Het was het laatste seizoen van Cees Hage als trainer bij Wilhelmus en de Voorburgers speelden een uitstekend seizoen. Tussen VUC, DRL en Wilhelmus werd het een bloedstollende strijd om het kampioenschap. Met nog twee competitieronden voor de boeg stonden Wilhelmus en VUC met 26 punten uit 20 duels bovenaan de ranglijst van de 2e Klasse A. DRL volgde met slechts één punt minder.

Op maandag 3 april 1972 (Tweede Paasdag) stond de onverbiddelijke topper VUC-Wilhelmus op het programma. Nog voor aanvang van deze kraker in het Haagse amateurvoetbal wreef de penningmeester van VUC, de heer Joop Balten, al in de handen want ruim 5.000 toeschouwers hadden de toegangspoorten aan Het Kleine Loo gepasseerd.
Het elftal van Cees Hage was in deze wedstrijd fysiek en conditioneel veel sterker dan VUC en won zodoende dan ook terecht met 0-1. De toen zo dikwijls verguisde Aad Winkels scoorde in de 68ste minuut het enige doelpunt van de wedstrijd en hiermee stond Wilhelmus met één been in de 1e Klasse van de KNVB. In de laatste competitiewedstrijd van het seizoen moest Wilhelmus thuis aantreden tegen middenmoter LFC uit Leiden. Omdat concurrent DRL nog steeds op één punt achterstand volgde moest er dus gewonnen worden.

De kampioenswedstrijd eindigde uiteindelijk in een anti-climax want Wilhelmus had een totale off-day en zodoende werd er met 0-2 verloren werd. Ontgoocheld verliet het talrijke publiek, waaronder de burgemeester van Voorburg, het zonovergoten terrein van Wilhelmus. Door het zeer verrassende verlies van Wilhelmus ging DRL er uiteindelijk met de titel vandoor.
Wilhelmus eindigde samen met VUC op een tweede plaats met 28 punten uit 22 wedstrijden en de doelcijfers 30-22.

In het daarop volgende seizoen lukte het Wilhelmus weer niet want de Voorburgers eindigde wederom op de tweede positie van de ranglijst van de 2e Klasse A.

In het seizoen 1973-1974 werd de zeer jonge Aad (Adri) de Mos trainer bij Wilhelmus.
Door de nieuwe invoering van een Hoofdklasse KNVB in seizoen 1974-1975 bij het zondagvoetbal konden dit seizoen de eerste vier clubs in het eindklassement naar de 1e Klasse van de KNVB promoveren. Het zou natuurlijk een geweldige prestatie zijn als Wilhelmus dit zou kunnen gaan realiseren. En de mannen van trainer Aad de Mos flikten het dan ook.

Van de 22 competitiewedstrijden wist Wilhelmus er 12 te winnen, 7 gelijk te spelen en werden er slechts 3 wedstrijden verloren. Met 31 punten, en een doelsaldo van 33 voor en 18 tegen, eindigde Wilhelmus op de eerste plaats van de 2e Klasse A en waren de Voorburgers zodoende automatisch gepromoveerd. De Voorburgers hadden echter de pech dat ook DHL in deze competitie 31 punten behaalde en zodoende moest er een beslissingswedstrijd komen tussen DHL en Wilhelmus wie zich uiteindelijk kampioen mocht gaan noemen. Helaas werd deze beslissingswedstrijd (op het terrein van Wilhelmus) met 1-0 beslist door DHL.

Rob Pronk
12-10-2018