In de inmiddels twaalf jaar dat ik bezig ben met de “Haagse voetbalhistorie” heb ik heel veel unieke mensen mogen ontmoeten. Grootheden en unieke mensen die veel hebben betekend in ons mooie voetbalverleden. Het zijn er inmiddels honderden en het liefst had ik ze allemaal een “plekje” willen geven in één van mijn inmiddels vijf uitgegeven boeken over de Haag voetbalhistorie, maar dat is natuurlijk onmogelijk. Velen van die unieke mensen liggen nog in de planning voor boekje 6 of, hopelijk daarna nog, in 7, 8, 9 enz. enz……

Eén van die bijzondere mensen die ik heb mogen ontmoeten is John Bolman. Gelukkig hebben we John in deel vijf van onze boekenserie (en tijdens de boekpresentatie) “in the spotlight” kunnen zetten want als er één iemand dit verdient dan is dat John wel.

Op zaterdag 5 januari 2019 kwam John Bolman, na een vreselijke lijdensweg, te overlijden.

Hoeveel John wel niet heeft betekend voor de Haagse voetbalhistorie hebben we als volgt (in het kort) samengevat in boek 5 en kunt u hier nu lezen:

“Meer dan vijftig jaar een voetbalbegrip in en rondom Den Haag, John Bolman”

Hij is één van de Haagse voetbaliconen die iedereen kent: John Bolman. Geboren in 1946 en gedurende zijn hele leven actief op en naast de velden. Als voetballer liet hij zijn sporen na bij verschillende clubs, maar vooral bij Spoorwijk en het legendarische RVC. De Rijswijkers van trainer Karel Jansen – met naast John Bolman toppers als Ger Hup, Cock Clavan, doelman Hans van Assendelft, Leo Kloor, Koos van Dullemen, Rinie Vols, Joop Pronk, Carol Schuurman en anderen – vormden in het begin van de jaren ‘70 één van de beste clubs van Nederland. Ze misten op een haar na het landskampioenschap bij de zondagamateurs.

Maar John Bolman was méér. Hij had ook organisatorische en bestuurlijke talenten. Daar maakte onder meer de Haagse Voetbal Bond gebruik van, want John begeleidde, samen met trainer Ton Beije, het Haagse elftal. Hij was een belangrijk man voor Haaglandia en niet te vergeten de Oude Haagse Glorie. Samen met Klaas Krul, Peter Wilbers, Roel Zandbergen, Harry Suiker, Aja van de Graaf en anderen kreeg die ‘club’ voor oudere Haagse voetballers grote bekendheid en veel waardering. In de zaal was John Bolman, samen met Lex Schoenmaker, een grote steunpilaar voor het team van Sijthoff Pers, waarvan Wim de Lange de coach was. Ook zakelijk ging het John voor de wind. Van Bolman Cleaning Services – waar zoon Claudio sinds enige tijd de scepter zwaait – maakte hij een bloeiende onderneming.

John bedankt voor alles en R.I.P.
Familie, kennissen en héél veel vrienden van John gecondoleerd en sterkte met de verwerking van dit enorme verlies.

Rob Pronk