Wie vanuit station Den Haag Holland Spoor de trein richting Rotterdam neemt, ziet al snel, vlak voor Rijswijk, een vervallen voetbalveld aan de linkerkant. Zichtbaar zijn nog de gele omheining en de dug-outs, maar het gras is inmiddels kruishoog.

Een voetbalveld dat is verlaten en vervolgens verwaarloosd achterblijft, roept weemoed in mij op – ook als ik niet weet hoe het vroeger geweest is. Vroeger werd er gehockeyd op het complex, maar halverwege de jaren tachtig week de Rijswijksche Hockeyclub voor RKSV Juventas. (De hockeyers zitten inmiddels even verderop, langs het spoor).

IMG_1891 - kopie

Juventas voetbalde er totdat de gemeente andere plannen met het complex aankondigde, drie jaar geleden. Aangezien JuVentaS (Zoals je het eigenlijk schrijft, om de door fusie opgenomen Valkeniers en Sv kijkduin te eren – vandaar de valk en de vuurtoren in het clublogo) het recht van opstal van de kantine was vergeten te verlengen, had het geen poot om op te staan. Het schitterende complex, met het oude paviljoen van de hockeyclub als kantine, moest worden verlaten, en de vereniging werd opgeheven. Van de gemeenteplannen kwam door de crisis niets terecht. Op de satellietbeelden van Google liggen de velden er nog, in volle glorie. Een schrale troost.

Bron: Kort over sport