01. Naam?
Taco de Graaf
Taco de Graaf scoort tijdens de wedstrijd sv Duinoord-Quick Steps in het seizoen 1996-1997 (foto uit privécollectie van Taco de Graaf)

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Quick
RKAVV
sv Duinoord
Hsv VUC

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Elke positie aan de rechterkant!

04. Wat was je voor een voetballer?
Vrij snel, aardige voorzet, soms beetje lui, maar als ik het naar mijn zin had, dan had je ook wel wat aan me.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Ik denk toch wel het kampioenschap met Duinoord 1 in seizoen 1997-1998.

06. Dieptepunt?
In het seizoen 1999-2000 maakte ik de overstap naar FC Kranenburg, maar in de eerste trainingsweek bleek dat ik daar al een week liep te trainen met een gescheurde kruisband. Dankzij John Oosterveer (verzorgen FC Kranenburg) werd ik binnen 3 dagen door dr M Driessen geopereerd. Daarna is het helaas nooit meer hetzelfde geworden.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Olaf Walison en John Poot. Wij waren een echte drie-eenheid, deden werkelijk alles met z’n drieën, vooral voor en na de trainingen en wedstrijden.

08. Wie was jouw beste trainer?
Ik heb heel wat trainers “versleten”, maar er zijn er vier die zijn blijven hangen.

1. Daan van Etten was mijn eerste trainer bij SV Duinoord (A-jeugd) en met hem had ik een mega klik. Wat een passie en inzicht had die man (werd ook kampioen met SV Duinoord A-1).

2. Jan Linkerhof; hij liet mij op mijn 17e debuteren in SV Duinoord 1. Jan bereidde alles tot in de puntjes voor en gaf zeer gevarieerde trainingen.

3. Marco Lange; zijn enthousiasme werkte zo aanstekelijk op de groep, dat we onder zijn leiding (seizoen 1994-1995) promoveerde via de nacompetitie en de halve finale van de HC Cup bereikte.

4. Sjaak de Bruin: die paste perfect bij de groep die hij trainde, niet alleen als trainer maar ook als mens. Alleen die hakjes van Sjaak over spelers heen was een beetje ”irritante” eigenschap van hem (hij kon toen namelijk nog waanzinnig goed voetballen zonder al te veel te bewegen).

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja absoluut, met de meeste voetbal / train (althans we lopen in voetbal/ trainingskleding) ik nog op VUC

10. Was vroeger echt alles beter?
Of het beter was weet ik niet, wel denk ik dat er meer clubliefde en loyaliteit was bij de spelers.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Ik vind de jubileumshirts erg mooi met als uitschieters het jubileumshirt van VUC en het jubileum shirt van HBS.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
De kantine van sv Duinoord, die voelde echt als een tweede (t)huis.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Ja hoor, mijn twee zoons voetballen (Tim bij Lyra en Tijs bij KMD) en zelf ben ik ook nog vaak op VUC te vinden, waar ik inmiddels heb aangegeven een bestuurlijke functie te “ambiëren”. Bij deze ga ik jullie alvast een primeur geven: Ik word 24 februari 2020 aangesteld als bestuurslid voetbalzaken van VUC en neem hierbij de functie van Cindy van Teunebroek over. Aangezien ik niet meer kan / mag voetballen, maar wel graag iets in de voetballerij wil blijven doen.

Team sv Duinoord dat al vanaf het begin van ons Haagse Voetbalhistorie ieder jaar trouw meedoet.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Lastige vraag want de ECHTE goede voetballers waar ik mee heb gespeeld waren toen over hun hoogtepunt heen, dus het is een combi van verschillende spelers in verschillende elftallen geworden.
1. Olaf Walison (keeper)
2. Dennis Pronk
3. Dennis de Groot (tosti)
4. Edwin de Waal
5. Wei Ming Tsjeng
6. Cees Thies
7. Dion de Roo
8. Michael Nieuwenburg
9. John Poot
10. Harry de Haas
11. Danny Kettenis

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Ik heb in militaire dienst gezeten (1992) met Jeffrey Talan (toen FC Den Haag), die sliep in de kamer naast ons en heb met hem een aantal toernooien gespeeld in die tijd. Hij was ECHT DE ALLERBESTE met wie ik ooit op een veld heb gestaan. Helaas betrof dit geen officiële wedstrijden of toernooien, maar toch…… die was goed, echt niet normaal.

Taco de Graaf
16-02-2020