Het was misschien wel de grootste sensatie in de geschiedenis van de Haagsche Courant Cup, de cupwinst van N.L.S. in 1981. De afdelingsclub van trainer Daan Regeer versloeg in de finale het favoriete Schipluiden (kampioen van de 4e Klasse) met 2-1. Bijna 3000 mensen op Houtrust waren hier getuige van. Aanvoerder Jan Renooij van N.L.S. maakte het winnende doelpunt. “Een penalty” herinnert hij zich nog. “Ik geloof wel dat Schipluiden iets beter was, maar wonnen toch mooi, prachtig”!

Jan Renooij heeft nog handenvol krantenknipsels over de zegetocht van zijn team in de HC-Cup. Met de onverwachte winst (2-0) in de kwartfinale tegen het ADO van Melbi Raboen en de druk bezochte halve finale tegen VVM, toen N.L.S. zich na de 1-1 via strafschoppen plaatste voor de eindstrijd. “Het waren fantastische duels”, verteld Renooij. “Er was enorm veel publiek en een mooie sfeer. Het amateurvoetbal leefde toen in Den Haag ontzettend.
N.L.S. (voluit: Na Lering Sterk) doet alleen bij de wat oudere Haagse Voetballiefhebbers nog een belletje rinkelen. De kleine club speelde aan de Buurtweg, op de grens van Wassenaar en Den Haag. Een groot deel van de spelers kwam uit een woonwagenkamp. Ook Jan Renooij, geboren en getogen Hagenaar, woonde jaren in een woonwagen aan de Viaductweg.
De afkomst van de spelers drukte een bepaald stempel op N.L.S., vertelt Renooij. “Veel mensen dachten dat wij een schopploeg waren, maar dat viel erg mee. In de H.C.-Cup hebben we dat dan ook wel laten zien want we hadden juist enkele mooie voetballers”.

De kracht van N.L.S. was volgens Renooij ook de teamgeest. “We hadden veel jongens die familie van elkaar waren. We waren bereid voor elkaar te knokken. We speelden hard maar wel fair.”
Lang heeft N.L.S. niet van de Cup-winst kunnen genieten. Kort na de triomf hield de vereniging op te bestaan. Renooij: “We moesten vertrekken van de Buurtweg, toen zijn de meeste gasten meteen gestopt. Een aantal spelers maakte de overstap naar Celeritas.”

De HC Cup-finale was voor Jan Renooij meteen zijn laatste duel voor N.L.S. De talentvolle verdediger werd weggeplukt door FC Den Haag. Daar speelde hij vier seizoenen in het betaalde voetbal. Het was in die tijd van mannen als Harry Melis, Ahmed Keloglu, Mark Wotte, Guido Pen, Simon van Vliet en Alfons Groenendijk. Renooij was de man van de goede lange trap en het harde schot. In zijn archief zit ook een foto van hem in duel met ene Johan Cruijff van Ajax. Lang haar had hij toen nog, Jan Renooij. “Ik was eigenlijk de opvolger van Aad Mansveld, hoewel die natuurlijk niet op te volgen was.”
Renooij heeft volop genoten van zijn profjaren. “Alleen al om in De Kuip te mogen voetballen was een voorrecht. Wat een veld, een biljartlaken was het. Zeker voor mij, ik was een knollentuin van N.L.S. gewend.

Renooij voetbalt niet meer bij een club. Hij staat nu bijna wekelijks langs de lijn bij o.a. ODB, HMSH en PGS/Vogel, echte Haagse clubs dus. Renooij: “Daar is het in elk geval nog hartstikke gezellig want eerlijk is eerlijk, het amateurvoetbal is de laatste tijd wel flink veranderd. Ik vind het er niet leuker op geworden. Er is over het algemeen minder binding met clubs. Er is meer verloop, ook door betalingen aan spelers. Als ze tegenwoordig een bal tien meter rechtdoor kunnen trappen, kunnen ze al een vergoeding krijgen.”
Veel clubs uit “zijn” tijd bestaan niet meer of zijn gefuseerd. Renooij pakt een oude stand uit de poule van N.L.S. uit 1981 er maar eens bij. Veel namen zien we vandaag de dag niet meer terug. Allereerst N.L.S. zelf natuurlijk. Maar ook clubs als TAMUVONA, Robin Hood, OSC, Valkeniers, GSC en Zwart Blauw. Renooij kijkt met weemoed terug. “Toch jammer dat er zoveel clubs verdwijnen”.

Bron: Haagsche Courant van donderdag 26 mei 2005