het verleden ben ik nog wel opgetreden als assistent- scheidsrechter bij HBS 2 maar het combineren van die functie met mijn functie van scheidsrechter op zaterdag gaf ongewilde effecten, sommige spelers verwachtten van mij dat ik net als al die “pikkers” aan de andere kant ook zou gaan “pikken”, en dat deed ik dus niet! Tegenwoordig leid ik op zondag regelmatig wedstrijden bij HVV op een lager niveau als clubscheidsrechter maar ook daar blijft voor mij overeind, ‘recht is recht, en krom is krom!”

13. Wie waren volgens jou de 10 beste Haagse scheidsrechters.
De beste twee waren Mario van der Ende en Dick Jol! Mario was een natuurlijk leider en Dick had iets waardoor je het al voor je hield om iets te gaan zeggen op grond van zijn autoriteit.
Bij de amateurs zijn dat Angelo van Loenen en Louis Wagner, verder heb ik altijd genoten van Arie Ratsma, Raymond Houtman, Cor van Elswijk , John Peeters, Joop de Wit en Ron Karremans! Verder heb ik eigenlijk geen scheidsrechters waar ik actieve herinneringen aan heb.

14 A. Stel een elftal samen met Haagse amateurvoetballers waarmee je je als scheidsrechter het niet gemakkelijk mee had.
Ik heb het vooral moeilijk gehad met Eus van van den Berg van ODB, bij WIK stond de vader van de ex-keepster van ADO Den Haag, Barbara Lorsheyd onder de lat, die stuurde ik in een wedstrijd van WIK weg maar deze ging volledig door het lint in de kleedkamer! We zijn toen veiligheidshalve maar even in de kleedkamer gebleven. Bij Tonegido was Harry de Haas altijd een lastig mannetje voor elke scheidsrechter, ben laatst nog in zijn café “De Babbelaer” geweest, je herkent hem totaal niet meer als zodanig, nu de rust zelve…

Echter de lastigste voetballers kwam ik over het algemeen tegen op de wereldberoemde café-elftal toernooien! Daar waren een aantal rouwdouwers bij die geen enkele regel uit het spelregelboekje kenden maar mij als scheidsrechter wel wisten te vertellen wat ik fout deed!
De grootste pikker als grensrechter was Nico Oosterbaan (Scheveningen en Duindorp SV) die alles afvlagde wat maar in de buurt van de middenlijn kwam! En de broertjes Schaap bij SVC 08 en Duindorp SV, die maaiden ook gelijk het gras voor de vereniging!

14 B. Stel een elftal samen met de beste Haagse amateurvoetballers die je gefloten hebt.
De beste voetballers waren o.a; Lammert Dannhof van Die Haghe, Harry de Haas van Tonegido, Ron Cramer, Frans Danen, John Blok van Scheveningen en bij HBS de oud-profspelers Jan Paul Saeys, Gerald Sandel. Bij Kranenburg uiteraard Edwin Grunholz, van hem kon je echt genieten als je als scheidsrechter in het veld stond.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je Haagse voetbal- en scheidsrechters-verleden?
Vaak worden de ervaringen uit het verleden verheerlijkt, maar in de jaren 70-80 heb ik regelmatig bij wedstrijden scheidsrechters zien vluchten en werd er zelfs van een scheidsrechter zijn brommer in de sloot gegooid, zo leuk was het dus soms ook weer niet…

Simon Taal
23-07-2023

Apk Download Terbaru 2023 v9