Als je heden ten dagen als jonge talentvolle voetballer door een Eredivisieclub gecontracteerd wordt gebeurd het zelden dat je dan direct in het eerste elftal wordt opgesteld. Waarom? Trainers beweren altijd maar dat je dan nog geen ervaring hebt. Een andere vaak gebruikte ‘smoes’ is, dat de talentvolle speler nog aan het systeem moet wennen. Dat was vroeger wel anders!

Neem nou Jan Renooij, die voetbalde in het seizoen 1980-1981 met zijn club NLS nog in de zondag 1e Klasse van de HVB en enkele maanden later debuteerde hij met FC Den Haag in de Eredivisie. We zochten Jan op om terug te blikken op zijn mooie voetbalcarrière.

Jan(tje) Renooij, geboren op 7 mei 1956, groeide op in de omgeving van de Hoefkade in Den Haag en trapte dagelijks met zijn vrienden een balletje op het Kaapseplein. Jan; ‘omdat enkele vrienden, zoals Huub Lochtenberg en Peter Zuidwijk, al lid waren van de voetbalvereniging Triomph besloot ik ook lid te worden van deze club die voetbalde in het Zuiderpark’.
Al snel bleek Jan over het nodige talent te beschikken. ‘Ik debuteerde al op 15-jarige leeftijd in het eerste elftal en toen ik 17 was besloot ik het hogerop te zoeken en koos voor RVC. In die tijd was RVC een heuse topclub en onder trainer Karel Jansen kwam ik helaas twee seizoenen in het tweede elftal uit’.
Jan besloot zijn heil ergens anders te gaan zoeken en kwam bij Texas DHB terecht. Ook deze club speelde in die tijd op hoog niveau. Toch bleef Jan niet lang bij Texas DHB spelen. ‘Ik werkte in de betonvlechterij en raakte hierbij regelmatig in contact met jongens die bij N.L.S (voluit: Na Lering Sterk) voetbalden. N.L.S was een kleine maar ambitieuze club dat speelde aan de Buurtweg op de grens van Wassenaar en Den Haag en kwam uit in de Haagse Voetbal Bond’. Een groot deel van de spelers kwam uit een woonwagenkamp. Ook Jan Renooij, geboren en getogen Hagenaar, woonde jaren in een woonwagen aan de Viaductweg.

HC Cup finale

Van het een kwam het ander. Jan Renooij koos in 1977 dus voor N.L.S. Het hoogtepunt uit de clubgeschiedenis speelde zich af op 26 mei 1981, toen de afdelingsclub voor een kleine 3000 toeschouwers op het veld van Houtrust de finale van de Haagsche Courant Cup won. De cupwinst wordt heden ten dagen nog altijd beschouwd als een van de grootste sensaties uit de geschiedenis van het roemruchte Haagse voetbaltoernooi. Onderweg naar de eindstrijd was daar de onverwachte winst (2-0) in de kwartfinale tegen het ADO van Melbi Raboen en de druk bezochte halve finale tegen VVM, toen N.L.S. zich na de 1-1 via strafschoppen plaatste voor de eindstrijd.
Jan: ‘ja, dat was ook één van mijn hoogtepunten. Ik herinner mij de finale nog als de dag van gisteren. In die finale speelde we tegen Schipluiden, dat net kampioen was geworden in de zondag 4e Klasse van de KNVB en zodoende ook de favoriet was in de finale’. Na een 1-1 tussenstand kreeg NLS in de 83e minuut een strafschop. Laatste man Renooij wist met deze kans wel raad, benutte de penalty en schonk NLS hiermee “het algemene kampioenschap van Den Haag”.

My beautiful picture

Jan Renooij, zittend in het midden met de H.C.-Cup

De HC-Cup finale was voor Jan Renooij meteen zijn laatste optreden voor N.L.S want de talentvolle verdediger met zijn goede lange trap en harde schot werd weggeplukt door FC Den Haag, waar op dat moment Martin van Vianen de hoofdtrainer was. Het is dan 1981 en FC Den Haag beleeft niet de meest succesvolste periode uit haar bestaan. Het was in die tijd van mannen als Harry Melis, Ahmed Keloglu, Mark Wotte, Guido Pen, Simon van Vliet en Chris Treling.

Aad Mansveld

Jan: ‘Ik werd al snel bestempeld als de opvolger van Aad Mansveld. Achteraf besef ik dat er hierdoor een enorme druk op mijn schouders rustte want de legendarische Mansveld was natuurlijk niet te evenaren.’ Jan Renooij kwam eerst uit in het tweede elftal van FC Den Haag, waarvan Bertus van Spronsen de trainer van was, maar zijn debuut voor de hoofdmacht liet niet lang op zich wachten. Jan: ‘Klopt en wat voor debuut! In de Kuip tegen Feyenoord, helaas verloren we met 2-1. Ik had de pech dat FC Den Haag een slecht seizoen draaide. Halverwege de competitie werd trainer Van Vianen opgevolgd door Cor van der Hart maar het mocht niet baten. Aan de degradatie uit de eredivisie viel niet te ontkomen.’ In totaal speelde hij dertien competitiewedstrijden met de Haagse profclub. Elf keer startte hij in de basis. Na vier seizoenen werd het contract van Jan Renooij niet verlengd en koos hij voor ‘s Gravenzande VV. Jan: ‘Ik kan het nu wel gewoon zeggen, m’n contract met FC Den Haag stelde niet zo veel voor. Bij ‘s-Gravenzande VV, in combinatie met mijn baan verdiende ik veel meer’.

img_20160626_104301Jan Renooij spelend met FC Den Haag tegen Ajax (Jesper Olsen)

VIOS

Na drie jaar besloot Jan om lekker af te gaan bouwen en met vrienden bij VIOS te gaan voetballen. Vandaag de dag voetbalt Jan al jaren niet meer. Jan: ‘Al jaren bezoek ik bijna ieder weekend wel een wedstrijdje. Ik kies dan voor de gezelligheid en hopelijk krijg ik daarbij dan ook nog een goede wedstrijd te zien. Bij ODB ben ik regelmatig te vinden. Ik heb contacten genoeg over gehouden uit mijn voetbalcarrière. Als ik zo terug kijk naar mijn voetbalverleden heb ik toch hele mooie tijden meegemaakt. Die tijden komen nooit meer terug maar de wedstrijden tegen Feyenoord, Ajax en PSV kunnen ze me nooit afpakken’.

Website Haagse Voetbalhistorie
26 oktober 2016