Op vrijdag 22 februari j.l. vernam ik dat Krijn Turfboer op 82-jarige leeftijd is overleden. Als ik de naam Krijn Turfboer hoor moet ik (vooral als Scheveninger) gelijk terugdenken aan het fantastische evenement “Sterrenslag” bij Duindorp SV, waar hij de grote animator van was. Bij mijn weten had Krijn twee gigantische kwaliteiten. De eerste kwaliteit was organisatie of te wel organiseren, kijk bijvoorbeeld maar eens wie hij allemaal wist te “charteren” voor “zijn Sterrenslag”. Daar zat natuurlijk wel een prijskaartje aan vast maar met zijn tweede kwaliteit wist Krijn bij iedere ondernemer wel geld los te kweken als het om sponsoring ging.
Bij deze een korte historie van het evenement “Sterrenslag”, dat jaarlijks duizenden toeschouwers aantrok:

Op dinsdag 5 mei 1981 (Bevrijdingsdag) organiseerde Krijn Turfboer voor het eerst “Sterrenslag” op Houtrust. Bij zijn Duindorp SV nam hij de gehele organisatie voor zijn rekening. Als hoofdnummer wist hij een bekend NCRV TV-team en oud Holland Sport te paaien voor een wedstrijd. Sterrenslag trok die dag maar liefst 2000 toeschouwers.

Na het succes in 1981 werd er besloten om op woensdag 5 mei 1982 wederom op Houtrust “Sterrenslag” te organiseren. De organisatoren Krijn Turfboer, Jan Plugge, Ferry de Zeeuw en Hans Hagersma pakte het nog grootser aan. Wederom kwamen vele duizenden bezoekers, dankzij de gunstige weersomstandigheden en het aantrekkelijke programma, aan hun trekken. Na in de ochtend allerlei festiviteiten geregeld te hebben voor de jeugd, werd er ‘s middags een halve competitie gespeeld tussen bekende TV-artiesten, oud Holland Sport en Duindorp SV. Bij het TV-team deden o.a. mee: Ron Brandsteder, Hans Kraaij (sr), Kees Jansma, Willem van Hanegem, Willebrord Frequin, Maarten Spanjer en Frits Bom. Holland Sport, o.l.v. oud trainer Cor van der Hart, trad aan met o.a. Joop van Maurik, Martin Kloor, Jaap Advocaat, Wim Andriessen, Theo Valkenhoff en Martin van Vianen en het team van Duindorp SV kreeg versterking van Dick Advocaat en Rene van der Gijp. De aftrap werd verricht door de 84-jarige legendarische sportjournalist Ir. A. van Emmenes. Onder toezicht van duizenden bezoekers werd het een zeer geslaagde dag.
Krijn Turfboer (staand geheel links) tijdens één van zijn succesvolle Sterrenslagen bij Duindorp SV waarbij hij o.a. ook Sparta (met o.a. Louis van Gaal en Danny Blind) wist te “charteren”.

Ook op Bevrijdingsdag 1983 volgde, voor de derde keer in successie, “Sterrenslag” bij Duindorp SV. Wederom was er een groot spektakel van gemaakt. Onder een stralende zon startte de dag al om 09.00 uur met o.a. een vierkamp tussen de besturen van SV’35, Scheveningen en Duindorp SV. De jeugd van Duindorp SV streed om de Sterrenslag-penaltybokaal.
Om 13.15 uur werd gespeeld de wedstrijd Duindorp SV-Oud Holland Sport. Holland Sport, met o.a. Martin van Vianen, Martin Kloor, Sjaak Roggeveen, Theo Valkenhoff, Jan Teske en Hans Dorjee won uiteindelijk met 2-1. Klapstuk op deze fantastische dag was om 15.15 uur de wedstrijd tussen het Schevenings-elftal en FC Utrecht. FC Utrecht, met o.a. Jan Wouters, Gert Kruijs, Robbie de Wit, Frans Adelaar, Dick Advocaat en Ton du Chatenier, won uiteindelijk vrij eenvoudig met 9-0. Met dit enorme evenement verwierf de “kleine” amateurclub inmiddels landelijke bekendheid.

In totaal zou Krijn Turfboer bij zijn Duindorp SV maar liefst zeven maal “Sterrenslag” organiseren totdat dit evenement financieel niet meer haalbaar bleek.

Krijn Turfboer was hiermee een icoon en stond zodoende zo’n twee jaar geleden al op de nominatie om een artikel over hem te wijden in één van mijn boekjes over de Haagse voetbalhistorie. Ik kreeg toen echter al te horen dat het qua gezondheid niet goed met hem ging en kon hem zodoende niet persoonlijk ontmoeten.

Overigens had Krijn Turfboer, naast zijn Sterrenslag, nog veel meer betekend voor ons Haagse voetbalwereldje. Klik hier om op de website Haaglanden Voetbal de mooie memories van Ton Beije over Krijn Turfboer terug te lezen.

Familie en kennissen gecondoleerd en veel sterkte toegewenst.

Rob Pronk