Wie heeft vroeger als kind niet af en toe op een ijsvlakte of in een modderpoel gevoetbald? Momenten om nooit te vergeten. Je werd er hard van en dan lekker na afloop, stoer en voldaan, met z’n allen onder de warme douche.

Ook dat is helaas pure nostalgie.

Als het tegenwoordig een beetje koud of nat is, of ook maar dreigt te worden, dan gaat, ondanks het bespeelbare kunstgras, het jeugdvoetbal op de zaterdagmorgen niet door. Dan melden er ouders opgelucht en blij op facebook of twitter dat ze heerlijk op bed kunnen blijven liggen.

Tenenkrommend.

We maken watjes van onze voetballende jeugd. En daar kunnen de kinderen zelf niets aan doen. Denk je nou echt dat ze het, net als wij vroeger, niet leuk zouden vinden om, desnoods met handschoenen en een maillot (watje!) aan, op een besneeuwd veld te spelen, wasem uit je mond, druppel aan je neus?
Natuurlijk is dat leuk!

Het zijn vaak ouders die het niet leuk vinden. En soms zelfs trainers. Het zal best nog wel gebeuren, maar ik zie het bijna niet meer: teams die bij afkeuring of op een vrije zaterdag op het strand een balletje trappen, of op het parkeerdek van een in het weekend verlaten kantorenflat. Vroeger had je als jeugdlid van een voetbalclub nooit een zaterdag vrij. Er werd altijd voor een vervangende bezigheid gezorgd, weer of geen weer.

Belachelijk toch dat de KNVB sinds dit jaar bij de jeugd geen competitie in januari laat spelen? Er zijn er dit jaar dus ploegen die zes weken niet hebben gevoetbald, van half december tot eind januari. En toen er in februari en maart eindelijk wel weer een programma was vastgesteld, vielen er speeldagen uit. Want niet in januari was het weer soms echt slecht, maar in de maanden erna. Zonde van al die gemiste voetbalkansen.

Ik weet zeker dat veruit de meeste clubs willen dat er weer een programma in januari wordt vastgesteld. Nu zijn we met z’n allen wekenlang druk met het regelen van oefenpartijtjes om die gastjes ieder geval iets te laten doen. Stel toch voor januari gewoon competitiewedstrijden vast en er als er dan echt niet kan worden gespeeld, schuif je ze door.
Helaas trekt de KNVB zich weinig aan van de clubs. Ook in 2019 is de jeugd weer de hele maand januari vrij. Het is prettiger om de kinderen te laten voetballen als de temperatuur aangenaam is, is de uitleg van de mensen van de voetbalbond. Tuurlijk! Misschien is het nóg beter om alleen te laten spelen als het pakweg 15 graden of warmer is. Dan is de competitie al na een wedstrijd of tien gepiept en hoeven al die ouders ook niet heel veel zaterdagen al vroeg hun huis uit.

Hans Klippus
29 maart 2018