Toen Haagse Hout voorzitter Albert Blok vorig jaar zijn nieuwjaarsspeech in een praktische lege kantine voordroeg wist hij een ding zeker. Dit moet anders. Dus organiseerde de club zaterdag voorafgaand aan nieuwjaarsbijeenkomst een wedstrijd tussen de oud-cracks van OSC en Postalia. De twee verenigingen waaruit de Haagse fusieclub zestien jaar geleden is ontstaan.

Op de shirts van Haagse Hout zijn de gele en rode kleuren van de voorlopers OSC en Postalia nog vilein verwerkt maar verder herinnert er zich in het clubgebouw weinig meer aan beide clubs. ,,We zijn er altijd trots op geweest dat de fusie zo soepel is verlopen. De totstandkoming van de fusie in 1999 was binnen zes maanden gerealiseerd. Voor de leden van Postalia was het in het begin een beetje wennen maar dat duurde niet lang. We zijn snel een club geworden. Dit is een van de meest geslaagde fusies van de laatste jaren, ”zegt Jan van Cuijk, die 42 jaar geleden bij OSC een bestuurszetel aanvaarde die hij heden ten dage nog altijd bekleed.

Buiten zijn de oud-spelers van OSC en Postalia aan de nieuwjaarswedstrijd begonnen. Het is voor het eerst in zestien jaar dat de wedstrijd op de rol staat. Tot groot plezier van voorzitter Albert Blok. ,,Vorig jaar kwam er vrijwel niemand op de nieuwjaarsreceptie af. Daar baalde ik flink van. Dus hebben we bedacht deze wedstrijd te organiseren in de hoop op dat er dan wel mensen op de nieuwjaarsreceptie afkomen. Dat is gelukt, ”zegt de preses tevreden. Niet alle voetballers die deze middag op het veld staan kunnen terugkijken op een enerverend verleden in het eerste elftal van een van beide clubs. Wel voetballen de meeste nog altijd in een van de veteranenteams van Haagse Hout. Voormalig OSC voorzitter en doelman Danny Leijgraaff, wijst naar het doel waarin Marco Siero staat. ,,Hij was altijd mijn grote voorbeeld met zijn katachtige reacties.” Ook Edgar Misdorp en Kees van der Steen waren ooit te bewonderen in de hoofdmacht van OSC.

Edwin Cramer maakte als voetballer van Postalia de gouden tijden mee op het Groenendaal terrein nabij de Buurtweg. Zo promoveerde hij in 1990 onder aanvoering van trainer Sjaak de Bruin naar de eerste klasse HVB een kunstje wat twee seizoenen later in de eerste klasse werd herhaald. Het waren de sportieve hoogtij dagen van de vereniging met de opvallende geel/rode clubkleuren. ,,Dat waren mooie tijden, ”zegt de bijna vijftiger die nog altijd een aanzienlijke blonde haarbos met zich meedraagt. ,,Bij Postalia waren we onze tijd ver vooruit met een verwarmde vloer in de kleedkamer. Die hadden de mensen van de club zelf neergelegd.” Postalia wint het onderonsje met 2-1 en dat doet voorzitter Blok als oud Postalia lid best wel enig deugd. De eerste liefde blijft immers voor altijd in het geheugen gegrift staan. ,,Ik ben 45 jaar lid geweest van Postalia. Ik heb er in het eerste gespeeld en ben zelfs nog een seizoen trainer geweest. Ik ben inmiddels gestopt met voetballen maar ik trek nog veel op met de jongens van Postalia die in de veteranen spelen. Het plezier onderling blijft groot.”

Dave Grondel
Januari 2016