Dit is het trieste verhaal van Mendres Yegen, één van de drie kinderen van mijn nichtje Alice en haar man Mo. Mendres is van kleins af aan bezeten van voetballen en is één van die miljoen jongetjes hier in Nederland die een droom heeft! Die droom is profvoetballer worden!

Op 5-jarige leeftijd mocht Mendres dan eindelijk op voetballen en zijn ouders besloten hem lid te maken van het Rijswijkse Haaglandia. Hij geniet op de training en bij de wedstrijden en al snel blijkt dat Mendres over aardige voetbalkwaliteiten beschikt. Zou zijn droom dan toch uitkomen?
Met zijn team, o.l.v. trainer John van Otterloo, werden de afgelopen jaren vele prijzen gewonnen. De sfeer onderling was uitstekend en je zag hem, maar ook zijn medespelertjes, steeds beter worden.

FB_IMG_1472454209494

Aan het einde van het seizoen 2015-2016 kwamen de bekende strubbelingen tussen de gemeente Rijswijk en het bestuur van Haaglandia. Niet alleen bij de familie Yegen, maar bij heel veel ouders van de kinderen die bij Haaglandia voetbalden, groeide de onzekerheid. Moest hun kind nou naar een andere club op zoek of bleef Haaglandia wel bestaan?
Op 24 mei 2016, enkele weken voor het verstrijken van het overschrijvingstermijn, kwam dan toch het verlossende woord! Wethouder Nicole Dierdorp maakte bekend dat Haaglandia een ‘overbruggingsjaar’ kreeg. In de verklaring van 24 mei j.l. gaf wethouder Dierdorp aan dat de voornaamste reden was dat de velden van het Prinses Irene Sportpark niet leeg kwamen te staan en dat de jeugd in Rijswijk de kans moet krijgen om te blijven sporten (voetballen). Prachtige woorden dus!

Haaglandia bleef sowieso dus nog een jaar bestaan en kon zodoende ook in het seizoen 2016-2017 gebruik maken van het Prinses Irene Sportpark. Een hele opluchting voor Haaglandia maar vooral voor de ouders van de circa 550 jeugdvoetballertjes. Talentje Mendres bleef dus bij Haaglandia en kwam dit seizoen in de E1 (onder de 11 jaar) terecht en ging zodoende in de Hoofdklasse 9 tegen 9 voetballen. Knappe prestatie toch van een jongen die op woensdag 24 augustus j.l. zijn tiende verjaardag vierde.

FB_IMG_1472454334272

Juist toevallig op die dag besloot de gemeente Rijswijk alsnog de stekker uit Haaglandia te trekken en konden de ouders van Mendres hem op zijn verjaardag mededelen dat hij niet meer mag trainen en voetballen bij Haaglandia. Mendres is op die dag zijn kamer bijna niet meer uit geweest en moest regelmatig huilen.

De ouders van Mendres waren natuurlijk ook in paniek. Wat nu? Waar moet hij nu gaan voetballen? Hoe moet hij zich nu verder gaan ontwikkelen?
Vanaf donderdag 25 augustus zijn ze druk bezig om Mendres bij een andere club, op een zelfde niveau (E1 Hoofdklasse) onder te brengen. Nu inmiddels vier dagen later is dat nog steeds niet gelukt en het gaat ook niet lukken want alle jeugdselectieteams zitten al vol. Mendres zou eventueel wel naar een voetbalclub kunnen waar het niveau enkele klassen lager ligt.

Gemeente Rijswijk, is er ook dan niet één iemand bij jullie die aan al die kleine voetballertjes heeft gedacht. Voetballertjes die allemaal wekelijks Ronaldo of Messi willen zijn?
Waarom werd er bij de uitspraak van 24 augustus medegedeeld dat de gemeente Rijswijk de kinderen niet aan hun lot zouden overlaten? De familie Yegen heeft niets van jullie gehoord hoor, krijgen totaal geen hulp. De voetbalvereniging Haaglandia biedt wel de helpende hand aan maar loopt ook tegen een muur op want de meeste voetbalclubs nemen namelijk geen spelertjes meer van buitenaf aan omdat alle selecties bij die clubs al gemaakt zijn.

Helaas, het is nu te laat! Mendres heeft vandaag besloten dat hij nooit meer gaat voetballen. Het plezier is weg en zijn voetbalvriendjes is hij kwijt.

Lang leve dus ‘de grote mensen’ politiek. Eerst dus verkondigen dat de plusminus 550 kinderen dit seizoen bij Haaglandia konden blijven en dan vlak voor aanvang van de competitie die jongens het plezier van het voetballen ontnemen.

Heel politiek Rijswijk, jullie moeten je schamen! Over de rug van 550 voetballertjes is er een heel vies spelletje gespeeld. Beste Nicole Dierdorp, het Prinses Irene Sportpark staat nu wel leeg, en de jeugd in Rijswijk krijgt nu niet de kans om te blijven sporten! Dat waren dus weer mooie kreten van u op 24 mei 2016. Wat zat u nou dwars dat kostte wat kost Haaglandia toch moest verdwijnen? De schulden? Die schulden waren er op 24 mei 2016 ook al dus waarom eerst beloven dat de club een ‘overbruggingsjaar’ krijgt en dan vlak voor aanvang van het seizoen de club opheffen.

U en heel politiek Rijswijk bedankt namens Mendres en al die andere 549 voetballertjes van Haaglandia.

Rob Pronk
www.haagsevoetbalhistorie.nl