Eindelijk tijd voor iets anders!

Het coronavirus houdt aardig huis, de hele wereld verkeert in een crisis en vooral oudere mensen worden erg onzeker. Het wordt van kwaad tot erger en de mensen met een ‘risicofactor’ zijn inmiddels aan huis gekluisterd.
Als het aantal besmettingen in dit rappe tempo doorgaat dan volgt er ook in Nederland een totale ‘lockdown’ en mag bijna niemand meer de deur uit. Vele mensen raken hierdoor nu al in paniek want wat moet je nu toch de hele dag thuis doen?

Veel mensen komen straks dus ineens van het ene uiterste in het andere, oftewel van een druk en gejacht leven tot in alle rust thuis. ‘Back to basic’ zou ik zo zegen want dit was vroeger niet anders. Even helemaal tot rust komen en niet meer van alles nalopen. Heerlijk toch?

Ineens krijgen mensen tijd voor iets anders. Ik merk dit al op social media want ik zie ineens de één na de ander foto’s van vroeger posten. Met andere woorden, blijkbaar is men, uit verveling, de zolder / kelder ingedoken om op zoek te gaan naar die oude voetbalfoto’s van weleer.
Kijk, daar word ik nu weer heel vrolijk van. Toch nog een lichtpuntje in deze donkere tijden want ik weet gewoon dat er op vele zolders / kelders in de Haagse regio nog een schat aan Haagse voetbalhistorie moet liggen.

Bij het zien van die oude foto’s word je ineens wel geconfronteerd dat het leven wel erg snel gaat. Je beseft ook ineens dat het in die tijd het er allemaal veel gemoedelijker aan toe ging. Haast bestond er in die tijd volgens mij nog niet.

Ik moet dan gelijk denken aan het prachtige anekdote van Roel Zandbergen uit de tijd van zijn autobanden winkel in de Koningstraat. Half voetballend Den Haag kwam daar langs voor een praatje voetbal. Nee je moest daar geen haast hebben als je voor een nieuwe autoband kwam.
Of aan de sigarenwinkel van ome Jan Doorschodt in de Boekhorststraat 151, waar vooral op maandagochtend vele voetballers langskwamen om over hun wedstrijden te spreken. Wat moet dat gezellig zijn geweest lijkt mij en waren deze tijden er nog maar.

Voorlopig de komende tijd geen voetbal dus laten we met elkaar afspreken dat iedereen die zich thuis verveelt weer eens de zolder / kelder induikt op zoek gaat naar die oude foto’s en krantenknipsels. Die schat aan Haagse voetbalhistorie moet maar weer eens boven water komen.

Rob Pronk
19-03-2020