01. Naam?
Wim (Willem) Boere
Wat een heerlijke nostalgische voetbalfoto van de wedstrijd Texas DHB tegen HVV uit lang vervlogen tijden. In een scrimmage voor het doel van keeper Frans Pronk (Texas DHB) zien we vele bekenden waaronder voetballer Wim Boere (in het midden bij de bal).

02 A. Bij welke club(s) gevoetbald?
Op 9-jarige leeftijd begonnen bij v.v. Maasstraat. In die tijd mocht je pas op 10-jarige leeftijd op voetbal maar bij Maasstraat deden ze niet zo moeilijk.
Hvv Laakkwartier (van mijn 10e tot en met 17e jaar)
Rvv Rijswijk
Texas DHB

02 B. Bij welke club(s) trainer geweest?
Dynamo’67
Texas DHB
TEDO
BTC
Cromvliet
SVV amateurs (op aandringen van Dick Advocaat)
Laakkwartier
HMSH
Delft

03. Wat was je favoriete positie in het veld?
Centraal op het middenveld
Wim (in het doel) als speler van Rvv Rijswijk

04. Wat was je voor een voetballer?
Een erg gedreven voetballer, balvast met een goede techniek en goed overzicht.

05. Je absolute hoogtepunt in je voetbalverleden? (qua voetballer en trainer)
Als voetballer;
Dan kies ik voor de promotie naar de zondag 3e Klasse KNVB met Rvv Rijswijk in seizoen 1976-1977
Rijswijk 1, seizoen 1977-1978 (?) Staand v.l.n.r. ??, Hans Remmerswaal, Theo te Slaa, Frans Bronsgeest, Wim Staargaard, Frits de Lange, Wim Boere, Kees van Gemert en Brandwijk. Zittend Jaap Ramsteijn, Ron de Boer, Joop van Beek, Peter Godschalk, Ben Rijgersbergen en Loek van Driel

En toch ook wel mijn overgang naar Texas DHB waar ik in principe de opvolger moest gaan worden van de legendarische Leen de Graaf. Wat heb ik bij deze club mooie tijden meegemaakt met o.a. Karel Oosterbaan en Willem Steenwijk.

Als trainer;
Met Cromvliet in seizoen 1993-1994 kampioen van de zondag 4e klasse C
Wim Boere (staand geheel rechts) als succesvolle trainer van Cromvliet

En dat ik door SVV uit Schiedam werd gevraagd om daar trainer te worden. Die toen nog betaalde voetbalorganisatie wilde destijds ook met een amateurtak beginnen en kwamen toen, via SVV trainer Dick Advocaat, bij mij terecht om dit op te gaan zetten. Ik heb toen twee jaar lang in de keuken van de bvo van SVV met o.a. Dick Advocaat, Wim Jansen en Peter van Velzen. Echt een zeer leerzame tijd gehad daar.

06. Dieptepunt?
Als voetballer heb ik eigenlijk nooit een dieptepunt gekend. Ben eigenlijk ook nooit ernstig geblesseerd geweest.
Maar als ik dan toch iets moet noemen; ik ben ooit op de trainerscursus de klas uitgestuurd door de legendarische Piet de Zoete. In een klas met o.a. Leen de Graaf, Ton Boevink en Karel Waanders vroeger cursusleider De Zoete aan mij of ik iets kon vertellen over de hamstrings. Ik dacht toen lollig te zijn door te antwoorden dat die volgens mij op mijn bruiloft hadden gespeeld. Man, wat was die Piet de Zoete kwaad zeg en ik moest mij gelijk melden bij Piet Molier op de IJzerwerf. Ik was bang dat het meteen over en uit was wat betreft mijn trainersdiploma maar gelukkig is achteraf nog alles goed gekomen.

Als trainer;
Dat mijn contract bij Hvv Laakkwartier niet werd verlengd. Dat zag ik toen helemaal niet aankomen want ik vond dat we goede resultaten boekten. Laakkwartier was toch wel zo’n beetje mijn club want daar was het voor mij eigenlijk allemaal begonnen. Ik ben toen vervolgens naar Dvv Delft gegaan.

07. Welke naam komt er direct bij je naar boven als je aan je voetbalverleden denkt?
Dat zijn een aantal namen zoals Ron te Slaa, Karel Oosterbaan en Leen de Graaf. Stuk voor stuk zeer getalenteerde voetballers, Ron bij Rvv Rijswijk en Karel en Leen uiteraard bij Texas DHB.

08. Wie was jouw beste trainer?
Theo Godschalk, wat een wereld man. Door hem maakte ik ook mijn overstap van Rvv Rijswijk naar Texas DHB. Maar ook van Frits de Lange (bij Rvv Rijswijk) en Rob Baan (Haagse Jeugd t/m 14 jaar) heb ik erg veel van geleerd.
Wim (staand geheel links) als voetballer bij het sterrenteam van Texas DHB (foto van Richard Groenstege)

09. Nog vrienden over gehouden uit je voetbaltijd?
Vrienden is een groot woord maar wel hele goede kennissen. Zo heb ik nog regelmatig contact met een aantal oud spelers van Texas DHB en mijn oude “buurman” in ’s-Gravenzande Patrick Fieret.

10. Wat is als voetballer en als trainer je meest memorabele wedstrijd?
Als voetballer de wedstrijd Oranjeplein tegen Rvv Rijswijk. Oranjeplein was het hele seizoen oppermachtig en had zodoende nog geen wedstrijd verloren. Op 16 april 1977 kon Oranjeplein bij winst in de thuiswedstrijd tegen Rijswijk al kampioen worden van de 4e Klasse B. De club van trainer Bertus van Spronsen kwam met het voorstel om deze kampioenswedstrijd tegen Rijswijk op het Laakkwartier-terrein te laten spelen om zoveel mogelijk mensen daar getuige van te laten zijn en Oranjeplein zodoende in de etalage te plaatsen. Meer dan 3000 toeschouwers zagen een zeer spannende wedstrijd die uiteindelijk eindigde in een gelijkspel (1-1). Hierdoor moest de champagne bij Oranjeplein nog een weekje onder kurk blijven.

Als trainer;
In seizoen 1988-1989 de wedstrijd TEDO – Laakkwartier. In een bloedstollende competitie om het kampioenschap stonden zowel TEDO, VIOS als Laakkwartier, met nog 3 wedstrijden te gaan, gelijk aan kop. Wat waren er veel toeschouwers aanwezig op het TEDO en wat een entourage! TEDO leefde als nooit te voren maar moest uiteindelijk toch het onderspit delven want de formatie van trainer Aad Mansveld werd kampioen

11. Wat vind je het mooiste voetbalshirt uit de Haagse voetbalhistorie?
Dat rood-groen shirt met witte mouwen van SVV uit Schiedam. In Den Haag uiteraard het originele rood-zwarte Hvv Laakkwartier shirt met witte mouwen, witte broek en witte kousen.

12. Wat vind (vond) je de gezelligste kantine in de Haagse regio?
Het zijn de mensen die een kantine gezellig maken, nou ik kan je dan vertellen dat de kantine van Texas DHB aan de Duinlaan beregezellig was.
Maar ook de kantine van Rvv Rijswijk was gezellig, dat bepaalde onze generatie wel.

13. Heb je nog iets met het voetbal in de Haagse regio?
Jazekers, ik ga vaak kijken bij mijn zoon Robbie bij sv Houtwijk en bij mijn kleindochter die bij sv Loosduinen in de onder de 11 jaar speelt.
Seizoen 1980-1981

14 A. De beste keeper en tien beste voetballers waarmee je ooit hebt samen gevoetbald?

Beste keeper; dat zijn er twee!
Gerard Weber bij Rvv Rijswijk en Aad Buitendijk bij Texas DHB.

Spelers;
Ben Rijgersbergen (Rvv Rijswijk)
Wim Staargaard (Rvv Rijswijk)
Jan Linkerhof (Rvv Rijswijk)
Paul Smit (Rvv Rijswijk)
Ron te Slaa (Rvv Rijswijk)
Leen de Graaf (Texas DHB)
Bennie de Roode (Texas DHB)
Karel Oosterbaan (Texas DHB)
Fred Prosman sr (Texas DHB)
Pablo Plak (Texas DHB)
Willem Steenwijk (Texas DHB)
Peter Smit (Texas DHB)
Leen Rog (Texas DHB)
Wim Zwarts (Texas DHB)

14 B. De beste keeper en tien beste voetballers die je als trainer hebt meegemaakt?
Nou ook bij deze vraag worden het er iets meer hoor ….

Beste keepers;
Koos Brochard (BTC)
Dick van der Meer (Laakkwartier)

Beste spelers;
Henk Baggerman (BTC)
Rinus Vale (BTC)
René Vreeswijk (BTC)
Rinus van der Mark (TEDO)
Geer van Delft (TEDO)
Cees Lazerom (TEDO)
Wim Lazerom (TEDO)
Marcel Paternot (TEDO)
Robbie Boutier (TEDO)
Cees Vernee (TEDO)
Stef Huzarek (SVV)
Frans Bouman (SVV)
Jan Keus (Cromvliet)
Patrick Lodder (Cromvliet)
Tommy Wiegman (Cromvliet)
Maurice Kasius (Cromvliet)

15. Wil je nog ergens op terugkomen wat betreft je voetbalverleden?
Wat mij als voetbaltrainer pas opviel dat was dat iedere club waar ik onder contract stond gedreven bestuurders bezat, zoals Bram Poons bij Laakkwartier en Frans Eikenbroek bij SVV. Zij waren achter de schermen altijd voor mij bezig.

Ja en verder; ik sta mij langs het veld nog wel eens te verbazen dat er momenteel tijdens een wedstrijd zo weinig respect en verdraagzaamheid meer is voor de tegenstander. In mijn tijd als voetballer haalde juist het respect voor mijn tegenstander het beste bij mij naar boven.
Tot slot;

Nu ik deze vragenlijst voor jullie website op mijn gemakje heb ingevuld komt alles weer bij mij naar boven. Al dagen denk ik ineens weer terug aan mijn prachtige voetbalperiode als voetballer en als trainer. Ik besef nu pas dat als ik hier alles teruglees het een enorme indruk op mij maakt.

Wim Boere
22-02-2023