01, Naam?

Theo Vuyk.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?

Groen-Wit ´58, Archipel, Westerkwartier, Duindorp SV en ook nog tussendoor een half jaartje bij HTSV.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?

Middenmid, met de punt naar achteren.

04. Wat was je voor een voetballer?

Tja, altijd moeilijk om over jezelf te praten, maar van horen en zeggen en ook vanwege de positie in het veld, de architect van het team. Altijd aanspeelbaar, de steekpas, rechtsbenig met buitenkant rechts de zogenaamde kromme bal ala Willem van Hanegem. Ik  speelde ook op zijn schoenen dus het kon ook moeilijk anders haha.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?

Dat zijn er teveel om op te noemen, was gek van het spelletje, 30 jaar lang standaard elftal, elke zondag was voor mij een feest. Een moment vind ik misschien wel het mooiste hoogtepunt (waardering) dat was het telefoontje van Rob Jansen, toenmalig trainer van Lenig en Snel (1e of 2e klasse KNVB) of ik de gelederen van Lenig en Snel wilde komen versterken. Op zich geen gekke vraag, maar op dat moment had ik de leeftijd van 36 jaar bereikt en had tevens net daarvoor de overschrijving geregeld naar Archipel. Ben dus niet op Rob zijn verzoek ingegaan.

06. Dieptepunt?

Dat zal ik nooit vergeten, het toenmalige bestuur van Groen- Wit ´58 (waar ik op dat moment zelf voorzitter van was) had een trainer aangesteld wat achteraf gezien een volkomen foute beslissing bleek te zijn met grote verstrekkende gevolgen. Door allerlei aanvaringen (technisch en bestuurlijk) is toen het gehele 1e elftal opgestapt.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?

In het Haagse voetbal zou ik het echt niet weten, heb in al die jaren zoveel goede en bijzondere voetballers en clubmensen meegemaakt, teveel om op te noemen. In het Nederlandse voetbal uiteraard Johan Cruijff en mijn idool Willem van Hanegem. Achteraf gezien ben ik als een kind zo blij om wat betreft het voetbal gebeuren deze twee voetbaliconen te hebben mogen meemaken.

08. Wie was jouw beste trainer?

Hoef ik niet lang over na te denken. Dat was Hans Hillebrecht. Onder hem getraind zowel bij Groen-Wit 58 als Archipel.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?

Ja, alhoewel het met de jaren verwaterd. Uit het verre verleden zijn dat Rein van Oort en Joop Toussaint en wat later Rene Kaffa en Patrick van der Zwan. Je spreekt dan zo nu en dan met elkaar wat af, dan is het altijd weer gezellig met alle oude verhalen van weleer.

10. Was vroeger echt alles beter?

Tja, moeilijke vraag, wat is beter. Als je kijkt naar clubliefde, die is er dus helemaal niet meer en dat is zonde. Ik zelf erger mij wel aan hetgeen je noemt “mentaliteit” ze willen alles maar kunnen niets.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?

Ja dat vind ik nog altijd het shirt van Hsv ADO uit het verleden voor de fusie. Het rood-groene shirt, witte broekje was zwart of wit en de zwarte kousen. Ik vond het iets stoers hebben en krijg dat niet meer uit mijn hoofd.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?

In ieder geval de kantines van waar ik heb gevoetbald e laten we eerlijk zijn bijna elke kantine in het verleden groot of klein had toch zo zijn eigen gezelligheid, voor mij in ieder geval wel.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?

Nee, helemaal niet. Kom in ieder geval bij geen enkele amateurclub meer naar een wedstrijd kijken. Ben uiteraard nog wel voetbal gek en kom op uitnodiging nog wel bij een wedstrijd van ADO en ga regelmatig naar wedstrijden van Feyenoord en Ajax.

14. Vroeger meer clubliefde dan tegenwoordig?

Zie vraag 10, dat is er dus helemaal niet meer. De doodsteek voor het amateurvoetbal. Dat waren vroeger de peilers waar een vereniging van kon blijven bestaan. Als je uitgevoetbald was (gestopt dus) dan was de kans in het verleden groot dat je plaatsnam in het bestuur of andere vrijwilligers taken ging uitvoeren. Moet je tegenwoordig eens vragen, dan wordt je voor gek versleten. Vandaar dat Rob Pronk ook zo´n geweldig succes heeft met zijn “HAAGSEVOETBAL HISTORIETOERNOOI” vanwege alle clubs die reeds sinds vele jaren zijn opgeheven. Tja, clubliefde!!

15. Heb je nog ideeën / suggesties voor onze website?

Haha, kan altijd beter en mooier, maar laten wij trots zijn dat dit fenomeen al zo goed door Rob op de kaart is gezet. Zou zeggen laat dit niet verloren gaan, hopelijk wordt Rob zijn wens ooit nog eens vervuld door de Gemeente Den Haag om hem een pand(je) aan te bieden van onze Haagse voetbalhistorie om het voor iedereen toegankelijk te maken met daaraan gekoppeld een fantastische website. Hoe mooi kan het zijn voor een stad met deze historie!!

Rob, (alle andere vrijwilligers) bedankt voor alles wat je tot op heden hebt gedaan, ik denk dat vele (ouwe, wat is oud) voetballers hier heel veel plezier aan beleven.

Theo Vuyk
07-04-2019