In november vorig jaar zette Dan van Aken een simpel bericht (met een prachtige foto van Laakkwartier-Spoorwijk uit de jaren 60) in de populaire groep op Facebook ‘Den Haag uit je jeugd’ (meer dan 24.000 leden!). Hij meldde dat hij zelf bij Rijswijk, VUC en Spoorwijk had gevoetbald en vroeg aan anderen: waar hebben jullie gespeeld?

Het regende reacties, tot op de dag van vandaag. Honderden. Meer dan duizend inmiddels. Soms tikken de mensen simpel de namen van hun clubs in, maar vaak voegen ze een anekdote of herinnering toe. Ik vind het allemaal mooi. Nostalgie.

Ik steek er af en toe ook nog wat van op. Ik had bijvoorbeeld nog nooit van Felicitas gehoord. Ik dacht dat er Celeritas mee werd bedoeld, maar dat is niet zo. Felicitas heeft echt bestaan en speelde volgens een volger ‘eerst bij Marathon en later op Ockenburgh’.

De vader van Leo de Jager, Leendert, had er ook gespeeld. Leo, tegenwoordig woonachtig in Breda en supporter van NAC (ieder mens doet weleens iets raars in zijn leven…) schreef een prachtige blog over zijn overleden pa. Mij werd daaruit onder meer duidelijk dat Felicitas veel meer wedstrijden verloor dan won, maar dat het er wel gezellig was.

Ook maar even bij de bonte verzameling van Rob Pronk op deze site gekeken en, uiteraard, Felicitas stond erbij. De club blijkt te zijn opgericht door mensen van de Vredestein Rubberfabriek. Er ontbreekt nog wel wat informatie. Wie weet nog meer te vertellen over Felicitas? Laten we vooral Rob helpen om zijn zeldzame naslagwerk van het door ons zo geliefde Haagse voetbal zo compleet mogelijk te maken.

Rob, heb je trouwens al iets van wethouder De Mos gehoord? Dat museumpje moet er komen!

Eén (zure) bezoeker van ‘Den Haag uit je jeugd’ vroeg zich af wanneer er nou eens een eind aan al die opsommingen van clubs komt. Nou, wat mij betreft nooit! Ik vind het heerlijk. Mensen die elkaar naar lange tijd weer treffen. ‘Ik kan me jou nog wel herinneren met je lange, donkere haren.’ En al is het alleen maar om die prachtige clubnamen van vroeger weer eens langs te zien komen. Bizon, Tamuvona…

Nog éen ding: natuurlijk was de clubliefde vroeger veel groter dan nu. Maar ook toen waren er – gezien de reacties – al voetballers die van vereniging naar vereniging hopten. Ik ben wel benieuwd wie in de hele Haage historie de meeste clubs heeft gehad. Ik denk Gerard Durand, of wordt zelfs hij nog overtroffen?

Ik hoor het graag. Misschien al op 25 augustus bij VUC. Daar gaan we lekker verder met het ophalen van al die heerlijke verhalen.

Hans Klippus
28-07-2018