01. Naam?
Mijn naam is Steven Faber
(foto uit privécollectie van Steven Faber)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
In de jeugd bij Rijswijk, RVC en RKAVV.
1e elftallen bij Wilhelmus, Rijnsburgse Boys en RKAVV

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Het spelen op nummer 10, ik had de mazzel dat er op nummer 9 de spitspositie altijd wel een spits speelde die balvast was.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een speler die op de juiste momenten voor de goal kwam en daardoor veel doelpunten heb mogen maken.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Ik sta op de derde plek van de topscorers lijst aller tijden bij Rijnsburgse Boys en dan net boven de topspits Raily Ignacio, die overigens gewoon bij Rijnsburgse Boys had moeten blijven spelen, echt een topspits!
Uiteraard het kampioenschap met RKAVV, de HC Cup met Wilhelmus en vele mooie wedstrijden waaronder de promotie naar toentertijd nog de hoofdklasse met Rijnsburgse Boys, de derby’s tegen Katwijk, Quick boys en Scheveningen waren altijd goed voor duizenden toeschouwers en spektakel.
Selectie Rijnsburgse Boys rond het jaar 2000 (foto uit privécollectie van Steven Faber)

06. Dieptepunt?
Het overlijden van trainer Rob Kiebert, een fantastische trainer en bovenal een mooi mens, hij was mijn trainer bij Rijnsburgse Boys en RKAVV.

07. Welke naam (en) komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat zijn er eigenlijk drie, dat is Harry de Jong daar heb ik bij Wilhelmus mee samen gespeeld in het 1e elftal fantastische speler waar ik te kort mee heb samengespeeld. De andere naam is Mark de Leede hiermee heb ik jaren bij RKAVV in het 1e elftal gespeeld, een trouwe clubspeler die naar mijn mening op het aller hoogste niveau had kunnen en moeten spelen.
De laatste is Fred Bodaan, hele goede speler en mooi mens die ik ken van Rijswijk maar vooral van zijn tijd bij Rijnsburgse Boys, toen ik daar in 1993 ging spelen stopte hij jammer genoeg net met voetballen bij Rijnsburgse Boys.

08. Wie was jouw beste trainer?
Dat zijn Rob Kiebert en Henk Wisman

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Uit mijn voetbaltijd als speler / trainer heb ik 2 goede vrienden overgehouden en daar is Edmund Vriesde er één van. De andere is Valentijn Zwolsman, hem heb ik ontmoet in mijn tijd als trainer bij HVV. Ik heb uiteraard wel heel veel goede kennissen aan mijn voetbaltijd overgehouden en als we elkaar dan weer een keer ontmoeten dan is het altijd weer leuk om ze te zien en te spreken.

10. Was vroeger echt alles beter?
Het is een cliché, maar vroeger was het anders.
Neem als voorbeeld de toeschouwers aantallen die bij het amateurvoetbal langs de zijlijn staan, in mijn tijd kan ik mij herinneren dat er soms echt duizenden mensen naar een derby kwamen kijken.
Wat de spelers van deze tijd betreft, we moeten hier ook niet te moeilijk over doen er zijn nu gewoon zoveel dingen die ze kunnen doen en het voetbal is ook veranderd. Je mag en kan niet dezelfde dingen verlangen van een speler die bijvoorbeeld in de 3e klasse speelt of van een speler die in de 2e divisie speelt. Uiteraard zullen er trainers zijn die het totaal niet met mij eens zijn en roepen dat dit geen verschil mag uitmaken. Je zult dus als trainer meer op je tandvlees moeten bijten en af en toe wat water bij de wijn moeten doen.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Dan kies ik toch voor het shirt van de Koninklijke HVV en voor het shirt van RKAVV.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Ik moet zeggen dat ik in de kantine van RKAVV altijd gezellige 3e helften heb meegemaakt, het clubhuis van HVV is trouwens ook een aanrader!

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Niet zoveel meer, maar ik probeer wel zoveel mogelijk op zaterdag de thuiswedstrijden van Rijnsburgse Boys te kijken aangezien ik daar met mijn werk een businessclub lid ben en daar nog graag langskom.

14. Vroeger meer clubliefde dan tegenwoordig?
Is dat zo? Misschien wel, maar nogmaals de tijden zijn veranderd.
Wij deden bijvoorbeeld na de donderdagavond trainingen soms zelf de kantine op slot. Dat waren gewoon hele mooie en gezellige tijden, die overigens echt nog wel bij sommige clubs voorkomen hoor, niet alles was vroeger beter!

15. Wat betreft je voetbalverleden, wil je nog ergens op terugkomen?
Nee ik denk dat alles wel gezegd is.
Rob ik vindt het heel erg leuk dat je mij hebt benaderd en heel veel succes met je mooie echte Haagse voetbalsite!

Steven Faber
08-09-2019