01. Naam?
Steven Kenepa
Lange tijd was dit een vertrouwd beeld, een scorende Steve Kenepa. Ditmaal aan het begin van seizoen 2006-2007 als Steve op eigen helft vlak voor de dugout een vrije trap in één keer over de te ver voor zijn doel staande AFC-keeper heen tilt en hiermee het met nog slechts 9 man spelende VUC in de laatste minuut de 2-3 overwinning bezorgt. (alle foto’s in dit item komen uit het privéarchief van Steve Kenepa)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
sv Duinoord
Hsv ADO
ADO Den Haag
v.v. Wilhelmus
UVS
Svv Scheveningen
Hsv VUC
AFC Amsterdam
RKSV Leonidas
Forum Sport

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Mijn favoriete positie was toch wel als buitenspeler. Ik heb veel in de spits gespeeld ook maar als buitenspeler kon ik altijd wel heerlijke acties maken en scoren.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een voetballer die hield van winnen. Maar ik hield ook van plezier in het voetbal. Acties maken scoren winnen. En niet teveel onnodig lopen.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat zijn er een aantal hoor zoals:

Ik werd in 1995 op een internationaal toernooi in Frankrijk met ADO uitgeroepen tot beste speler van het toernooi.
Steve bij de Hsv ADO jeugd

Dat we VUC, na 21 jaar afwezigheid, weer teruggebracht hadden naar de Hoofdklasse KNVB. Dit was echt een legendarisch jaar!

Met AFC kampioen geworden en hiermee als eerste club van Nederland de Topklasse in zijn gegaan.

Met Leonidas in 2012 de landelijke KNVB beker voor amateurs gepakt.

Bij de opening van het nieuwe ADO Den Haag stadion stadion de openingswedstrijd tussen de beste Haagse voetballers en het toenmalige ADO Den Haag gespeeld. Al was dat meer een hoogtepunt voor ADO Den Haag dan voor mij.
Op zaterdag 28 juli 2007 werd op indrukwekkende wijze het nieuwe ADO Den Haag stadion in het Forepark officieel geopend met o.a. de openingswedstrijd ADO Den Haag tegen een selectie van Haaglandse topamateurs met daarbij uiteraard ook Steve Kenepa aanwezig.

06. Dieptepunt?
Eén van mijn dieptepunten is dat ik nooit profvoetballer bij ADO Den Haag ben geworden. Als geboren Hagenees wilde je niks anders dan voor je eigen stad voetballen en strijden. Helaas had ik ook niet de mentaliteit om dat waar te maken.
Helaas, Steve zat er dicht tegen aan maar helaas geen definitieve doorbraak als profvoetballer bij ADO Den Haag.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Willem van Zuilen, een geweldige voetbalverslaggever. Was altijd genieten op TV West als ik aan de bal was en acties maakte.

08. Wie was jouw beste trainer?
Mijn beste trainer was Piet van Wouw. Hij heeft mij al vanaf kleins af aan geleerd hoe ik als spits of buitenspeler moest functioneren.
Maar ook Albert van der Dussen bij VUC. Een trainer waar ik heel veel respect voor heb. Al stonden we weleens neus tegen neus haha. Hij wist ons op een bepaalde manier op koers te houden terwijl we alles deden wat verboden was en uiteindelijk werden we ook nog kampioen met VUC.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Dat zijn er teveel om op te noemen.

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Dan ga ik voor twee wedstrijden:

VUC tegen MVV Maastricht voor de Amstel cup.
Binnen 2 minuten probeerde ik vanaf 40 meter een lob over de keeper maar hij tikte de bal net over. We kwamen 1-0 achter later en we kregen ook nog een rode kaart. Ik probeerde nog een keer een lob vanaf de zijkant en met de curve vloog de bal prachtig in het goal en dus 1-1. In de verlenging verloren we uiteindelijk met 1-4.

En de finale om de landelijke KNVB beker voor amateurs met Leonidas tegen FC Chabab, waarin ik ook scoorde en de beker pakte.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het oude rood groene shirt van Hsv ADO maar ook het shirt van Scheveningen met Peukie als sponsor er op.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Dat kan maar één kantine voor mij zijn en dat is de kantine van VUC.
Deze kantine was ook altijd een opwarmertje voordat we de stad ingingen. De baco’s vlogen over de toonbank (de broodjes bal van Agaath ook trouwens) en er was altijd een gezellig sfeertje.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ik ben afgelopen seizoen nog even bij Scheveningen tegen AFC langs gegaan om wat mensen te groeten. Maar voor de rest heb ik niet veel met voetbal meer.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
De beste keepers, spelers met wat reserves dan van mij:

Keepers:
Jos van Rhijn
Rudi Lakwijk
Raymond van Emmerik

Verdedigers:
Ritchie Mensah
Jürgen Faerber
Dennis Pronk
Bas Lensink

Middenvelders:
Kees Thies
Michael Nieuwenburg
Ferry Bodde
Dominique Broekhuizen
Hendrik Grunholz

Aanvallers:
Daryl van Mieghem
Santi Kolk
Matthijs Seilberger

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Bij deze wil ik iedereen bedanken waar ik ooit mee samen gevoetbald heb. Ook de mensen die werkzaam waren binnen elke club waar ik gevoetbald heb.
En verder bedankt dat ik aan dit item mocht meedoen.

Steven Kenepa
06-08-2023