Nico van der Mark (oud doelman van VUC) kijkt na 45 jaar terug op zijn opzienbarende besluit om in 1977 van VUC (Hoofdklasse KNVB) over te stappen naar Oranje Blauw (Hoofdklasse HVB). Lees en geniet mee;

Ik ben nooit een club icoon geweest, maar wel een speler zijn die ervaringen wilde delen met anderen. Zo sta ik in het leven, ook in mijn maatschappelijke loopbaan. Objectief kijken hoe je anderen kunt helpen als ze dat vragen. Zo is ook het besluit gekomen om in 1977 voor Oranje Blauw te gaan spelen.
Nico van der Mark namens Hsv VUC in het Zuiderpark in actie tegen FC Den Haag

Tijdens een zaalvoetbalwedstrijd in sporthal Overbosch keepte ik met VUC tegen ADO Den Haag. Dat was in mei 1977. De tribune zat vol met publiek uit de Haagse regio en diverse clubtrainers uit de HVB en KNVB waren aanwezig. Na de wedstrijd kwam een vraag van Oranje Blauw trainer Cock Berwers of ik na wilde denken om mee te werken om Oranje Blauw weer terug naar de 4e klasse KNVB te laten promoveren met wat versterking van andere spelers. Jan Hoos (oud VUC speler) liep bij Oranje Blauw stage tijdens zijn trainersopleiding. Zo kwam er een discussie met Jan Hoos en Cock Berwers over de prestaties die ik bij VUC had geleverd en mogelijk Oranje Blauw hiermee ook verder kon helpen. Er waren ook wel twijfels of ik daar wel goed aan deed, maar heb toch de knoop doorgehakt waardoor veel mensen bij Oranje Blauw blij waren dat ik voor hun club had gekozen.

Als je de voetbalclubs uit de Hoofdklasse KNVB toen vergeleek met de Hoofdklasse HVB dan was het verschil tussen beide voetbalclubs als volgt: Hoewel de Hoofdklasse KNVB in 1977 nog maar 2 jaar bestond zag je wel het verschil in kwaliteitsniveau qua voetbalspel. In de Hoofdklasse KNVB kwam er ook meer publiek dan bij wedstrijden in de Hoofdklasse HVB. Wat mij wel erg opviel is dat de voetbalbeleving in de Hoofdklasse HVB niet erg verschilde met de Hoofdklasse KNVB. De onderlinge sfeer, trainingsmethodieken, wedstrijdvoorbereiding en de organisatie binnen de HVB clubs waren goed geregeld.

Na een jaar HVB ervaring merkte ik dat de voetbalcompetitie best spannend was. En vaak kwam je bij andere clubs in de HVB bekenden tegen. Helaas werden de promotiedoelstellingen bij Oranje Blauw niet gehaald hoewel iedereen wel zijn stinkende best deed. Na de komst van trainer Henny de Engelse kwam er weer wat meer voetballijn in het spel van Oranje Blauw en mijn rol als keeper was altijd ondersteunend hierin. VUC was voor mij eigenlijk de grote leerschool van mijn activiteiten in de voetbalsport.

Een heerlijke ouderwetse derby, Hsv Kranenburg – Oranje Blauw

Tijdens het laatste toernooi van de Haagse Voetbal historie in augustus 2022 kwam ik toevallig een paar oud VUC spelers tegen. We hebben elkaar even gesproken en ik merkte dat mijn gevoel van de kampioenschappen die ik met de oud VUC spelers heb meegemaakt even terug kwam en heb zelfs even een traantje moeten wegvegen.

Nico van der Mark