Artikel uit het Algemeen Dagblad van vrijdag 19 december 2014
Boek van Rob Pronk over de geschiedenis van het Haagse voetbal stemt weemoedig
Naast een populaire website en een voetbaltoernooi van niet meer bestaande voetbalclubs, waar jaarlijks duizend bezoekers op afkomen heeft Rob Pronk (50) nu ook een boek over de Haagse Voetbalhistorie samengesteld. Van Malieveld tot Melis Stokelaan is een nostalgische reis vol foto’s, anekdotes en verhalen door de rijke geschiedenis van het Haagse voetbal.
Kort geleden fietste Rob Pronk weer eens in de driehoek Buurtweg, Waalsdorperlaan, Landscheidingsweg. Met zijn fototoestel binnen handbereik passeerde hij de complexen waar ooit roemrijke clubs als ESDO, De Jagers, Paraat VDS, Oranjeplein of Marathon hun thuishonk hadden. Pronk: ,,De oude kleedkamers van VDS staan er nog wel net als de kantines van Postalia en ESDO maar dat is het wel zo’n beetje. Ik vond nog wel een oud straatnaambordje van de Buurtweg. Daar heb ik een foto van gemaakt. Stilaan verdwijnen de tastbare herinneringen steeds meer uit het gezichtsveld. Best triest.” Zeven jaar geleden maakte de Scheveninger dezelfde fietstocht. Toen hij thuiskwam werd hij overmand door nostalgische gevoelens. Hij besloot dat de herinneringen aan vroeger niet mochten verdampen. Het was de opstart van zijn populaire website www.voetbalhistorie.nl. Daarnaast organiseert hij sinds vijf jaar op het complex van VUC het toernooi van verdwenen voetbalclubs. Een happening wat zich mag verheugen op de aanwezigheid van meer dan duizend toeschouwers en vijftig deelnemende clubs. ,,Er is in Nederland geen stad te vinden waar de voetbalhistorie zo zeer leeft als in Den Haag. Ik merk die weemoedige gevoelens bij mezelf ook. Het was vroeger veel gezelliger. Ik speelde bij SV’35 en na de training gingen we op donderdagavond en zaterdag na de wedstrijd met z’n allen de kroeg in. Elke club had zo zijn eigen stamkroeg. Dat heb je nu bijna niet meer. De saamhorigheid was veel groter.”
Dat er ooit een boek onder zijn naam zou verschijnen had hij nooit durven denken. ,,In oktober werd ik door Chris Willemsen (oprichter Nederlandse Sportboeken Club) )benaderd. Hij wist dat ik een enorme hoeveelheid foto’s heb verzameld en kwam met het idee om een selectie uit die foto’s te maken en daar een verhaaltje bij te schrijven. Er staan 145 foto’s met teksten in het boek. De bedoeling is dat er komend jaar een tweede deel verschijnt. Al wil ik daar niet te hard mee van stapel lopen. Laten we eerst maar eens kijken of dit eerste deel bij de mensen aanslaat. Voorlopig zijn de reacties louter positief. Ik ben nu bijna acht jaar bezig met de Haagse Voetbalhistorie in kaart te brengen en zie de totstandkoming van dit boek zeker als bekroning daarvan.”
De eerste foto in het boek is voor Rob Pronk meteen de meest dierbare. ,,Te zien zijn twee teams die een wedstrijd spelen op Het Malieveld. Daar waar de voetbalgeschiedenis van Den Haag is begonnen. De herkomst is onbekend. Vermoedelijk gaat het om een wedstrijd van HVV. Het is met afstand de oudste foto uit mijn collectie. Hij moet bijna wel van voor 1896 zijn.” Het boek van Malieveld tot Melis Stokelaan is een nostalgische eregalerij van bekende Haagse voetballers als Wim Tap, Hennie den Engelse, sportcomplexen al of niet in vervallen staat maar ook nostalgische wedstrijdshirts en clublogo’s ontbreken niet. ,,Via twitter en Facebook krijg ik heel veel vragen van mensen of er iets van hun club in dit boek staat. Vele moet ik teleurstellen want het is echt onmogelijk om de gehele Haagse voetbalgeschiedenis in beeld te brengen. Dat lukt mij zelfs niet eens via de website. Simpel weg omdat lang niet van alle verdwenen clubs informatie is te vinden.” Hij draait zich om van zijn stoel en haalt uit een van zijn vele archiefdozen een stapeltje papier tevoorschijn waarop meer dan drie honderd verdwenen clubs van voor de oorlog bij elkaar zijn verzameld door Rob van der Vegt een trouwe medewerker van de website. ,,Ik weet niet of ik deze ook nog eens op de website plaats. Het is allemaal al bijna niet meer bij te houden zoveel als er op mij afkomt. Maar opmerkelijk materiaal is het wel. Hier kijk eens. Tussen 1936 en 1938 speelde er zelfs een Ajax in Den Haag. Wegens wanbetaling is die club uit de competitie genomen.”
Van Malieveld tot Melis Stokelaan kost 18,95 euro en is te bestellen via www.nederlandsesportboekenclub.nl
Op speciaal verzoek van het Algemeen Dagblad stelde Rob Pronk zijn favoriete nostalgische elftal samen. ,,Ik had misschien wel vijf favorieten elftallen kunnen samen stellen maar heb uiteindelijk gekozen voor spelers uit de jaren 90 en 2000.
Doel: Stef Ekkel van Scheveningen zondag. Zo gek als een deur maar wat was hij goed.
Verdediging: Gilbert Taument (Tonegido), John van Otterloo (Haaglandia), Ron Cramer (Scheveningen zaterdag), Ron de Vos van Steenwijk (o.a. Wilhelmus) en). ,,Ik zou zeggen, spitsen van de tegenpartij…. prettige wedstrijd.”
Middenveld: Bert Dusbaba (o.a. ODB en Kranenburg). Sierlijke voetballer die veel meer uit zijn carrière had kunnen halen. Marcel Koning (HBS) en John Blok (Scheveningen zaterdag) zijn beide zeer belangrijk geweest voor de opmars van hun club.
Aanval: Harry de Haas (Tonegido). Scoorde altijd en overal, Ed Haring (DEVJO), kwam altijd wat blufferig over maar maakte het altijd waar en Edwin Grünholz (Kranenburg). Zo’n publieksvoetballer keert volgens mij nooit meer terug op de Haagse velden.
Dave Grondel
19-12-2014