Al vele jaren ben ik bezig om de unieke geschiedenis van het Haagse voetbal zo mooi en compleet mogelijk op de website haagsevoetbalhistorie.nl vast te leggen. Wanneer er dan in het jaar 2014 aan je wordt gevraagd om een boek te schrijven over de Haagse voetbalhistorie, dan zeg je natuurlijk vol trots ja!

Eind 2014 werd het boek ‘Van Malieveld tot Melis Stokelaan’ gepresenteerd. In een soort tijdmachine ging ik met bijzondere foto’s met daarbij leuke korte verhaaltjes door de Haagse voetbalhistorie heen. Het aantal reacties op het boek waren overweldigend en ik kreeg talloze complimenten van uiteenlopende mensen, jong en oud.

Vanwege het succes kwam de Nederlandse Sportboeken Club, die de boeken uitgeeft, al snel met de mededeling dat ik mocht gaan werken aan een tweede boek. Deel 2 over de Haagse voetbalhistorie kreeg de titel ‘Van De Adelaars tot De Zwarte Schapen’ mee en werd amper 6 maanden na deel 1 op 13 juni 2015 gepresenteerd. Ook deel 2, wederom met foto’s van hoge historische waarde, werd enthousiast ontvangen. Kortom, de twee boeken waren schoten in de roos en iedereen stelde alweer snel de vraag: ‘Wanneer komt deel 3…?’

Echter door allerlei oorzaken heb ik bewust wat gas terug genomen, mij meer gaan concentreren op de site en me dus niet meer zo bezig gehouden met een eventueel derde deel over de Haagse voetbalhistorie.

Begin februari 2016 is er, samen met de Nederlandse Sportboeken Club, dan toch besloten om te gaan werken aan deel 3 van het boek over de Haagse voetbalhistorie. Ik zal weer gaan duiken in mijn immense voetbalarchief, op zoek naar unieke foto’s van vroeger maar ook van recenter datum met een hoge historische waarde, aangevuld met leuke korte verhalen.

Foto’s van 10-jaar, 40-jaar of nog langer geleden laten een scala van voetbalverenigingen en mensen uit de Haagse voetbalhistorie aan je voorbij trekken. De foto’s hebben allemaal een eigen verhaal en ik ga proberen om dit weer allemaal in deel 3 zo mooi mogelijk weer te gaan geven. Dit vergt natuurlijk wel heel veel tijd, dus ik zou zeggen: heb nog even geduld, ik ben bezig…”

20150520_083703 - kopie

De boeken deel 1 en deel 2 over de Haagse Voetbalhistorie zijn in de regio Haaglanden te koop bij o.a. Van Stockum op het Spui of overal te bestellen, ook via Bol.com.

Rob Pronk