De historie van Hvv De Ooievaars mag nooit verloren gaan. Zeker het feit dat, toen de Tweede Wereld Oorlog in Nederland uitbrak, de specifiek Joodse voetbalvereniging “De Ooievaars” een bruisende club was die over negen elftallen beschikte. Toen de oorlog in 1945 was afgelopen waren er van alle leden nog slechts vier over. Alle overige leden waren door de Duitsers vermoord.

Jaren later werd er ter nagedachtenis aan al die overleden van Hvv De Ooievaars een gedenksteen gemaakt en werd er jaarlijks stil gestaan bij deze enorme tragedie. Toen de Hvv De Ooievaars in 1985 ophield met bestaan verbleef de gedenksteen lange tijd in de HSV-kantine in Kijkduin.
Toen de Haagse Scheidsrechters Vereniging haar complex bij Kijkduin moest verlaten verdween tegelijk de Hvv De Ooivaars gedenksteen.

Vele mensen vroegen zich de laatste jaren af waar deze was gebleven en men vreesde dat de gedenksteen was weggegooid.
Na intensief speurwerk de laatste weken van Bram Poons en Wim van den Berg is de gedenksteen dan toch gevonden. Bij de verhuizing van de HSV uit Kijkduin wist namelijk René den Hartogh de gedenksteen van de ondergang te redden door hem mee te nemen naar huis.

Op vrijdag 30 oktober 2020 kwam René den Hartogh persoonlijk de Hvv De Ooievaars gedenksteen bij mij afgeven omdat hij, en ook Bram Poons, vond dat deze in het museum op de juiste plaats terecht komt.
Ik ben hierdoor zeer vereerd en uiteraard krijgt de gedenksteen een mooie plek in het museum.

Omdat we nooit mogen vergeten…….

Rob Pronk