Het is ieder jaar één groot voetbalfeest op het terrein van V.U.C. , die van niet meer bestaande voetbalverenigingen. Er hebben zich tot op heden rond de 25 teams aangemeld. Uit Rijswijk zijn dat RVC en Dynamo 67. Het toernooi zal dit jaar worden gehouden op zaterdag 27 juni, maar gaat het toernooi wel door? René Marquard ging in gesprek met ‘mister Haagse Voetbalhistorie’, Rob Pronk.

Gaat het Haagse Voetbal historie toernooi nog door dit jaar?
Rob Pronk:”Tot op heden heb ik nog geen beslissing genomen of ons Haagse Voetbalhistorietoernooi wel of niet doorgaat. Heb met VUC afgesproken dat we dit rond 6 april gaan doen. We willen uiteraard geen enkel risico lopen met dat verschrikkelijke coronavirus. Het toernooi is “pas” op zaterdag 27 juni, dus we hebben nog even de tijd. Stel dat rond die tijd het gewone leven weer op gang is gekomen dan zijn we natuurlijk ook nog afhankelijk wat de KNVB met de resterende competitie wedstrijden gaat doen.”

Wel triest voor Laakkwartier waar het 100 jarig bestaan niet gevierd kan worden, wel bijzondere club met mooie historie….
“Klopt, het seizoen 2019-2020 zou, met het 100-jarig bestaan, een hoogtepunt worden in de toch al kleurrijke historie van Laakkwartier, maar met het overlijden van de 20-jarige aanvoerder van het eerste elftal (Bilal Aydin) en nu het uitstellen van alle festiviteiten door het coronavirus, zit de club in de hoek waar de klappen vallen. Maar Laakkwartier kennende komen ze daar ook weer bovenop en gaat dat jubileum heus wel gevierd worden. Zoals je zegt, Laakkwartier is een bijzondere- en echte buurtclub die vol in de maatschappij staat. Kijkt naar de toekomst maar wel met een knipoog naar hun prachtige verleden. Dat zie je dan gelijk weer terug in het prachtige jubileumshirt.”

Een lichtpuntje; iedereen toch een beetje tijd over om eens op zoek te gaan naar krantenknipsels en foto’s van vroeger?
“Ik merkte het al snel op social media, de ene na de andere oude voetbalfoto kwam ineens te voorschijn. Mensen hadden dus ineens weer de tijd om even de zolder op te gaan of de kelder in te duiken en die oude schoenendoos vol met foto’s weer te voorschijn te halen. Gunstig voor mij en de website dus want op vele zolders / kelders in de Haagse regio moet volgens mij nog een schat aan Haagse voetbalhistorie liggen. Als dit maar niet wordt weggegooid want bij mij is het in goede handen.”

En tijd om jouw laatste boek te gaan lezen en jij weer tijd om weer een boek te gaan schrijven?
“Ieder nadeel heeft zijn voordeel zei ooit een hele goede voetballer uit Amsterdam. Het zou leuk zijn wanneer er nog meer mensen mijn boeken gaan lezen. Ik was overigens alweer druk bezig met de voorbereidingen van deel 7 en alweer bij een aantal unieke mensen uit de Haagse voetbalhistorie langs geweest. De laatste twee weken heb ik ook al mijn afspraken gecancelled in verband met het coronavirus.”

Wat zou je tot slot nog willen zeggen………?
“Ik hoor vaak zeggen dat je altijd vooruit moet kijken en niet naar het verleden. Echter in die twaalf jaar dat ik met m’n website bezig ben hoor ik van veel mensen dat ze ervan genieten. Want laten we eerlijk zijn, wat is er de laatste tijd toch veel veranderd en wat zijn er veel clubs verloren gegaan. Die goede oude voetbaltijden en al die niet meer bestaande voetbalverenigingen moeten we koesteren. Al is het voor mij een flink uit de hand gelopen hobby geworden, ik heb er nog iedere dag plezier van.”

Bron Rijswijks Dagblad
26-03-2020