01. Naam?
Willem Derks, onlangs 67 jaar geworden

02. Bij welke club(s) gevoetbald?
Ik heb bij 4 clubs gevoetbald: ESDO, Rood Zwart’66, Laakkwartier en De Adelaars.

ESDO

In mijn jeugdjaren ging ik altijd samen met mijn vader op de bromfiets naar de Buurtweg in Wassenaar tegenover Renbaan Duindigt want daar voetbalde mijn vader in een laag elftal van ESDO (Eendrachtig Samenspel Doet Overwinnen). Toen ik oud genoeg was mocht ik ook op de dinsdag- en donderdagavond met mijn vader mee naar de training, waar we toen samen alles klaar zetten voor de spelers.

Alle mooie herinneringen schieten mij gelijk weer te binnen. Op zondag moest ik altijd vroeg opstaan om bij de sigarenboer op het Spui op de afkeuringslijst te kijken of ik kreeg een dubbeltje voor de telefooncel op de Turfmarkt. Als je die telefoon wel eens een klap gaf dan kwamen er allemaal dubbeltjes uit. Mijn vader en ik gingen op zondag altijd al vroeg van huis want om 10.00 uur speelden de veteranen, om 12.00 uur het tweede en om 14.30 het eerste elftal. Bij de uitwedstrijden van ESDO 1 werd er altijd verzameld bij een café op het Hobbemaplein of bij het Rijswijkseplein (hoek Huygenspark) waar wij dan met de bus naar de tegenstanders gingen als het eerste buiten de stad moest spelen. Op de terug weg ging mijn vader vaak een fooitje op halen voor de chauffeur. Dat deed hij dan met de pet van voorzitter Peet van Kampen.

Mijn vader is op een gegeven moment zelf wel gestopt met voetballen toen er een speler van een lager team van ESDO op het veld kwam te overlijden. Maar hij ging niet verloren voor de club want zo hield hij ook de standen bij van alle elftallen. Dan moest ik op maandagochtend de sportkrant halen om de uitslagen er uit te halen en dan ging mijn vader de standen bij werken. Ook ging ik één keer per maand met mijn vader mee om de contributie bij de ESDO-leden aan de deur op te halen. Alle leden hadden toen een jaarkaart en als er betaald werd dan werd er weer een maand afgeboekt. Zodoende kwam ik ook bij de spelers van het eerste, zoals Jan Lobel en Jacob Brik, thuis.

Zelf heb ik heel mijn jeugd bij ESDO gespeeld en heb zelf nog in het eerste elftal gespeeld. Op de training liepen mijn broertje en ik altijd voor op. De spelers van toen noemde ons dan ook de gebroeders Buitenzorg, naar de populaire paarden van toen op Renbaan Duindigt.
In het seizoen 1976-1977 ben ik gestopt bij ESDO. Ik speelde op dat moment met o.a. Wim Steenwijk, Wim Hennink en Tonnie Timmers. Ik kreeg toen een meningsverschil met Karel Zwarts waardoor ik minder ging voetballen. Ik werd toen door de trainer teruggezet werd naar het tweede elftal. Echter vlak daarna werd ook Karel Zwarts naar het tweede elftal teruggezet en volgde er wederom een meningsverschil tussen ons. Ik ben toen het veld uitgelopen en onmiddellijk gestopt met voetballen bij ESDO. Trainer John Rietveld vroeg of ik zin had om met hem mee te gaan naar GONA maar dat heb ik toen niet gedaan.

Rood Zwart’66 (wild voetbal noemden ze dat toen)

Een vriendin haar vader (Mick Rijgersberg) had met zijn broers Willem, Joop en Tinus een voetbalelftal Rood Zwart’66 opgericht en speelde toen iedere zaterdag op de Laakkade. Hij vroeg toen of ik ook met hun mee wilde spelen. We speelden toen tegen koffietenten en buurtelftallen en zelfs elftallen van buiten de stad die tegen ons wilde voetballen. Op een gegeven moment hadden we zelfs een eigen competitie gemaakt met o.a Silvaboys, Takboys, Koffietent “De Aanloop”, De Naald en Ans (dat was een ploeg uit Rotterdam). De wedstrijden van Rood Zwart’66 tegen Silvaboys waren van hoog niveau. Silvaboys was van o.a. Johnny, Henna en Willem Grunholz en Koos Wezenaar

We schreven ons ook in voor de zomeravond competitie die op de woensdagavond gespeeld werden in het Zuiderpark (waar toen elk veld bezet was) en op Kijkduin. Dit was voor mij echt een gouden tijd want ik speelde toen met spelers zoals Leo Vis, Hans Roos, Mick Reigersberg, gebroeders Krens, N. Holstijn, Pietje Houwaart, Bertus van Aken. Echter toen in die tijd ineens het zaalvoetbal populair werd ging het ineens hard achteruit met het wildvoetbal en de zomeravondcompetitie. er in eens in de zaal werd gevoetbald.

Hvv Laakkwartier

Na mijn ESDO periode heb ik mij door een vriend (Johnny Wasbeek) aangemeld bij Laakkwartier. Het eerste jaar speelde ik nog in het eerste elftal van Laakkwartier maar in m’n tweede seizoen belandde ik in het tweede elftal en het derde jaar heb ik niet eens afgemaakt.
Het eerste jaar bij Laakkwartier begon heel goed voor mij. Ik zat bij het eerste elftal en heb ook toen het Zilverenbal toernooi gepeeld. In m’n tweede seizoen had ik de voorbereiding van het eerste meegemaakt maar toen kwam er een speler bij Laakwa terug die zonder de voorbereiding meteen op mijn plek werd gezet en ik op de bank terecht kwam. Ik moet wel eerlijk bekennen dat hij wel een betere voetballer dan mij was. Hierdoor ging ik aan mijzelf twijfelen en kwam ik zodoende in het tweede elftal terecht. Hierdoor ging ik steeds minder presteren waardoor ik in het derde jaar zelfs in het derde terecht kwam. Dat seizoen heb ik dan ook niet afgemaakt. Het jaar daarop werd Aad Mansveld trainer bij Laakkwartier en ik dacht in eerste instantie nog “nieuwe trainer nieuwe kansen” maar heb toen toch maar mijn lidmaatschap opgezegd.

De Adelaars

Ik was dus gestopt bij Laakkwartier maar op de zaterdag speelde ik nog steeds bij Rood Zwart’66. Ik werd toen door Mick Rijgersberg en Richard van de Steen gevraagd of ik bij hun bij De Adelaars kwam voetballen. Daar heb ik een hele mooie tijd mee gemaakt en vele jaren in het eerst elftal gespeeld met o.a Broertje(Gerard) Meuldijk (wat een goeie voetballer was hij), Bert Meuldijk, Cees Kouwenhoven, Eusebio de la Croes, Johnny Popering, Jan Joop en Toon de Graaf, mijn broertje Jochem Derks, Mark Muzzo, Ebby Serbony en Willem Riepe (geweldige keeper). Met deze spelers ben ik een paar keer kampioen geworden en gepromoveerd. Toen ik 44 jaar was ben ik gestopt met voetballen door spelverruwing. De spelvreugde en gezelligheid van vroeger was er niet meer dat vond (vind) ik jammer want voetbal is nog steeds de mooiste sport die er is.

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Mij favoriete plek was op de back positie. Ik vond het altijd wel mooi om een speler uitschakelen.

04. Wat was je voor een voetballer?
Ik was een harde werker voor het team, dus een echte teamspeler zeg maar.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden?
Natuurlijk de kampioenschappen en de promoties met De Adelaars, maar vooral ook de wedstrijden met Rood Zwart’66. In de jaren 70 en 80 wilde iedereen wel tegen ons voetballen. Vooral de wedstrijden tegen Sylvaboys waren top wedstrijden. We hadden zelfs een jaar dat we alle wedstrijden en toernooien wonnen.

06. Dieptepunt?
Dat was mijn allereerste wedstrijd in het eerste elftal van ESDO onder trainer John Rietveld. Ik stond rechtsback en bij een vrije trap rand 16 meter maaide ik over de bal heen waardoor die zo ons doel inrolde. Ik vroeg meteen om een wissel maar ik moest van John blijven staan en mijn wedstrijd uit spelen.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Johan Cruijff, de beste voetballer ooit van Nederland. Mijn idool.

08. Wie was jouw beste trainer?
John Rietveld

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Voetbalvrienden of kennissen, het is maar hoe je ze noemt. Ik ben jarenlang postbode in Rijswijk geweest en dan kom je iedere dag wel een bekende voetballer van vroeger tegen, zeker toen ik rondom de Bogaard de post liep. Zo kwam ik bijvoorbeeld Willem Steenwijk tegen en dan hebben we het gelijk over ons mooie ESDO verleden

10. Wie was jouw beste tegenspeler (van welke club) ooit?
Toen zaterdag’s bij Rood Zwart’66 speelde ben ik ongetwijfeld heel wat goede voetballers tegen gekomen zoals Johnny en Henna Grunholz. Al die andere namen ben ik inmiddels vergeten. Dat geldt overigens ook toen ik bij Bar de Schuur op het Eldorado voetbaltoernooi op het Laakkwartier veld voetbalde. Daar deden ook allemaal toppers uit de Haagse voetbalhistorie aan mee.

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Het oude voetbalshirt van ESDO om dat ik in mijn jeugd jaren elke zondag naar het eerste ging kijken naar spelers als Jan Lobel, Jacob Brik, Jan Toepoel en hoopte dan dat mijn vader trots op mij zou zijn als ik ook eenmaal in het eerste elftal van ESDO kwam te voetballen.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Toch ook die van ESDO, omdat ik in mijn jeugd jaren er mooie herinneringen er van heb overgehouden. Wat ik me nog goed kan herinneren is dat ik als kleine jongen in de koude wintermaanden met mijn vader mee ging naar de training de spelers na afloop van de training in de kantine rond de zwarte potkachel gingen zitten om warm te worden en vervolgens prachtige verhalen vertelden. Geweldig vond ik dat toen.
Ook de kantine van De Zwarte Schapen vond ik ook altijd heel gezellig. Met al die oude spullen hadden zij het daar heel gezellig gemaakt.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Nee niet echt meer. Toen ik eenmaal gestopt was bij De Adelaars ben ik nog wel bij het eerste wezen kijken. Dat was toen een Turks elftal geworden dat heel goed voetbal speelden. Dat team kwam zelfs heel ver in de Haagsche Courant Cup en werd pas in de halve finale uitgeschakeld door het grote Kranenburg. En ik ga wel eens bij mijn twee zonen kijken. Mijn oudste zoon voetbalt bij KSD-Marine in een lager elftal en de jongste speelt ook in een lager team en traint een jeugdteam bij Semper Altius.

14. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?
Beste keeper voor mij was Leo Vis

De beste tien voetballers voor mij waren:
Jan Lobel
Mick Rijgersberg
Hans Roos
Theo Mulder
Broer (Gerard) Meuldijk
Paul Simonis
Wim Steenwijk
Tonnie Timmers
Mark Muzzo
Ebby Serbony

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Achteraf had ik bij ESDO niet zo snel weg moeten gaan en de confrontatie aan moeten gaan en vechten voor mijn plekje in het eerste elftal. Maar ja, ik was toen nog jong. Het zelfde geldt ook bij Laakkwartier, ik had niet moeten gaan twijfelen aan me zelf.
En met Rood Zwart’66 heb ik echt gewoon een gouden tijd mee gemaakt. Iedereen wilde winnen van je want we waren toen een begrip in Den Haag.

Willem Derks
29-05-2022