Mijn allereerste schriftelijke interview voor onze website was ooit in het jaar 2008 met Ome Jan Doorschodt. Na het overlijden en de crematie van Ome Jan plaatsen we dit interview weer voor even terug op onze site.

Sinds de start van onze site had ik al een aantal tips mogen ontvangen dat we eens “Ome” Jan Doorschodt moesten interviewen. Iedereen in onze regio weet wie “Ome” Jan Doorschodt is of heeft wel eens van hem gehoord. Ook ik had veel over “Ome” Jan gehoord en ik wist dat hij altijd bij ODB zit maar heel eerlijk, ik had hem nog nooit ontmoet.
Via Hans Groos van ODB ben ik in contact gekomen met Ome Jan en zodoende heb ik een afspraak voor een interview bij hem thuis gemaakt.
Een donderdagavond leek mij wel een geschikte avond. Goed ik moest wel mijn voetbaltraining ervoor laten schieten maar dat had ik hier wel voor over. En ik had bovendien daardoor wel even alle tijd voor een interview want een interview met “Ome” Jan Doorschodt dat doe je niet eventjes in een uurtje.

Foto Ome Jan Doorschodt - kopie

Eenmaal bij zijn huis te zijn aangekomen en kennis gemaakt te hebben begon Ome Jan te vertellen. Het was net of ik direct in een tijdmachine terecht kwam en ineens waande ik me in de Boekhorststraat 151 voor sigarenwinkel Doorschodt. Ik zie dat mensen zomaar de winkel binnen lopen voor een sociaal praatje met Ome Jan of tante Riet. Een andere klant vraagt; Ome Jan heb je nog een kaartje voor mij van de wedstrijd van Feijenoord zondag? Ga ik voor je regelen was het antwoord van Ome Jan. Er was geen nee te koop in de winkel en alles ging er zo gemoedelijk aan toe. Drie uur na sluitingstijd waren er nog klanten binnen voor dat sociale praatje of zomaar gezellig “handje raden”.

We vliegen verder in de tijd en wat komen we onderweg toch veel voetbalverenigingen in Den Haag tegen. We zien o.a de Bedrijfsvoetbalbond, de Kantoorvoetbalbond en de Katholiekenvoetbalbond waarbij de kapelaan steevast elke wedstrijd van o.a VVP en RAVA aanwezig was.

We zetten de tijd een stukje vooruit en we zien Ome Jan in San Siro juichen toen Feijenoord in 1970 tegen Celtic de Europacup 1 won. Ja daar was Ome Jan natuurlijk ook bij want Feijenoord is toch zijn club.

De tijd vliegt voorbij. We passeren de boksgala’s die Ome Jan altijd organiseerde, John Bolman die Ome Jan nog steeds vadertje noemt, de velen oorkondes die hij heeft mogen ontvangen, de befaamde ODB stropdassen, het hele grote spandoek wat hij voor de deur zag hangen toen hij ’s ochtends op zijn 80e verjaardag de gordijnen open deed (door ODB geregeld) en ineens zitten we weer in het jaar 2008 waar we vanuit de huiskamer de lichtmasten van ODB zien branden.

Prachtig al die verhalen over vroeger, daar doen we het in principe allemaal voor en dit bevestigt nogmaals dat zo’n site over de Haagse voetbalhistorie een goede keuze is geweest. Die verhalen over vroeger die je van mensen zoals Ome Jan hoort zijn stukken mooier en boeiender dan als dat je zo iets uit een jubileumboekje of iets dergelijks leest. Wat hebben deze mensen toch veel mee gemaakt en wat hopen wij met z’n allen nog veel schitterende oude verhalen van ze te horen en hier te lezen.

Drie uur lang heb ik al die verhalen van Ome Jan aangehoord, de tijd vloog voorbij en wat mij betreft had het nog wel langer mogen duren.
Ome Jan bedankt!

Rob Pronk
28-02-2008