Op vrijdag 22 november j.l. was ik uitgenodigd voor een reünie bij UVS. De club viert in 2014 haar eeuwfeest. Zoals je mag verwachten bij een reünie werd het een feest van herkenning. Ik liep de spelers tegen het lijf waarmee ik tussen 1983 en 1986 met zoveel plezier en succes heb samengewerkt. In drie jaar tijd promoveerde UVS van de tweede naar de hoofdklasse. Met een stel ongelooflijk goede voetballers. Theo van Seggelen (Telstar) , Leendert de Goey (Sparta) Fred Filippo.(AZ’67), Bert Jansen (Sparta) en Ton Kamphues (FC Amsterdam) waren in die tijd gelouterde jongens met niet alleen een behoorlijke staat van dienst in het betaald voetbal. Ook maatschappelijk timmerde deze mannen aan de weg, Nog altijd overigens. Zo is Theo van Seggelen secretaris generaal van de internationale vakbond van profvoetballers (FIFPro). Daarmee hoort hij tot de grote heren in het internationale voetbal. Werken met deze goede spelers was zeker niet gemakkelijk aangezien zij altijd hun woordje wel klaar hadden. Op trainingen wilde zij de kantjes er nog weleens van aflopen maar tijdens de wedstrijden stonden zij er wel. En daar ging het mij uiteindelijk om. Ik genoot van het terughalen van de herinneringen en het viel mij op hoe druk het deze avond wel niet was. Ik realiseerde mij nog maar eens hoe speciaal mijn tijd bij deze club is geweest. UVS is een club van het kaliber Quick, HBS en HVV in Den Haag. Dit zijn verenigingen die zich niet laten leiden door de waan van de dag maar voeren een evenwichtig beleid. Of het sportief nu eens een paar jaar mee of tegen zit. Zij blijven de lijn volgen die zij hebben uitgestippeld. Daar kunnen een hoop clubs een voorbeeld aan nemen.

De trainers vallen weer als herfstbladeren van de boom

Waar ik echt helemaal niets van begrijp, en behoorlijk tegenstaat, is het steeds vroeger in het seizoen op gang komen van de zogenaamde trainerscarrousel. Al na tien wedstrijden begint het onrustig te worde in trainersland. Mij wordt door collega trainers wel eens gevraagd of ik niet een goed woordje voor hun kan doen bij een club omdat zij hogerop willen trainen. Ik geef deze trainers dan meestal het advies om met hun spelers een dakterras op te zoeken om daar met zijn spelers te gaan trainen. Dat de trainers al zo vroeg in het seizoen onrustig worden heeft natuurlijk te maken met de ontwikkelingen in het amateurvoetbal. Het aantal clubs neemt af en de trainersmarkt is overvol. Zij die het minst van zichzelf overtuigd zijn raken het snelst in paniek. Onzeker of zij volgend seizoen nog wel een club kunnen en mogen trainen. Het zijn niet alleen de sportieve aspecten die daarbij een rol spelen maar zeker ook de financiën. Geen club betekent toch ook minder inkomsten in het huishoudboekje. Wanneer je al na tien wedstrijden weet dat je aan het eind van het seizoen gaat vertrekken, al of niet gedwongen of op eigen verzoek, vraag ik mij af met welk idee de clubs en trainers eigenlijk aan het seizoen zijn begonnen. Wat moeten de leden en de buitenstaanders er wel niet van denken. Zijn al die mooie woorden tijdens de voorbereiding dan eigenlijk wel gemeend? Dan wordt er geen gelegenheid onbenut gelaten om te roepen dat de organisatie staat als een huis en rijdt de NS een treinwagon vol nieuwe spelers binnen. Waarbij diezelfde NS overigens twee maanden later weer een lege wagon langs laat komen om de gestopte en teleurgestelde spelers op te halen. Die overigens vaak weer, al of niet gedwongen, terugkeren naar hun oude club.

Trainersnieuws tijdens de Nieuwjaarsspeech

Voor mij hoorde het bij het charme van het amateurvoetbal dat clubs tijdens de Nieuwjaarsspeech onthullen wie de nieuwe trainer voor het volgend seizoen zal gaan worden. In de weken en dagen vooraf was het gissen geblazen welke trainer bij welke club op zal duiken. Dat gaf een nieuwjaarsviering een extra lading mee. De media volgde de nieuwjaarsrecepties op de voet. Er was immers nieuws te halen. Nu hebben de clubs half november begin december al een nieuwe trainer gecontracteerd. Wat heeft een voorzitter tijdens de nieuwjaarsreceptie dan meer te vertellen dan gelukkig Nieuwjaar en de drank is gratis? Dit allemaal geconstateerd en gelezen te hebben via de diverse media, ben ik benieuwd of er straks clubs en trainers zijn die mij weten te verassen. Het kritisch oog zal zeer scherp de gang van zaken blijven volgen. Melbi Raboen (29-11-2013)