Voetballers waarvan je ooit wist dat ze bestonden, maar die je nu totaal weer kwijt bent. Alleen in Nederland lopen er al genoeg rond en daarom is het tijd deze oude doos weer eens te openen. Deze week, een grote spits die altijd een neusje voor de goal had: Geert den Ouden.

Carrière Geert den Ouden

De karakteristieke voetballer Geert den Ouden begon met voetballen in de jeugd van V.O.C uit Rotterdam en VV Smitshoek uit Smitshoek. Al vrij snel werd duidelijk dat de 1.92 lange spits erg doeltreffend was. Mede door zijn scorende vermogen werd Geert den Ouden in 1998 opgemerkt door Excelsior. Het kwam tot een transfer en Den Ouden speelde in totaal 93 wedstrijden in 3 seizoenen voor de Rotterdamse club waarin hij 33 keer tot scoren kwam.

Na zijn periode bij Excelsior verruilde Geert den Ouden de club voor het Brabantse RBC Roosendaal. Van 2001 tot 2003 speelde de Delftenaar niet onverdienstelijk voor RBC. Hij trof 29 keer het net in 63 wedstrijden. In 2003 maakte Den Ouden een opvallende carrièreswitch. Hij koos voor een avontuur in het buitenland en vertrok naar het Zweedse Djurgårdens IF. In Zweden beleefde Geert den Ouden de meeste vruchtbare periode in zijn voetballoopbaan.

Geert den Ouden speelde slechts één seizoen voor het Zweedse Djurgårdens IF, maar was hierin wel uitermate succesvol. In 2003 haalde de spits zijn hoogste doelpuntengemiddelde in zijn loopbaan. In dienst van de Zweedse club trof Den Ouden in 10 wedstrijden 10 keer het net, een persoonlijk record dat hij daarna niet meer evenaarde. In het gehele seizoen wist Geert den Ouden in 23 wedstrijden, 13 keer te scoren.

Na zijn avontuur in Zweden, keerde de aanvaller terug naar Nederland. Hij kwam terecht bij ADO Den Haag. Bij de Haagse club bleek Den Ouden een belangrijke kracht. Vooral in het eerste seizoen, de spits speelde namelijk elke wedstrijd. In zijn tweede seizoen verscheen Geert den Ouden minder vaak in de basis, maar zijn neusje voor de goal wist hij te behouden. In zijn twee seizoenen bij ADO Den Haag verscheen hij 17 keer op het scorebord.

Den Ouden heeft veel clubs op zijn palmares staan. Na zijn seizoenen bij ADO speelde hij nog voor Willem II, wederom een seizoen voor Excelsior en een seizoen voor De Graafschap.

Valletta DC

In 2009 lonkte er wederom een buitenlands avontuur voor Geert den Ouden, een kans die hij gelijk met beide handen vastpakte. Valletta DC, een club uit Malta, trok Den Ouden aan. De club stond op dat moment onder leiding van twee Nederlanders: trainer Ton Caanen en (speler)assistent Jordi Cruijff.

Bij Valletta speelde Den Ouden nog een aantal wedstrijden in de Europa League. Hij kwam in Europees verband één keer tot scoren. In november van hetzelfde jaar wordt het contract van de spits ontbonden. Hij keerde terug naar Nederland waar de Delftenaar zijn conditie op peil hield bij zijn jeugdclub VV Smitshoek.

Geert den Ouden bij Dayton Dutch Lions

In de lente van zijn loopbaan kwam Den Ouden nog uit voor de Dayton Dutch Lions. Op 15 mei 2010 maakt Den Ouden zijn officiële debuut tegen Cleveland Internationals (3-0). Hij maakt direct een doelpunt. Met 8 doelpunten wordt Geert Den Ouden clubtopscorer bij de Amerikaanse club. Op 27 juli van datzelfde jaar stopt Den Ouden met voetballen. Inmiddels is hij onder andere co-commentator en analist bij Fox Sports en Sport 1.
Bruno Geurten
Redacteur VoetbalUitslagen.com

Klik hier om een kijkje te nemen op de mooie website van voetbaluitslagen.com.

April 2016