01. Naam?
Ton van Wijngaarden (85)
Ton van Wijngaarden als keeper van Svv Scheveningen tegen Quick Boys.

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Scheveningen jeugd
Scheveningen zondag
Scheveningen zaterdag
SHS (Scheveningen Holland Sport)
Hsv DUNO

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Keeper

04. Wat was je voor een keeper?
Feitelijk was ik altijd een echte lijnkeeper maar Wim Landman leerde mij bij SHS het uitlopen, of te wel m’n doel kleiner maken.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Dat was voor mij persoonlijk toch wel de kwartfinale SHS tegen Fortuna’54. Fortuna, met o.a. Cor van der Hart, de Munck en Bram Appel in de gelederen, won uiteindelijk met 2-3. Voor mij was deze wedstrijd als keeper, met ruim 20.000 toeschouwers op Houtrust, een ware happening.

06. Dieptepunt?
Heb ik niet gekend moet ik bekennen. Ben nooit zwaar geblesseerd geraakt. Ja wel regelmatig een tand door m’n lip of zoiets maar dat was het risico van een doelman.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Cees IJspelder, met hem heb ik vanaf het begin van mijn voetbalcarrière tot het einde van alles meegemaakt. Zowel dus bij Scheveningen, SHS en DUNO. Dat geldt overigens hetzelfde met Wout Buis. Vooral met DUNO hebben wij prachtige tijden meegemaakt.

08. Wie was jouw beste trainer?
Dan noem ik geen trainer maar Wim Landman, de keeper van SHS. Hij heeft mij zoveel geleerd.

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Mijn echte voetbalvrienden zijn inmiddels allemaal overleden.

10. Was vroeger echt alles beter?
Durf ik niet te zeggen. Wel was vroeger de band onder de voetballers veel hechter. Iedereen had respect voor elkaar.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het ooit geheel groene voetbalshirt van DUNO, gesponsord door mijn schoonvader. Het DUNO bestuur was daar toen niet zo blij mee want normaal is het DUNO shirt natuurlijk altijd zwart-groen.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Dan zeg ik toch de oude DUNO kantine. Na iedere uitwedstrijd gingen we altijd met z’n alle terug naar DUNO om daar gezellig nog wat te gaan drinken.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Iedere vrijdag op DUNO “Walking Football” opgezet door Hans Lamens. Overigens voetbal ik zelf niet meer mee maar ben wel altijd aanwezig op het veld en maak na afloop allemaal hapjes voor de mannen klaar. Dankzij Hans Lamens beleef niet alleen ik, maar vele oud-voetballers weer een geweldige voetbaldag met prachtige verhalen tijdens de lange derde helft. Ik kijk hier iedere week weer naar uit.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keeper uiteraard Wim Landman.

Beste spelers:
Gerrit Beekhuizen
Arie de Wit
Wout Zuidgeest
Cees IJspelder
Jan van Geen
Jan Huntink
Wim en Bram Zwarts
Jan Eversdijk
Eddy Moreels
Wout Buis
Frits de Lange
Piet Grootveld
Arie Vrolijk
Simon Roeleveld
Chris Knoester
Rinus Toet
Arie en John van der Zwan

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Sorry dat ik bij vraag 14 bijna twee elftallen opnoem maar ik heb in mijn tijd met zulke goede voetballers samen gespeeld dat ik daar bijna geen keuze uit kan maken.
Verder was het in mijn tijd niet alleen met je elftal voetballen op het veld. Nee, we kwamen ook bij elkaar thuis. Echte vriendenteams dus. Als ik zo alles terug bekijk heb ik een geweldige en gezellige voetbalperiode meegemaakt.

Ton van Wijngaarden
23-02-2020