01. Naam?
Theo Dusbaba
ODB’s aanvoerder Theo Dusbaba in de mangel tussen zijn eigen keeper Dick van der Mark en een tegenstander. ODB trouwens spelend geheel in het wit maar daar komen we later met deze vragen op terug!

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Ik ben op 14-jarige leeftijd begonnen bij HMSH. Op dat moment had ik nog nooit een voetbal aangeraakt maar onze buurman vroeg of ik bij HMSH wilde komen voetballen. Daar ging ik mij als voetballer steeds beter ontwikkelen en werd toen al als jonge voetballer bij het eerste gehaald.
Het was echter Jaap van de Berg die mij een paar keer heeft zien voetballen en hij zorgde ervoor dat ik bij Hsv ADO in de regionale jeugd kwam te voetballen.
Vervolgens werd ik door Holland Sport gescout maar daar hield ik het maar een jaartje vol.
Ik verkaste naar ODB en die club ben ik altijd trouw gebleven.
Prachtige presentatiefoto van Theo bij Hsv ADO

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Bij ADO werd ik als rechtsbuiten opgesteld maar dat vond ik helemaal niets. Liet mij maar centraal op het middenveld spelen, daar kwam ik het beste uit de verf. En dan voornamelijk als midden-mid.
Theo (zittend 3e van links) bij profclub Holland Sport met o.a. Pim van der Maas, Hans Pothof, Ton van Duyn, Theo Mulder, Piet van Wouw, Anton de Lang en Joop Pronk

04. Wat was je voor een voetballer?
Heel eerlijk gezegd een echte pingelaar. Ik kon echt slecht van de bal af hoor. Maar conditioneel was ik ijzersterk en van horen zeggen kon ik wel aardig voetballen haha.
Eén van de eerste foto’s van Theo in ODB 1. Staand v.l.n.r. ziet u Dick van der Mark, A. van Rooyen, Geer Hamsler, Henk Moreels, Cees Zegeling en Hans Melser. Voorste rij v.l.n.r; Bas Koegler, H. Schroevers, Theo Dusbaba, Theo Heskes, W. v.d. Graaf en P. Rensen.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Wat mij is bijgebleven is toch wel de wedstrijd Feijenoord 2 tegen Hsv ADO 2 in een goed gevuld Stadion De Kuip. Feijenoord had een geweldig elftal maar ik speelde in die wedstrijd ijzersterk. Het probleem bij mij in die tijd was dat als ik in het eerste werd opgesteld sloeg ik helemaal dicht en bakte er dan niets van. In het tweede elftal had ik daar dan helemaal geen last van en speelde ik de pannen van het dak.

06. Dieptepunt?
Dat was dan toch wel in seizoen 1971-1972 de degradatie met ODB uit de zondag 2e Klasse KNVB. We speelde toen met het kleine ODB jarenlang op topniveau.
ODB in zijn gloriejaren (mei 1973) thuis tegen De Hollandiaan. Bas Koegler scoort en Theo kijkt, samen met het massaal aanwezige publiek, tevreden toe.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Ome Jan Doorschodt! Hij heeft mij naar ODB gehaald. Ik zou in eerste instantie na Holland Sport naar Hsv Kranenburg gaan. Ome Jan kwam in die tijd met de leesportefeuille langs de deur en kwam zodoende ook bij ons langs en wist mij dus over te halen om voor ODB te kiezen. Daar ben ik hem nog steeds dankbaar voor.
ODB 1 in de jaren zestig met aanvoerder Theo Dusbaba en staand geheel rechts ODB-icoon Ome Jan Doorschodt

08. Wie was jouw beste trainer?
Bij Hsv ADO uiteraard Ernst Happel
Bij ODB Frans Schrurs. In mijn eerste jaar bij ODB werd ik met ODB onder zijn leiding meteen kampioen.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Ja alleen maar al spreek ik meer van kennissen. Overal waar je komt kom je wel voetbalvrienden tegen.
Wat een legendes op één voetbalfoto! Het vriendenteam van ODB

10. Wat was jouw meest memorabele wedstrijd ooit en waarom?
Ik kreeg ooit van mijn broertje (Johnny Dusbaba) voor aanvang van de wedstrijd ODB tegen Feijenoord (amateurs) witte voetbalschoenen van het merk Quick. Volgens mij was ik toen de allereerste voetballer in de Haagse regio die op witte voetbalschoenen ging voetballen. Van alle kanten werd ik uitgelachen, zowel door mijn medespelers als de tegenstander. Maar met die witte schoenen scoorde ik wel twee keer tegen Feijenoord.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
In mijn tijd in ODB 1 speelde we bijna ieder jaar in een ander prachttenue. Ooit helemaal in het wit of in wit-blauw verticaal gestreept van het merk Admiral. Echt daaruit kiezen vind ik wel moeilijk.
ODB 1 seizoen 1968-1969 in het zoveelste prachtige tenue

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
En dat vragen jullie aan iemand van ODB? Denk dat jullie het antwoord dan ook wel weten! Maar ik moet zeggen dat vroeger de kantine van Hsv ADO met het barretje ook erg gezellig was. Ook toen mijn zoon Bert bij ADO voetbalde kwam ik daar erg graag.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Had nooit verwacht dat ik dit als echte voetbalman zou zeggen maar niet veel meer helaas. Sinds ODB niet meer op zondag voetbalt ga ik nog zelden kijken want op zaterdag heb ik altijd andere afspraken staan.
Postduiven-ODB op 25-3-1973 met ODB-er Freek Jansen in kopduel en Theo (met bakkenbaarden) daarachter.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keeper waarmee ik heb samengespeeld is Rudi de Graaf bij ODB. Later vertrok hij naar RVC.

Beste spelers is wel lastig zeg want niet alleen bij ODB maar ook bij ADO en Holland Sport heb ik met geweldige voetballers mogen samen spelen. Maar vooruit ik probeer het:
Aad Mansveld (ADO)
Hennie den Engelse (was bij ADO de allerbeste waarmee ik heb gevoetbald)
Wim Anderiessen (Holland Sport)
Piet van Wouw (Holland Sport)
En bij ODB:
Kees Zegeling
Geer Hansler
Jan Koegler
Pop Koegler
Bas Koegler
John Dusbaba
John Bolman
Melbi Raboen
Henk Schroevers
Theo Heskes
Freek Jansen
Ongetwijfeld dat ik veel goede spelers hier ben vergeten, sorry hier voor.

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Of ik wel eens op hoger niveau had kunnen voetballen blijft altijd de vraag. Ik hield van voetballen en van gezelligheid dus daarom ben ik altijd bij ODB blijven voetballen want daar had ik het altijd naar mijn zin. Ben blij dat ik die mooie en gezellige tijd heb mogen meemaken.
Theo en Bert Dusbaba, zo vader zo zoon. Prachtige en unieke mensen in ons rijke Haagse voetbalverleden. Proost mannen!

Theo Dusbaba
07-01-2024