‘Voorpret Haagse Voetbalhistorie Toernooi al leuk’

De aanhouder wint. Na lang aandringen van toernooiorganisator Rob Pronk heeft Jaap Roeleveld het voor elkaar gekregen om zijn oude makkers van HTSV bijeen te krijgen. Het voormalig bedrijventeam van de HTM maakt voor de eerste maal haar opwachting tijdens de vijfde editie van Het Haagse Voetbalhistorie Toernooi.
,,Kom binnen,”zegt Jaap Roeleveld, terwijl hij de deur van zijn Rijswijkse flat open zwaait. Vol trots wijst hij naar het raam waar het uitzicht indrukwekkend is. Na 38 jaar trouwe dienst bij de HTM geniet hij samen met zijn vrouw van zijn welverdiende pensioen. Sinds een paar maanden heeft hij er een nieuwe hobby bij om zijn vrije tijd in te vullen. Hij is de grote animator van het bijeen krijgen van een team van HTSV voor de komende editie van Het Haagse Voetbalhistorie Toernooi. ,,Rob Pronk had al vaker gevraagd of ik mij niet wilde inspannen om HTSV bijeen te brengen. Uiteindelijk heb ik de handschoen opgepakt en ben aan de slag gegaan. Als toeschouwer heb ik vorig jaar genoten van de sfeer die er tijdens het toernooi heerst. Dat wekte het enthousiasme nog meer op.” Roeleveld is er in geslaagd om twintig oud teamgenoten op te sporen die hebben aangegeven mee te zullen voetballen tijdens het toernooi van niet meer bestaande voetbalverenigingen. Daarbij verwacht hij dat er zaterdag 23 augustus zeker dertig sympathisanten van het voormalig bedrijventeam van de HTM de weg naar het VUC complex zullen vinden. ,,Het leuke is dat niet alleen de voetballers uit mijn tijd het leuk vinden om te komen maar ook die van een jongere generatie. Ja, ik kijk er echt naar uit om mijn oude maten van weleer weer tegen te komen. De voorpret maakt het al leuk. Ik hoop bijvoorbeeld de inmiddels ook 87-jarige Henk Meijerink tegen te komen. Verder ben ik nog zoek naar de contactgegevens van oud trainer Arie van Laere. Als die man nog leeft moet hij inmiddels ook ver in de tachtig zijn.”

20140711_110353                Jaap Roeleveld anno 2014, terugblikkend naar die goede oude tijd van HTSV

Ochtend of avonddienst

Al pratend staat Jaap Roeleveld uit zijn stoel op. Bij terugkeer heeft hij een klassiek voetbalplakboek in zijn handen. Rood en krakend van ouderdom. Bij het openslaan toont hij enkele krantenknipsels maar vooral foto’s uit zijn HTSV tijd. Tussen 1974 en 1978 verdedigde de destijds van Scheveningen afkomstige Roeleveld het geel zwarte shirt van de club die gedurende deze periode eenmaal promoveerde. Van de tweede klasse HVB naar de eerste klasse van de Haagse Voetbalbond. Hij houdt zijn vingers stil bij een elftalfoto waarop ondermeer Henk Glaudemans, Dick Boelhouwer en Teun Lagerweij staan afgebeeld. ,,Slechts een jongen werkte in die tijd bij de Staatsdrukkerij maar verder waren het allemaal echte HTM ‘ers. Opmerkelijk genoeg waren het vrijwel allemaal trambestuurders. De HTM hield er toen met het indelen van de diensten nog rekening mee dat er op zaterdag gevoetbald kon worden. Dan werkte je eerst ’s ochtends of anders in de avonddienst. Later ging dat steeds moeizamer. Op de club hing wel altijd dezelfde gezellige sfeer als binnen het bedrijf, ”vertelt hij.

HTSV 1 1976-1977 - kopieJaap Roeleveld, als aanvoerder van HTSV 1 in seizoen 1976-1977, trekt op zaterdag 23 augustus a.s. op ons Haagse Voetbalhistorietoernooi voor het eerst na ruim 30 jaar weer eens zijn voetbalschoenen aan.

Type Theo Laseroms

Jaap Roeleveld was een type verdediger a la Theo Laseroms. Puur op inzet en niets of niemand ontziend tijdens de duels. ,,Ik was zeker geen technicus maar een mannetje uitschakelen dat lukte mij wel,”lacht hij minzaam. Na de jaren bij HTSV stapte Roeleveld voor vier seizoenen over naar SVPTT. Op het klassieke Filmstad terrein kende hij naar eigen zeggen een mooie voetbalperiode. ,,SVPTT was als het om voetballen ging een club die het allemaal wat serieuzer aanpakte. Maar qua gezelligheid deed het helemaal niet onder voor HTSV. Integendeel zelfs. Ik heb bij die club zo ongelooflijk veel gelachen.” In 1982 maakte een hardnekkige achillespeesblessure een einde aan zijn voetbalcarrière. Na de jaren bij SVPTT is Jaap Roeleveld nog een seizoen teruggegaan naar HTSV. Niet als voetballer maar als trainer van de A-jeugd. ,,Maar dat was geen succesverhaal. Ik werd er gek van dat er altijd wel jongens waren die een smoes hadden om niet te hoeven voetballen. Daar kon ik niet tegen. Na een seizoen ben ik er dan ook mee opgehouden.”